Stress i et accelererende samfund, ifølge Hartmut Rosa.
Hartmut Rosa, en tysk sociolog og filosof, har udviklet nogle tankevækkende teorier om det moderne liv og dets indflydelse på vores stressniveau. I en verden, hvor alt synes at accelerere, undersøger Rosa, hvordan denne hastighed påvirker vores mentale og følelsesmæssige velbefindende.
Overvældet, udbrændthed, manglede menneskelig kontakt og stress
Hartmut Rosa belyser, hvordan vi i de sidste år og til stadighed, oplever en mærkbar acceleration i næsten alle aspekter af vores liv. Fra teknologiens hastige udvikling til en arbejdskultur, der kræver konstant effektivitet, og til sociale interaktioner, især på sociale medier, der sker med lynets hast. Denne vedvarende acceleration kan nemt føre til en følelse af at være overvældet og stresset.
Vi befinder os i en konstant tilstand af at skulle tjekke vores telefoner, haste fra møde til møde, og selv i vores fritid, er vi fanget i en strøm af aktiviteter, der kræver hurtig respons og konstant opmærksomhed.
Denne uafbrudte hastighed i vores daglige rutiner og forpligtelser kan gøre det vanskeligt for os at etablere og vedligeholde meningsfulde forbindelser med de mennesker og aktiviteter, der virkelig er vigtige for os. Den manglende evne til at pause og reflektere, til at fordybe os i øjeblikket og de relationer, der beriger vores liv, ér, tydeligvis, en udfordring i denne hurtigt skiftende verden.
Rosa’s observationer peger på et voksende behov for at finde balance og tilstedeværelse midt i det hastige tempo i et moderne samfund.
At opleve stress og at miste sig selv.
Hartmut Rosa bruger begrebet “fremmedgørelse”, til at beskrive den udfordring, mange mennesker oplever i den moderne, hurtigt skiftende verden: oplevelsen af at være frakoblet og isoleret.
Han forklarer, at i en hverdag, hvor alt synes at være i konstant bevægelse, og hvor vores opmærksomhed konstant er splittet mellem utallige opgaver og teknologiske distraktioner, risikerer vi at miste forbindelsen ikke kun til dem omkring os, men også til vores dybere selv.
Vi mister os selv eller bliver i tvivl om det væsentligeste i vores liv: vores værdier og efterleve dem.
Denne mangel på forbindelse kan manifestere sig som en følelse af tomhed eller mangel på mening, hvilket igen kan lede til stress og angst.
Rosa understreger, at denne fremmedgørelse ikke kun er en personlig oplevelse, men også et bredere socialt og kulturelt fænomen. I takt med at samfundet bliver mere teknologisk avanceret og tempoet i vores liv øges, bliver mulighederne for dybe, meningsfulde forbindelser sjældnere. Vi tilbringer mere tid på online platforme, hvor interaktioner ofte er overfladiske, og mindre tid i ansigt-til-ansigt samtaler, hvor vi virkelig kan forstå og blive forstået af andre.
Denne konstante tilstand af at være “på” kan også forstyrre vores forhold til vores omgivelser. Vi mister evnen til at værdsætte og engagere os fuldt ud i øjeblikket, fordi vi altid tænker på det næste, vi skal nå. Dette kan føre til en oplevelse af at være adskilt fra de fysiske rum, vi befinder os i, og de naturlige rytmer i vores eget liv og i naturen.
Desuden kan den konstante strøm af information og stimuli bidrage til en følelse af overvældelse og forvirring, hvilket yderligere forstærker vores følelse af fremmedgørelse. Når vi konstant bombarderes med nyheder – især de negative – opdateringer og meddelelser – fx sms, tik tok, snapchat – bliver det sværere at fokusere på det, der virkelig betyder noget for os, og at finde ro i vores eget sind.
For at bekæmpe denne tendens til fremmedgørelse, foreslår Rosa, at vi aktivt søger måder at genoprette forbindelsen på – med os selv, med andre, og med den verden, vi lever i. Det kan indebære at tage bevidste pauser fra teknologien, at engagere sig i aktiviteter, der fremmer selvrefleksion og selvforståelse, og at prioritere kvalitetstid med familie og venner. Det handler om at genopdage glæden ved simpelthen at være til stede i øjeblikket og at genfinde en følelse af forundring og tilknytning til det liv, vi lever.
Ved at adressere og modarbejde denne tendens til fremmedgørelse, kan vi begynde at helbrede de stress- og angstsymptomer, der følger med, og genfinde en dybere, mere meningsfuld forbindelse til vores eget liv og til verden omkring os. Det gælder især nærende, sunde relationer.
Rosa’s perspektiv tilbyder en vej ud af den isolation, der ofte følger med det moderne livs hastighed og konstante krav.
Manglede mening i livet.
Manglede mening i livet kan være en dyb udfordring, for nogle ligefrem et problem. Rosa’s koncept af “resonans” tilbyder en vej til at genoprette denne mening. Resonans drejer sig om at skabe en dyb, gensidig forbindelse med verden omkring os. Det handler ikke nødvendigvis om at opnå resultater eller nå specifikke mål – ofte er det faktisk det modsatte.
Det vigtige er at have oplevelser, der vækker glæde og positive følelser af at leve et (relativt) meningsfuldt liv.
Det kan være gennem simple ting som at lytte til musik, hvor vi bliver berørte, at tage en afslappende gåtur i naturen, eller at føre en meningsfuld samtale med en nær ven. Også her, kommer tætte relationer ind i billedet.
Disse aktiviteter kan hjælpe os med at genfinde mere glæde og mening i hverdagen, forbinde os dybere med vores følelser og med de mennesker omkring os, og dermed skabe et mere tilfredsstillende og berigende liv.
Samhørighed og mening i livet.
Den gode Rosa opfordrer os til at finde og skabe øjeblikke og aktiviteter, der fremmer resonans og positive følelser, hvilket kan opnås gennem både solo og fælles aktiviteter. At afsætte tid til aleneaktiviteter, så som fx mindfulness eller kreative udfoldelser kan hjælpe os med at genoprette mere balance.
Ligeledes, at engagere sig i gruppeaktiviteter eller fællesskaber, hvor vi deler interesser og passioner, kan styrke vores følelse af samhørighed og formål. Det handler om at finde og værdsætte de øjeblikke, der tillader os at dykke dybt ind i vores egne tanker og følelser, såvel som at dele disse oplevelser med andre.
Disse bestræbelser fører til en dybere, mere meningsfuld forbindelse med os selv og med dem omkring os, og skaber en følelse af helhed og tilfredshed i vores liv.
Ro, Rosa og brug SoMe langt mindre.
Men hvordan implementerer vi Rosas ideer i vores travle hverdag? En måde kan være at prioritere tid til refleksion og ro. Det kan betyde at skære ned på den tid, vi bruger på sociale medier eller at vælge at gå eller cykle i stedet for altid at tage bilen. Det kan også være at finde tid til at dyrke hobbyer eller aktiviteter, der giver os glæde og tilfredsstillelse.
Skal vi finde noget andet end arbejdet at gå op i?
Hartmut Rosas opfordring til at genoverveje vores forhold til arbejde er dybt relevant i dagens samfund, hvor arbejdsidentitet ofte dominerer vores selvfølelse og daglige liv. Han foreslår, at vi flytter fokus fra en uophørlig jagt på karrieremæssig succes til at finde arbejde, der virker meningsfuldt og givende på et personligt plan. Det handler om at finde arbejde, der ikke blot er en kilde til indkomst, men som også bidrager til vores personlige vækst og velvære.
Rosa understreger vigtigheden af at skabe en balance mellem arbejde og privatliv. I en verden, hvor ‘altid på’-kulturen dominerer, er det essentielt at sætte grænser for vores arbejdsliv, så vi har tid og energi tilbage til at dyrke vores relationer, hobbyer og andre interesser. Det kan indebære at arbejde fleksible timer, at sige nej til overarbejde, eller simpelthen at prioritere tid med familie og venner over ekstra arbejdstimer.
Desuden kan det være gavnligt at søge arbejde, der tillader os at bruge vores færdigheder og talenter på måder, der føles autentiske og selvudtrykkende. Ved at finde arbejde, hvor vi kan bringe vores hele selv ind, kan vi opnå en større følelse af tilfredsstillelse og engagement. Det er ikke kun jobtitlen eller lønnen, der tæller, men også hvordan arbejdet får os til at føle os, og den indvirkning det har på vores liv og på samfundet som helhed.
Rosa opmuntrer os også til at værdsætte de små øjeblikke af glæde og tilfredsstillelse i arbejdet, selv i rutinemæssige eller tilsyneladende trivielle opgaver. Ved at finde glæde i processen, ikke kun i resultaterne, kan vi opleve en dybere følelse af tilknytning til vores arbejde.
Endelig er det værd at overveje, hvordan vores arbejdsliv passer ind i det større billede af vores livsmål og værdier. Det handler om at finde en balance, hvor arbejdet understøtter vores livsmål snarere end at undergrave dem. Dette kræver en bevidst refleksion over, hvad der virkelig betyder noget for os, og hvordan vi bedst integrerer disse værdier i vores arbejdsliv. Ved at gøre dette kan vi skabe en mere harmonisk og meningsfuld eksistens, hvor arbejdet bliver en del af en større stræben efter et tilfredsstillende og resonant liv.
Relationer, Relationer og atter Relationer.
Et andet vigtigt aspekt af Rosas teori er betydningen af fællesskab. Han mener, at dybe, meningsfulde relationer med andre mennesker, er afgørende for vores følelse af resonans. Dette kan betyde at investere tid og energi i venskaber, familie og fællesskaber. At være en del af et fællesskab, hvor vi føler os værdsat og forstået, kan være utroligt helende og kan hjælpe os med at bekæmpe følelser af stress og isolation.
Mindre stress og naturen.
Hartmut Rosa understreger vigtigheden af at genopdage vores forbindelse med naturen som et middel til at genfinde balance og ro i vores travle liv. Han opfordrer os til at bruge tid i naturen, hvilket kan have en utrolig beroligende effekt og hjælpe med at genetablere en dyb forbindelse med verden omkring os. Det kan være så enkelt som en afslappende gåtur i skoven, en forfriskende dag ved stranden, eller blot at sidde stille i en park og observere naturens ro og liv.
Disse øjeblikke tillader os at trække vejret dybt, sænke tempoet og genopdage den rige og beroligende indflydelse, som naturen kan have på vores sind og sjæl. Rosa’s tilgang opfordrer os til at finde tid til at undslippe fra den konstante strøm af digitale forstyrrelser og bylivets hektiske tempo, og i stedet søge roen og helbredelsen, der findes i naturens enkle skønhed.
Derfor har jeg (næsten) udelukkende Walk & Talk® i min praksis.
Life – life balance, og ned med tempoet.
Hartmut Rosas filosofi fokuserer på at vi forsøger at opnå mere harmoni og balance i vores liv. Han argumenterer for, at det ikke handler om fuldstændigt at vende ryggen til den moderne verdens bekvemmeligheder og hastighed. I stedet opfordrer han os til at blive mere bevidste om, hvordan vi anvender vores tid, og til aktivt at søge oplevelser, der nærer os på et mere dybdegående plan.
Ved at integrere resonans – en dyb og gensidig forbindelse med verden omkring os – i vores daglige rutiner og relationer, kan vi finde en vej væk fra den stress og fremmedgørelse, der ofte præger det moderne liv.
Rosas tilgang indebærer at finde glæde i nuet, at forbinde meningsfuldt med andre, og at genopdage vores autentiske selv, hvilket alt sammen bidrager til en rigere og mere tilfredsstillende tilværelse. Denne søgen efter balance og resonans bliver en nøgle til et sundere, mere afbalanceret og tilfredsstillende liv, hvor vi ikke kun overlever, men trives i vores komplekse og hurtigt skiftende verden.
Hartmut Rosa er en del af teorierne i coachinguddannelsen, som er eneundervisning, når vi taler om og diskuterer stress, angst og Mental Sundhed.
Mvh
Niels
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547
Resonans: i psykologisk forstand, den stærke kemi mellem mennesker – som gør at vi svinger sammen. Som Martin Buber måske ville skrive: – at skabe et ”VI”.
”Samklang” kunne også være et passende begreb.
Kilder:
https://hansreitzel.dk/forfattere/hartmut-rosa_0-140924/fremmedgorelse-og-acceleration-bog-35267-9788741257716
https://www.plusbog.dk/resonans-hartmut-rosa-9788741005744