Er du særlig særlig sensitiv?
Den særligt sensitive
At være særligt sensitiv betyder, at man er mere modtagelig over for stimuli fra omgivelserne og har en dybere følelsesmæssig reaktion på både positive og negative oplevelser.
Emotionelt kan de være mere påvirkede af stemninger og følelser hos dem omkring dem, og de har ofte en stærk empati og indlevelsesevne. For at trives har særligt sensitive mennesker brug for tid alene til at genoplade og bearbejde deres oplevelser.
Det er vigtigt at forstå, at denne følsomhed er en naturlig del af deres personlighed, og med den rette støtte og selvomsorg kan de bruge deres unikke evner til at skabe dybere forbindelser og opnå stor indsigt.
Karakteristika ved særlig sensitivitet
Særlig sensitivitet betyder, at man er mere modtagelig over for omgivelsernes stimuli og reagerer dybere følelsesmæssigt på både gode og dårlige oplevelser. Særligt sensitive personer lægger mærke til små detaljer, som andre ofte overser, og bearbejder information grundigere.
Dette kan gøre dem hurtigt overstimulerede af høje lyde, stærkt lys eller travle miljøer. De bliver også stærkt påvirket af andres følelser og stemninger og har ofte en dyb empati og indlevelsesevne.
Emotionelt reagerer de mere intenst og kan derfor have behov for mere tid til at bearbejde deres oplevelser og følelser.
Tid alene er ofte nødvendigt for at genoplade og finde ro.
Deres følsomhed er en naturlig del af deres personlighed og ikke en svaghed. Med den rette støtte og selvomsorg kan særligt sensitive personer bruge deres følsomhed til at skabe dybere relationer og få en større indsigt i både sig selv og andre
Årsagerne til, at nogle er mere sensitive end andre
Årsagen til, at nogle bliver særligt sensitive, er en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer.
Forskning viser, at særligt sensitive personer ofte har genetiske varianter, der påvirker, hvordan deres nervesystem reagerer på stimuli. Derudover spiller opvækst og miljø en stor rolle. Hvis man vokser op i et støttende og forstående miljø, kan det fremme og balancere denne følsomhed.
Negative eller stressende omgivelser kan derimod forstærke følsomheden. Særlig sensitivitet er altså både noget, man kan være født med, og noget, der udvikler sig gennem de oplevelser og den opdragelse, man får.
Hvad kan du selv gøre, når du er særlig sensitiv?
For at skabe et godt liv som særligt sensitiv, er det vigtigt først at du accepterer og forstår din følsomhed som en naturlig del af din personlighed.
Det hjælper at indrette dit liv på en måde, der minimerer at du bliver overstimuleret. Det betyder, at du bør skabe rolige omgivelser derhjemme, hvor du kan trække dig tilbage og slappe af.
Det er også vigtigt, at du planlægger pauser i løbet af dagen til at genoplade, især efter sociale aktiviteter eller i travle perioder på arbejdet.
Selv 5 minutter “her og der”, kan gøre en væsentligt positiv forskel for dig.
At sige nej til aktiviteter eller arrangementer, du oplever overvældende, er en nødvendig selvomsorgspraksis. Ligesom du sagtens kan sige “tak for i dag!”, hvis du oplever træthed under et event eller lign.
Stresshåndteringsteknikker som meditation, mindfulness eller yoga kan også være gavnlige.
Det er vigtigt at kommunikere åbent med venner og familie om sine behov og grænser, så de bedre kan støtte og forstå én. Ved at tage disse skridt kan særligt sensitive personer bruge deres følsomhed som en styrke og finde balance og trivsel i deres liv.
Hjælpen udefra
Hvis vil hjælpe en person, der er særligt sensitiv, og bruge de teorier, som forskningen har fundet frem til, i psykologien, er det vigtigt først at skabe en forstående og støttende atmosfære.
Du skal anerkende deres følsomhed som en legitim del af deres personlighed og ikke som en svaghed!!
I terapi vil kognitiv adfærdsterapi eller ACT være nyttig til at ændre negative tankemønstre og styrke deres evne til at håndtere stress.
Mindfulness og meditation kan hjælpe en smule med at finde ro og balance i hverdagen.
Det er også vigtigt at lære dem at sætte sunde grænser og sige nej til overstimulerende situationer.
Der skal kan arbejdes med at udvikle copingstrategier til at håndtere især følelser og stress.
Støttegrupper kan give dem mulighed for at dele erfaringer med andre, der forstår deres udfordringer. Ved at kombinere disse tilgange kan man hjælpe særligt sensitive personer med at navigere deres følelser og finde større trivsel i deres dagligdag.
Traditionel coaching, som fx NLP, coaching ud fra modeller eller lignenden, duer på ingen måde.
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547
Link
Kilder:
Psychology Today: Highly Sensitive Person
Highly Sensitive Refuge: New Research Changes Everything We Know About the Genes of HSPs: https://highlysensitiverefuge.com/new-research-about-the-genes-of-highly-sensitive-people/
Positive Psychology: What Is a Highly Sensitive Person?