Refleksion og introspektion er en form for mental fitness og en måde at blive klogere på dig selv
Refleksion og introspektion er relaterede, men de refererer til lidt forskellige processer inden for tænkning og selvundersøgelse.
Refleksion
Refleksion involverer en proces, hvor en person aktivt overvejer og vurderer sine erfaringer, handlinger eller følelser. Denne tankeproces kan indebære at tænke over både ydre begivenheder og indre oplevelser. Refleksion er ofte rettet mod at forstå en situation bedre, lære af erfaringer eller træffe informerede beslutninger.
Introspektion
Introspektion derimod, er mere specifikt fokuseret på selviagttagelse og analyse af ens egne indre tilstande og psykologiske processer. Introspektion involverer at dykke ned i ens egne tanker, følelser, motiver og ønsker, ofte med formålet at opnå dybere selvforståelse eller personlig indsigt.
Du kan ikke coache dig selv!
At coache sig selv kan ved første øjekast synes som en attraktiv og enkel løsning på personlig udvikling. Du sparer både tid og penge, og hvem kender dig bedre end dig selv? Men der er væsentlige grunde til, at selv-coaching på ingen måde er effektivt.
For det første mangler du den objektivitet, som en udefrakommende coach kan tilbyde.
Når du forsøger at navigere i egne problemer, vil du aldrig kunne bevare et klart overblik.
Dine personlige bias og forudindtagede holdninger vil konstant skygge for en kritisk og objektiv indsigt og forhindre dig i at se tingene fra nye og mere konstruktive vinkler.
En ekstern coach – eller terapeut – har den nødvendige afstand og objektivitet til dine udfordringer og kan spotte løsninger, du selv vil overse.
En coach vil ikke kun kunne stille skarpe, udfordrende spørgsmål, vedkommende vil også kunne høre, når du kryber udenom eller at du springer over, hvor gærdet er lavest. Coachen vil også holde fast i dig, hvor det gør lidt ondt.
En veluddannet coach – som vil være uddannet inden for coachingpsykologien, filosofien og psykologien, i det hele taget – tilbyder ikke blot vejledning, psykoedukation, men også opmuntring og forståelse. Denne emotionelle støtte er ofte undervurderet, men kan være vigtigt for din succes. Det kan du ikke selv, ganske enkelt.
At foreslå selvcoaching er, efter min mening, dybt uprofessionelt. Men du kan reflektere og anvende introspektion.
God fornøjelse.
Du er nu igang med processen.
Herunder er der nogle spørgsmål, du kan starte med.
En god idé er, at du bliver så konkret, som muligt, når du går i dybden med dine refleksioner og her har jeg stillet nogle mere filosofiske spørgsmål, du kan rette mod dig selv.
Men du er velkommen tage andre emner op.
Det meningsfulde liv.
✅ Lever du det, i et eller andet omfang? Hvad er et meningsfuldt liv for dig? Hvis du ikke lever et meningsfuldt liv, hvordan vil et liv med mening så se ud for dig?
✅ Hvilke daglige aktiviteter eller rutiner føler du bidrager mest til din følelse af at leve et meningsfuldt liv? Hvordan implementerer du disse aktiviteter i din dagligdag?
✅ Hvordan påvirker dine relationer til andre din opfattelse af et meningsfuldt liv? Er der bestemte personer, hvis tilstedeværelse eller indflydelse gør dit liv mere meningsfuldt?
✅ På hvilke måder har dine prioriteringer og definitioner af et meningsfuldt liv ændret sig over tid? Hvilke erfaringer eller indsigter har været afgørende for disse ændringer?
✅ Hvis du ønsker at gøre dit liv mere meningsfuldt, hvilke konkrete skridt planlægger du at tage for at opnå dette? Har du mål eller projekter, du ønsker at forfølge for at øge meningsfuldheden i dit liv?
Det, der er vigtigt for dig.
✅ Hvilke fem ting – ikke personer – er vigtige for dig, som du helst ikke eller slet ikke vil undvære og hvorfor?
✅ Hvilke personer – minimum tre personer – er vigtige for dig, hvorfor og hvilke oplevelser med dem sætter du størst pris på?
Frihed er godt og sundt.
✅ Alle har brug for frihed, men vi definerer begrebet temmelig forskelligt. Hvad er frihed for dig og har du den frihed, du har brug for? Hvis ikke, hvad bremser dig så og er der forskel på den frihed, du selv ønsker og den frihed, du har lyst til give andre?
✅ Hvordan påvirker dit arbejdsliv din personlige frihed? Er der aspekter af dit job, der begrænser den frihed, du ønsker, og hvordan håndterer du det?
✅ Hvordan balancerer du dit behov for frihed med dine ansvar over for andre, som f.eks. familie, venner og arbejdskolleger?
✅ Har dine opfattelser af frihed ændret sig gennem forskellige faser af dit liv? Hvilke begivenheder eller erfaringer har haft størst indflydelse på din forståelse af frihed?
✅ På hvilke måder søger du aktivt at udvide din frihed? Er der specifikke mål eller aktiviteter, du forfølger for at øge din følelse af frihed?
Inspiration.
✅ Hvem inspirerer og har inspireret dig, og til hvad eller i hvilken retning?
✅ Hvordan bruger du inspiration fra andre til at forme dine egne mål og drømme? Har du eksempler på, hvordan dette har påvirket din retning i livet?
✅ Kan du nævne en bog eller en film, der har inspireret dig dybt, og forklare hvordan den ændrede dit syn på noget vigtigt?
✅ Hvordan holder du inspirationen i live i hverdagen, især under rutineprægede eller udfordrende perioder?
✅ Har du oplevet en tid, hvor du manglede inspiration, og hvad gjorde du for at genfinde den?
✅ Hvordan påvirker de mennesker, du omgiver dig med, din evne til at finde og følge inspiration? Har du bevidst søgt at ændre dit netværk for bedre at understøtte dine inspirationskilder?
✅ Hvilken rolle spiller nysgerrighed i din søgen efter inspiration, og hvordan fremmer du denne egenskab i dig selv?
✅ Har du en mentor eller en rollemodel, der kontinuerligt inspirerer dig? Hvordan interagerer du med denne person for at maksimere indflydelsen fra deres inspiration?
Styrke, overskud og egenomsorg.
✅ Hvad eller hvem giver dig overskud og glæde? Hvad eller/og hvem fylder dig op, når du er nede?
✅ Hvad gør du for at pleje dig selv? Hvor tit har du mig-tid? Hvis du ikke har det tit nok, hvad bremser dig og hvad skal der til for øge din egenomsorg?
✅ Hvordan identificerer du de aktiviteter eller relationer, der giver dig mest energi? Hvordan sikrer du, at du inkluderer dem i din dagligdag?
✅ Hvordan påvirker stress din evne til at tage vare på dig selv, og hvilke strategier har du udviklet for at håndtere stressende perioder?
✅ Nævn en – eller flere – oplevelse, hvor du måtte trække på dine indre ressourcer for at finde styrke? Hvad lærte du om dig selv gennem den oplevelse?
✅ Hvordan balancerer du behovet for at være tilgængelig for andre med nødvendigheden af at pleje dig selv? Er der situationer, hvor du finder det særligt udfordrende?
✅ Hvis du kunne forbedre et aspekt af din egenomsorg, hvad ville det så være, og hvilke konkrete skridt kunne du tage for at gøre denne forbedring til en realitet?
Vil du vide mere om selfcompassion, så læs her.
Håb og tillid.
✅ Hvem eller hvilke mennesker har du mest tillid til og hvorfor?
✅ Hvordan opbygger du tillid i et nyt forhold?
✅ Hvad gør det for dig at have nogen, du kan stole fuldt ud på? Hvordan påvirker det din dagligdag og dit velvære?
✅ Kan du beskrive en situation, hvor din tillid blev svigtet, og hvordan du reagerede på det? Hvordan påvirkede det din evne til at stole på andre fremover?
✅ Hvordan bevarer du håb og tillid i situationer, hvor andre måske føler sig nedslået eller mistroisk?
✅ Tror du, at tillid er noget, der primært skal fortjenes, eller bør det gives frit indtil det modsatte er bevist? Hvorfor?
✅ Hvordan håndterer du situationer, hvor du skal genopbygge tillid i et forhold, enten personligt eller professionelt?
✅ Hvordan påvirker din tillid til samfundets institutioner (som retssystemet, uddannelsessystemet, regeringen) din generelle livsopfattelse og dine handlinger i hverdagen?
Arbejde og job.
✅ Har du et arbejde, du finder meningsfyldt? Hvis ja, hvorfor eller på hvilken måde giver det mening?
Hvis du ikke har et meningsfyldt job, hvilket job vil så være meningfyldt for dig?
✅ Finder du, at din nuværende jobrolle tillader dig at udnytte dine styrker? Hvis ja, hvordan gør den det? Hvis nej, hvilken type rolle ville bedre tillade dig at bruge dine styrker?
✅ Er der balance mellem dit arbejdsliv og dit privatliv, og hvordan påvirker denne balance din generelle tilfredshed med dit job? Hvis der ikke er balance, hvad kunne hjælpe med at skabe en bedre ligevægt?
✅ Føler du, at du har muligheder for professionel udvikling i dit nuværende job? Hvis ja, hvilke muligheder har du, og hvordan påvirker de din motivation? Hvis nej, hvilken type udviklingsmuligheder ville du søge i en anden stilling?
✅ Er du tilfreds med den anerkendelse og feedback, du modtager på dit arbejde? Hvis ja, på hvilke måder bidrager dette til din jobtilfredshed? Hvis nej, hvilken form for anerkendelse eller feedback ville gøre en forskel for dig?
✅ Oplever du, at dit arbejde bidrager til en større sag eller et større formål ud over bare at tjene penge? Hvis ja, hvordan forbinder dette sig med dine personlige værdier? Hvis nej, hvilket job eller hvilken branche ville du føle kunne give dig en følelse af at bidrage til noget vigtigt?
Kærlighed.
✅ Tror du på kærlighed(en)? Hvis ikke, hvorfor? Hvis ja, hvad er ægte kærlighed? Hvad vil det sige at elske?
✅ Tænker du, at kærlighed skal udvikle sig naturligt, eller kan den fremmes gennem bevidste handlinger og beslutninger? Hvis ja, hvordan kan man fremme den? Hvis nej, hvorfor tror du, den skal være spontan?
✅ Hvordan ved du, når du virkelig elsker nogen? Er der specifikke følelser eller handlinger, der indikerer sand kærlighed for dig?
✅ Tror du, at kærlighed kan vare livet ud? Hvis ja, hvad er nøglen til en langvarig kærlighed? Hvis nej, hvorfor tror du, at kærlighed ændrer sig over tid?
✅ Hvordan balancerer du behovet for personlig frihed med ønsket om intimitet i et kærlighedsforhold? Er der situationer, hvor disse behov støder sammen, og hvordan håndterer du det?
✅ Tror du på idéen om en “sjæleven”? Hvis ja, hvordan forestiller du dig, at en sjæleven ville være? Hvis nej, hvorfor tror du ikke på konceptet?
Læs mere om non-monogami & polyamorøsitet
Udskamning og selvværd.
✅ Er du nogensinde blevet udskammet, og hvad gjorde du ved det? Har du udskammet andre, hvorfor og hvordan? Har det påvirket din selvværdsfølelse og på hvilken måde?
✅ Hvordan håndterer du situationer, hvor du oplever dig udskammet af andre? Hvad er dine strategier for at bevare dit selvværd i sådanne situationer?
✅ Tror du, at udskamning nogensinde kan være en effektiv metode til at ændre adfærd? Hvis ja, under hvilke omstændigheder? Hvis nej, hvorfor ikke?
✅ Hvordan påvirker sociale medier din oplevelse af selvværd, især i konteksten af udskamning og kritik?
✅ Har du oplevet, at dit selvværd ændres efter at have været involveret i en episode af at udskamme andre? Hvordan reflekterede du over denne erfaring?
✅ Hvad er forskellen på konstruktiv kritik og udskamning i dine øjne? Hvordan påvirker hver af dem dit selvværd og din adfærd?
Fornuft og følelser.
✅ Hvad styrer dig mest: din fornuft eller dine følelser? Hvor har de ført dig hen? Hvilke oplevelser har du haft, gode som mindre gode?
✅ Hvordan balancerer du mellem fornuft og følelser, når du står over for vigtige beslutninger? Har denne balance ændret sig gennem dit liv?
✅ Kan du nævne et eksempel, hvor at følge din fornuft i stedet for dine følelser viste sig at være den rigtige beslutning? Hvad lærte du af denne oplevelse?
✅ Har der været situationer, hvor dine følelser har ført dig på vildspor, og hvad gjorde du for at komme tilbage på rette vej?
✅ Hvordan har du oplevet konflikter mellem dit følelsesmæssige selv og dit rationelle selv? Hvordan håndterede du disse konflikter?
✅ Hvordan påvirker dit forhold mellem fornuft og følelser dine relationer med andre? Har det nogensinde skabt problemer, og hvordan har du håndteret dem?
Hvor tit skal du reflektere?
– Der er ikke nogen regel, men min egen erfaring er, at mindst en gang om ugen er passende for mig og ca. en time, men find din egen rytme.
Hvad kan du ellers gøre?
– Vi lever i en verden, hvor der bliver mere og mere fart på, og vi ønsker hurtigere og nemmere løsninger på problemer som bliver mere og mere tunge.
Men der findes ikke smarte løsninger og slet ikke hurtige løsninger. Løsningen er at sætte en proces igang, og det er det, refleksioner kan hjælpe dig med.
Alene eller, endnu bedre, sammen med andre.
God fornøjelse.
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 4040 9547