Skam er en del af det at have et lavt selvværd
Skam er et begreb, der, desværre, ikke får den opmærksomhed, som det burde, for alle med lavt, negativt selvværd, negative tanker og følelser, samt en meget kritisk og fordømmende indre dialog, har også en oplevelse af skam.
Måske er det på sin plads, at definere skam:
Skam er en oplevelse og en tanke, som opstår, når vi tror, at vi ikke lever op til de forventninger, som vi selv eller andre har til os. Psykologisk set handler det om en dyb angst for at blive afvist eller ikke accepteret af dem, vi omgås med.
Skam er en indre kritik, at være forkert eller/og at være utilstrækkelig.
Oplevelsen kan særlig intens, fordi den ofte er forbundet med vores identitet, selvbillede, selvforståelse og manglende selvrespekt. Skam kan få os til at ønske at skjule os selv eller en del af os selv, fordi vi er bange for, at hvis andre ser os, som vi virkelig er, vil de ikke kunne lide os eller acceptere os. Ofte også vil vi tænke, at vil vi så blive afvist.
Tag en selvværdstest >>> Tryk her
Hvad sker der, når vi har en skammen?
Typisk vil en skamfuld person være mere indelukket, oftere opleve sig meget ensom. Man kan opleve andre forsvare sig ved, at det er ”de andres skyld” eller gøre brug af fornægtelser.
Skam kan, for nogle, opleves som en negativ, overvældende følelse i en sådan grad, at man har svært ved – fordi man ikke har det mentale overskud – at påtage ansvaret, når man, fx har såret andre. Men vil i stedet for komme med bortforklaringer og undskyldninger, og ikke sjældent overreagere med vrede og råb.
I yderste konsekvens, kan skam medføre angst, depression, PTSD, misbrug af stimuli, som fx narkotika, alkohol eller sex, og i værste tilfælde selvmord.
Hvad gør skæld ud ved børn?
Når vi skælder vores børn ud, eller fortæller dem, de ikke er gør nok, vil de ofte – bevidst eller ubevidst – opleve det som en udskamning, og derved påfører vi dem skammen, som de må kæmpe med et lavere selvværd fremover.
Giv dit barn et større selvværd >>> Tryk her
Hvad du kan selv kan gøre for at mindske din skamfølelse?
Vær åben omkring din skam.
Selvom det, måske, er noget at det sværeste at være åben omkring med, fordi man så gør sig ekstra sårbar, så har det en meget stærk, positiv virkning at stå frem.
Jo mere, du taler om din skam, des mere viser du dig selv, at det er dig, der har magten. Og ikke dine negative tanker om dig selv og dine negative følelser.
Du er ikke dine tanker, du er ikke dine følelser og du er ikke din skam.
Omvendt, jo mere du forsøger at skjule skammen, des mere magt får den, og bliver med tiden mere og mere destruktiv.
Lær at skelne mellem fornuft og følelser.
Som regel ved vi godt, hvad der er fornuftigt og hvad der ikke er fornuftigt.
Hvornår vi er styret af vores negative følelser og begrænser os selv på grund af skammen, det lave selvværd og selvbebrejdelser
Refleksion og samtaler omkring de negative tanker og skammen, er med til at vi lærer at det se og opfatte det fornuftige, så vi bliver klogere på os selv. Fremfor at lytte eller mærke efter vores følelser i alt for høj grad.
Der ved gør vi lige så stille op med skammen, med det lave selvværd og forholder os langt sundere til os selv.
Få hjælp til at slippe din skam >>> Tryk her
Vi er ikke perfekte, vi skal ikke have kontrol over alt og vi må gerne lave fejl.
Du er ikke, hvad du gør. Du må gerne lave fejl – det lærer du af.
Alle laver fejl, så her kommer også fornuften ind i billedet.
Du er stadig et godt menneske, selvom der er ting, du ikke kan og selvom du laver fejl.
Øvelse gør mester, i øvrigt.
Egenomsorg
Ved at praktisere egenomsorg styrker du din mentale og følelsesmæssige robusthed, hvilket kan hjælpe dig med at håndtere ensomhed bedre. Det giver dig redskaber til at være din egen bedste støtte, hvilket kan mindske følelser af isolation og fremme en dybere følelse af indre fred og tilfredshed.
Find ud af, hvad der udløser skammen.
Der er altid én eller flere triggere, som udløser skamfølelsen hos os, og den eller dem, skal vi finde.
Det kan være en person, som vi kender, der trykker på et sårbart sted, eller i et fx selskab, hvor vi ikke føler, at vi har noget at byde ind med.
Samtalerne, jeg har med folk, der kommer med et lavt selvværd, finder ofte ud af, midt i det hele, at de har eller oplever følelsen af mindreværd og at skammen står og banker dem i hovedet.
Men det er kun tanker, hvilket du skal gentage for dig selv, igen og igen.
Husk at ha´ fornuften med her.
Læs om sunde leveregler >>> Tryk her
Tjek dine relationer.
Er dine venskaber, bekendtskaber og dine kolleger, nogle som løfter dig eller mister du energi sammen med dem?
Du skal naturligvis ikke være venner med alle, men du må, som et minimum, forvente respekt.
Uanset relationen.
Negative relationer, trækker én ned.
Måske er der nogen, du skal tage et opgør eller en konflikt med, måske er der nogen, som du skal gå fra og ikke se mere?
Vi er sociale væsner og det er vigtigt, at vi kan være et i nært miljø, hvor vi er trygge, respekterede og hvor vi anerkender hinanden.
Få hjælp:
Virker det hele uoverskueligt, så kan du altid få hjælp hos mig
Du skriver bare en kort mail til mig på: Niels@AndTalk.dk
Eller send en sms på 40409547.
Du kan også booke en kort, gratis og uforpligtende samtale på ovenstående mail eller sms.
Kilder:
Tangney, J. P. (1990). Assessing individual differences in proneness to shame and guilt: Development of the Self-Conscious Affect and Attribution Inventory. Journal of Personality and Social Psychology, 59, 102-111.
Tangney, J. P., Miller, R. S., Flicker, L., & Barlow, D. H. (1996). Are shame, guilt, and embarrassment distinct emotions? Journal of Personality and Social Psychology, 70, 1256-1269.
https://brenebrown.com/ Brené Brown, Ph.D.