Selvrespekt
Når vi bliver født, har vi hverken den ene eller anden følelse eller oplevelse af os selv.
Instinktivt har vi kun fokus på at få omsorg, føde og søvn.
Og så en ren mås.
Resten er noget vi lærer, eller “aflærer”, under vores opvækst via opdragelsen.
Eller manglen på samme.
Vi spejler os i de voksne, som omgiver os og, lidt forenklet, bliver vi et produkt af det, vi ser og oplever.
Hvilket kan være støttende eller ikke støttende, og alt der i mellem.
Når vi bliver født, og de første par år af vores liv, er vi ikke specielt rationelle eller reflekterende.
Vi er stort set kun sansende og suger bare til os, relativt ukritisk – i hvert fald så længe vores behov bliver opfyldt. (det er en helt anden sag).
Selvværd, selvrespekt og opvækst
I vores tidlige år er vi dybt afhængige af den støtte, som vi modtager fra de voksne omkring os. Forældre, bedsteforældre og lærere spiller en central rolle i at indprente os en fornemmelse af værdi og selvrespekt. Heldigvis får mange af os en sund dosis af dette gennem vores barndom. Men for nogle kan der opstå huller i denne vigtige læring. Måske blev selvværdets brikker ikke fuldt ud lagt på plads, eller forståelsen af selvrespekt blev ikke prioriteret i vores tidlige uddannelse og opdragelse.
Det er essentielt at forstå, at dette ikke er en bebrejdelse af vores forældre eller omsorgspersoner. De fleste gør deres bedste og handler ud fra den viden, erfaring og de ressourcer, de har til rådighed på det givne tidspunkt. Men realiteten er, at nogle gange kan opvæksten efterlade os med et behov for yderligere vækst og udvikling på dette område.
Men hvis du sidder med en følelse af, at dit selvværd og din selvrespekt kunne være stærkere, så er der gode nyheder. Disse fundamentale dele af vores personlige identitet kan styrkes og udvikles gennem hele livet. Med indsats, refleksion og måske hjælp fra fagfolk eller støttende fællesskaber, kan du tage skridt for at genopbygge og styrke dit indre fundament. Det er aldrig for sent at begynde læringen mod en dybere forståelse af dig selv.
Hvad er selvrespekt?
For at stille begrebet selvrespekt i et større perspektiv, er det modsatte af selvrespekt, selvhad og det ikke at kunne lide sig selv. Man taler og tænker dårligt om sig selv. Man er selvkritisk og man ser alle fejlene ved sig selv. Også de fejl der slet ikke er der. Man er, i mere grove tilfælde, selvudslettende.
Selvrespekt er derfor at kunne se sig selv i øjnene uden følelsen af skyld og skam.
At kunne sætte grænser og turde tale om sig selv på en støttende måde.
At kunne føle glæde ved sig selv og andre i en naturlig balance.
“Jeg ved hvem jeg er – og det har jeg det ok med”.
Hvad kan du så gøre?
Ja, du kan heldigvis ændre dette (selv)billede ved at træne, ligesom hvis du skulle træne dig selv i en ny sportsgren.
I denne “sportsgren” skal du lære at føle, opfatte og fornemme dig selv på en mere støttende måde.
Øvelsen er mere selvrespekt og med mere selvrespekt kommer også et mere støttende selvværd og en højere selvtillid.
At respektere hele sig, som man nu engang er, uden at føle skyld og skam.
Det er tager tid, I know.
Men det er en rejse, der er værd at tage. For uden selvrespekt vil man altid være i kamp med sin egen skygge, forfølge bekræftelse udefra og overlade sit selvværd til andres bedømmelse. Og dét er en trættende vej at gå.
For at opbygge denne selvrespekt er det vigtigt at starte med at anerkende, at ingen er perfekte. Alle har fejl, og det er okay. Disse fejl definerer ikke din værdi som menneske. Tværtimod kan de være med til at forme dig, gøre dig stærkere og give dig livserfaring. At forstå og acceptere dette er første skridt mod ægte selvrespekt.
Når du begynder at fjerne fokus fra dine fejl og i stedet se dine styrker, vil du langsomt mærke en indre ro og accept. En dyb forståelse for, at du er god nok, som du er. Og at det er okay at være stolt af den person, du er blevet.
Meditation, selvhjælpsbøger og terapi kan også hjælpe i denne proces. Men husk, at det først og fremmest handler om at beslutte sig for, at man vil elske og respektere sig selv. At man tror på, at man fortjener det bedste, og at man vil arbejde for det.
Så begynd arbejdet i dag. Hver dag er en ny chance for at vælge selvrespekt frem for kritik.
Køb klippekort, det kan betale sig! Tryk her og læs mere
Sådan kan du træne dig selv
1. Hver gang du får en negativ tanke om dig selv, skal du skrive den ned
Forbavsende mange er ikke helt klar over eller ikke kan huske, hvad de tænker og siger om sig selv (af negative tanker). Eller, det er måske ikke så underligt, for det er blevet en vane og tankerne kommer per automatik.
2. Nu du er blevet bevidst om nogle af dine tanker, så er “medicinen”, at du siger til dig selv
“Det er bare en tanke!” I starten har det ikke den ringeste virkning. Men det har heller ikke den ringeste postive virkning, de første gange du står nede i træningscentret og skal hive jern eller lignende.
Så du SKAL være vedholdende, for det er ikke teknisk svært, og det er ikke raketforskning.
Den store udfordring er, at du skal blive ved, så tit som muligt, og at du tillader dig selv at fejle.
For det kommer du til. Det er okay. I første omgang skal du blot gøre det til en vane, uanset du ikke mærker nogen positiv forandring.
3. Udover at fortælle dig selv, at det bare er en tanke
– så kan du i næste åndedrag finde noget at holde fokus på. Det er ikke vigtigt, hvad det er, men noget du kan se, der hvor du er. Tricket her er, at du flytter dit fokus væk fra negative tanker, du tænker om dig selv, til noget neutralt (det må også gerne være noget positivt) uden for dine tanker. Altså ude i den virkelige verden, for det der foregår i hovedet på dig, er ikke virkeligt!
Jo mere du øver dig, og jo oftere du øver dig, jo nemmere vil du kunne holde fokus på det, du kigger på.
4. Egenomsorg og selvforkælelse
At give sig selv gode oplevelser og at gøre noget godt for sig selv – og for andre, husk balancen – er altid godt for selvværdet og selvrespekten.
Det kunne være, at du engang i mellem tager en fridag, helt for dig selv, hvor du gør lige det, du har allermest lyst til.
Om det er egoistisk? Nej, for det at du plejer dig selv ind i mellem betyder ikke, at du ikke kan hjælpe andre på et andet tidspunkt.
Kontakt: Niels@andtalk.dk
Du kan altid booke en gratis og uforpligtende forsamtale.
SMS 40409547
Eneundervisning i Coaching og Positiv Psykologi. Danmarks måske mest alsidige forløb i selvudvikling.
>>> Klik her og læs mere.