Taknemmelighedsøvelsen – sådan gør du
Taknemmelighedsøvelsen er, med god grund, en meget populær øvelse fordi den er med til øge ens trivsel og velvære.
Og så er der, naturligvis, studier og forskning bag!
Taknemmelighedsøvelsen & Positiv Psykologi
Taknemmelighedsøvelsen er én af flere studier under Positiv Psykologi, som er videnskaben om menneskelig trivsel og (subjektivt) velvære, som betyder, at vi bliver bedre til at håndtere dét, som livet byder os.
Ganske enkelt, så øger vi den mentale modstandskraft og den mentale sundhed.
Sådan øver du dig i taknemmelighed
Det nemmeste udgangspunkt for øvelsen er, at du dagligt, når dagen er ved at være slut, skriver tre ting ned, du er taknemmelig for, som du har oplevet i løbet af dagen. Disse oplevelser kan være alt fra en venlig handling eller nogle søde ord fra en kollega over til en pæn solnedgang eller en fugl, der fløjter. Alt tæller.
Det vigtige er, at du bevidst anerkender de positive aspekter, som du oplever i din dagligdag, hvilket vil hjælpe dig med at skifte fokus væk fra negative tanker.
Sagt på en anden måde: du ”går” fra et negativt indre fokus eller opmærksomhed, til et ydre fokus eller opmærksomhed.
Skriv ned hver aften, hvad du er taknemmelig for
Når du regelmæssigt praktiserer denne øvelse, vil du blive mere opmærksom på de positive oplevelser i din hverdag.
Lige så stille vil det føre til en større trivsel og glæde, da du konstant minder dig selv om de gode ting, som du vitterlig oplever i dit liv.
Forskning viser, at denne taknemmelighedspraksis vil ikke alene øge dit velvære, men også reducere risikoen for stress, overtænkning, grublerier og overtænkning, og endda forbedre din fysiske sundhed.
Hvis du synes, at begrebet “taknemmelig/taknemmelighed” er lidt for abstrakt eller lidt for “stort” et ord, så brug “glæde” eller “rart”.
Taknemmelig for personer og aktiviteter
Udover den daglige journalføring af taknemmelige øjeblikke, kan øvelsen udvides til at omfatte aktiviteter som at skrive taknemmelighedsbreve til personer, der har haft en positiv indflydelse på dit liv, eller meditere over ting, du er taknemmelig for. Dette styrker, naturligvis, dine relationer og fremmer en stærkere samhørighed med venner, bekendte, familie og kolleger.
Taknemmelighedsøvelsen er en virkelig simpel, men kraftfuld praksis, som du nemt bør kunne integrere i din hverdag. Men du skal selvfølgelig være lidt tålmodig, for Rom blev ikke bygget på én dag!
Taknemmelighed & dokumentation
Taknemmelighedsøvelsen hører til i Positiv Psykologi, har rødder i forskning, foretaget af flere fremtrædende psykologer, heriblandt Dr. Robert A. Emmons og Dr. Michael E. McCullough. Disse forskere er blandt de mest fremtrædende inden for studiet af taknemmelighed og dets effekt på velvære og trivsel
I deres 2003-studie “Counting blessings versus burdens: an experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life”, undersøgte de effekten af en taknemmelig indstilling på psykologisk og fysisk velvære. Deltagerne blev opdelt i forskellige grupper, hvor de enten skulle notere daglige irritationer, ting de var taknemmelige for, eller neutrale livsbegivenheder.
Studiet viste, at gruppen, der fokuserede på taknemmelighed, oplevede en højere grad af velvære sammenlignet med de andre grupper, især i form af øget positiv affekt. Disse resultater tyder på, at en bevidst fokusering på det, man er taknemmelig for, kan have emotionelle og relationelle fordele.
Et studie af Martin E.P. Seligman og hans kolleger fra Positive Psychology Center ved University of Pennsylvania – PENN – testede fem forskellige lykkeinterventioner i et randomiseret, placebo-kontrolleret internetstudie. De fandt, at tre af disse interventioner, herunder taknemmelighed, havde en varig positiv effekt på deltagernes trivsel og reducerede symptomer på depression.
Både Positiv Psykologi og Taknemmelighedsøvelsen er en del af Coachingpsykologien og dermed også med i den måske bedste coachinguddannelse, du kan finde.
Kontakt for flere oplysninger:
Mail: Niels@andtalk.dk
SMS: 40409547
Kilde, blandt andet.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12585811/