Selvværd er et psykologisk begreb, der refererer til din subjektive vurdering af din egen værdi og betydning, som menneske.
Altså hvordan du ser på dig selv, dine evner, og i hvilken grad du oplever dig værdifuld, kompetente og fortjener respekt fra andre.
Når du har et højt selvværd, betyder det, at du anerkender dine værdier, dine egne styrker og svagheder, men stadigvæk langt overvejende positivt indstillet overfor dig selv.
Forståelsen af, at lavt selvværd er en kompleks tilstand, påvirket af en blanding af dine personlige, de sociale og de miljømæssige faktorer, er temmeligt afgørende for, at du kan arbejde med underliggende årsager. Ved at identificere og forstå disse faktorer, vil du nemmere kunne tage de første skridt mod at forbedre dit selvværd og opnå en bedre livskvalitet.
Betydningen af et højt selvværd
Dette er afgørende for din mentale sundhed, trivsel og (subjektive) velvære, da det påvirker både hvor støttende, sunde og fornuftige dine beslutninger og dine relationer er, og ikke mindst hvor godt du håndtere udfordringer og modstand i livet.
Et sundt og godt selvværd vil altid føre til mere tilfredsstillende og sunde relationer og en generel oplevelse af tilfredshed og velvære.
Det lave selvværd
På den anden side, så vil et lavt selvværd over længere tid, medføre negative konsekvenser, og det er her du kan risikere mere angst, depression, stress og en generel oplevelse af utilstrækkelighed. Lavt selvværd kan også lede til problemer med usunde og ikke støttende relationer, da du risikerer ikke se dig selv om værdig og ikke fortjene kærlighed og respekt.
Selvværd og Mental Sundhed
Du kan bruge din opfattelse af selvværd som en indikator for din mentale sundhed og som et redskab til personlig udvikling.
Ved at arbejde på at forbedre dit selvværd og stabilere det, vil du udvikle en mere stærk psykisk sund balance, hvilket hjælper dig med at håndtere den modstand, som livet giver dig, langt mere effektivt.
Dette kan omfatte øvelser i selvrefleksion, at sætte realistiske mål for os selv, og lære at behandle os selv med venlighed og medfølelse.
Tryk og læs mere om Mental Sundhed
Hvorfor har du lavt selvværd?
Lavt selvværd kan opstå fra en kompleks blanding af faktorer og er sjældent resultatet af en enkelt årsag.
Ofte handler det om negative erfaringer i barndommen, som fx kritik, forsømmelse, misbrug, eller mangel på anerkendelse, kærlighed og støtte fra forældre eog eller andre primære voksne.
Disse negative barndomserfaringer vil typisk sætte et langvarigt præg, også ind i voksenlivet.
Men også raumatiske oplevelser, som fysisk, følelsesmæssig eller seksuel misbrug og mobning, kan ligeledes ødelægge et ellers ok selvværd. Disse oplevelser kan efterlade dybe ar og en følelse af værdiløshed, som kan være svær at overvinde.
I en tid hvor sociale medier spiller en stor rolle, kan konstant sammenligning med andre føre til en oplevelse af utilstrækkelighed og lavt selvværd.
Mennesker kan føle sig pressede til at leve op til urealistiske standarder.
Ikke bare i forhold til udseende og mens også ”smarte” og tillokkende ”statement”, så som:
– Du kan hvad du vil
– Du skal elske dig selv, før du kan elske andre
– Du skal detoxe dine negative tanker.
– Du har alle de ressourcer, du har brug for.
– Tænk ikke over, hvad andre tænker om dig
– Din trivsel afhænger kun af dig selv.
– Udnyt dit fuld potentiale
Perfektionisme
Men også jagten på perfektionisme eller at sætte urealistisk høje standarder for sig selv, kan også føre til lavt selvværd. Denne konstante stræben efter det uopnåelige og utopia kan resultere i en oplevelse af fiasko, selv når man opnår betydelige succeser.
Negative tankemønstre
Negative tankemønstre, såsom konstant selvkritik, katastrofetænkning og sort/hvid tænkning, kan underminere ens selvbillede, selvforståelse og selvværd.
Negative tanker bliver ofte en selvopfyldende profeti, hvor man risikere at blive fanget i en cyklus af lavt selvværd og negativ tænkning.
Tryk og læs mere om negative tankemønstre
Svigt og fiaskoer
Gentagne oplevelser af svigt eller fiasko, især hvis disse ikke bliver håndteretfornuftigt, kan ligeledes underminere både selvtilliden og selvværd. Forældres stil og forventninger spiller også en rolle; overbeskyttende, autoritære eller for kritiske forældre kan hæmme udviklingen af et barns selvværd.
Til sidst vil jeg også nævne, at langvarigt stress og angst kan påvirke selvværdet og selvforståelsen.
Sådan øger du dit selvværd.
For at øge dit selvværd, er det vigtigt, at du først anerkender og accepterer dig selv, som du er, lige nu.
Det gælder både dine styrker og dine svagheder – det gode og det dårlige.
Start med at skrive to lister: – den ene liste skal handle om det, du synes, du er god til, og den anden om det, du ikke er god til.
Når du ser det hele på papir, bliver det lidt lettere at få overblik og arbejde målrettet på at forbedre de områder, der har brug for det, samtidig med at du fejrer dine styrker.
Tag små skridt hver dag, hvor du fokuserer på det positive ved dig selv. Brug også tid på at tænke over, hvordan du taler til dig selv – indre kritik kan erstattes med en venlig og støttende stemme.
Sørg desuden for at omgive dig med mennesker, der opmuntrer dig og styrker din tro på dig selv. Giv dig selv ros for de ting, du lykkes med, store som små. At opbygge selvværd er en proces, men med tålmodighed og vedholdenhed vil du mærke en positiv forandring.
Men tryk også på den blå tekst herunder og lær endnu mere.
Selvmedfølelse – self compassion
En af øvelserne er selvmedfølelse – eller self compassion hvis vi skal være lidt smarte – hvor du behandler dig selv med den samme venlighed og forståelse, som du ville tilbyde en god ven.
Nøglen er at erstatte selv-kritisk tænkning med masser af positive bekræftelser og realistiske forventninger til dig selv.
Skriv de positive tanke ned, så er det nemmere at overskue og har lidt nemmere ved at ”sætte sig fast!”
Sæt små realistiske og let opnåelige mål, og fejr de små sejre og fremskridt, da dette styrke din oplevelse af øget kompetence og bedre præstationer.
Desuden er det vigtigt at du udvikler og arbejder med dine værdier, dine styrker og dine interesser, hvilket fremmer din oplevelse af bedre selvforståelse, et sundere og mere støttende selvbillede, og dermed flere og flere positive tanker om dig selv
Tryk og læs mere om selvmedfølelse / self compassion
Støttende relationer
Det er essentielt, at de mennesker, der er tæt på dig, støtter dig, modsat at tale dig ned.
De skal, tydeligt, anerkende dig og bidrage med ord og især handlinger, til et positivt selvbillede. Undgå at sammenligne dig selv med andre, og husk at hver persons rejse er unik. Ved at fokusere på personlig vækst og selvomsorg kan du gradvist bygge et stærkere og mere robust selvværd.
Tryk og læs mere om relationer
Tålmodighed.
Det går langsomt. Det tager tid. Du vil opleve en del tilbagefald. Det er helt naturlig.
Man kan, på ingen måde, fortælle dig, hvor lang tid, der går, før du er tilfreds, og det er jo altid en subjekt oplevelse.
Skulle du får brug for hjælp til at starte op, så er du velkommen til at kontakte mig, og du kan altid booke tid til en uforpligtende samtale om telefonen.
Selvværd og teorierne omkring selvværd, er naturligvis en vigtig del på Coachinguddannelsen, som er eneundervisning, og derfor bliver undervisningen tilpasset lige præcis din forståelse.
Kontakt:
📧 Niels@andtalk.dk
☎️ sms: 40409547