Mestring af dine følelser – lær selvregulering!
Selvregulering af følelser er en kompetence, der er kompleks, men en nødvendighed for mental sundhed og i forhold til relationer.
Det refererer til processen med at identificere, forstå, og håndtere vores følelser på måder, der er sunde og konstruktive. Denne færdighed er ikke kun et anker, der stabiliserer os i udfordrende situationer, men også en bro, mellem vores tanker og den verden, vi lever i.
Enhver følelse, uanset hvor intens eller mild den måtte være, bærer den en besked til os.
En vital del af selvregulering af følelser, er at afkode disse beskeder, at navigere i landskabet af vores indre verden med både opmærksomhed og omtanke. Det indebærer et dybdegående arbejde, hvor vi møder og engagerer os med vores følelser.
Ikke som fjender der skal bekæmpes, men som informationer, der belyser vores indre behov, værdier og forventninger.
Ved at øge vores følelsesmæssige bevidsthed, er vi bedre rustet til at møde følelser som fx angst, vrede, sorg, og glæde med en udvidet forståelse. I stedet for at blive oversvømmet eller lade os blive defineret af disse følelser, tillader selvregulering os at se dem som midlertidige og foranderlige tilstande, der kan håndteres.
Følelsesmæssig intelligens
Til dette formål er følelsesmæssig intelligens en hjørnesten. Det inkluderer ikke kun evnen til at genkende og beskrive vores følelser nøjagtigt, men også færdigheden til at skelne nuancerne og kompleksiteten i disse oplevelser.
Hver følelse, uanset dens karakter, byder på en mulighed for at dykke dybere ned i følelsen, os selv, udforske og vokse, som individ.
Selvmedfølelse og Selvregulering
Selvmedfølelse spiller også en central rolle, især i forhold til os selv. Selvmedfølelse indebærer en venlig og ikke-dømmende holdning til os selv, vores tanker og, især, vores egne følelser. I stedet for at kritisere os selv for at føle en bestemt måde eller lade følelserne tager kontrollen – fremfor at lade fornuften fylde mest – modtager vi hver en følelse med åbenhed og accept. Vi tillader os selv at rumme alle følelser, reflektere og, ikke mindst, reagere med omtanke og fornuft.
Meditation, mindfulness og selvregulering
Praktiske værktøjer, som meditation og mindfulness, understøtter denne proces ved at skabe roen, der er nødvendig for dybdegående følelsesmæssig undersøgelse. Når tanker og sind falder til ro, blive der plads at lære og bliver klogere på os selv. Vi lærer at reagere støttende, fornuftigt og mere roligt, omend det ikke altid er lige nemt.
Selvregulering af følelser betyder også at anerkende, at vi ikke er alene i denne rejse. Hver person vi møder, hver relation vi dyrker, reflekterer det rige landskab af den menneskelige følelsesmæssige oplevelse. Ved at dele, lytte og validere hinandens følelser, væver vi et netværk af forståelse og støtte, der både anker og opløfter os.
I sidste ende vil selvregulering af følelser skabe mere autenticitet. Det er en sti, hvor vi lærer at harmonisere vores indre og ydre verden, at være i balance med vores følelser, uden de tager kontrollen over os.
Selvregulering er ofte en nøglekomponent i personlig udvikling og trivsel. Det kræver, at vi arbejder med bevidsthed, refleksion og aktivt arbejder med at forme og ændre vores mere usunde reaktionsmønstre. I en verden fuld af problemer, stress og pres – indre som ydre, bliver færdigheden til at styre og regulere følelser, tanker og adfærd ikke bare en fordel, men en nødvendighed.
Selverkendelse og bevidsthed
Den første skridt i arbejdet med selvregulering er at dykke dybt ind i selverkendelse. Det er en indre rejse for at udforske og forstå, hvordan tanker, følelser og adfærd interagerer og påvirker ens velbefindende. Det handler om at blive bekendt med dine triggere, dine styrker, dine svagheder og dine reaktionsmønstre.
Midt i denne erkendelse, bliver bevidst nærvær et værdifuldt redskab. At praktisere meditation eller mindfulness, at være fuldt til stede i hvert øjeblik, så godt det nu kan lade sig gøre, kan skærpe din opmærksomhed og give plads til bevidste valg. Det gør dig i stand til at skabe et pusterum mellem stimulus og respons, hvor valg og frihed er tilstede.
Når følelser buldrer afsted, når presset bygger op, når udfordringerne tårner sig op, så er det at tage et skridt tilbage, trække vejret dybt, og vælge din respons med omtanke, det er essensen af selvregulering. Det er ikke en flugt fra følelser, men snarere en dybere engagement med dem, en erkendelse og validering af dem, kombineret med en bevidst beslutning om, hvordan man vil reagere.
Som voksen betyder arbejdet med selvregulering også at vælge dine kampe. Ikke hver situation kræver en reaktion; nogle gange er det mest kraftfulde, du kan gøre, at observere, lytte, og lade være med at reagere impulsivt. Det handler om at balancere følelsesmæssig udtryk med følelsesmæssig tilbageholdenhed og om at bruge egenomsorg.
Selvregulering er en balance mellem accept og forandring, en kompetence, der vokser og udvikler sig, som du gør. Det er en proces, hvor du vil være præget af læring, vækst og udfoldelse af det dybeste, mest autentiske selv.
Professionelle hjælp i forhold til selvregulering
Hvis du ikke kan klare selv at få styr på dine følelser, så kan en professionel hjælpe dig.
Her vil man typisk bruge enten Kognitiv Adfærdsterapi (KAT), og i bedste fald Acceptance Commitment Terapi (ACT).
Især ACT har vist sig mest effektiv. Denne terapiform kan være særdeles effektiv til at styrke individets selvreguleringsfærdigheder. I ACT bliver du guidet til at forpligte sig til adfærdsændringer, der understøtter dine værdier.
ACT fremmer dine accept af tanker og følelser uden du dømmer dig selv med fx skam og skyld. Dette vil hjælpe dig med bedre at regulere dine følelser, fordi du lærer at møde dem med accept snarere end afvisning, hvilket kan reducerer følelsernes intensitet og indvirkning. Det går ikke specielt hurtigt. Det tager tid.
Du lærer også, at tanker bare er tanker, som skaber dine følelser, og dermed lærer du at “defuse” dig fra dine tanker og se dem “ude fra”.
I sidste ende handler det om at skabe mest mulig psykologisk fleksibilitet. Det er evnen til at være åben, tilpasningdygtig og effektiv i forhold til ubehagelige følelser.
Dette understøtter selvregulering ved at udvikle din evne til at håndtere ubehagelige følelser og tanker på en sund, støttende og fornuftig måde.
Kontakt:
📧 Niels@andtalk.dk
☎️ sms: 40409547