Medafhængighed i et forhold.
Definition på medafhængighed:
Medafhængighed i forhold til en narcissistisk /krænkende person er en særlig dynamik, hvor en person med medafhængige tendenser bliver fanget i et forhold med en person, der udviser narcissistiske og krænkende træk.
Selve begrebet “medafhængighed” dækker over, at både krænkeren og den krænkede er gensidig afhængige af hinanden.
Krænkeren SKAL have en anden til fylde sin egen tomhed op og den krænkede får en vis tilfredsstillelse ved at hjælpe “sin” krænker.
Krænkerende har ofte en oppustet selvfølelse, en dybdegående behov for beundring og en mangel på empati overfor andre. Dette skaber en meget skæv balance i forholdet, hvor den medafhængige person konstant forsøger at opfylde den narcissistiske persons behov, mens deres egne behov bliver tilsidesat og negligeret.
En medafhængig person har ofte en stærk trang til at føle sig nødvendig og værdsat, hvilket kan gøre dem særligt sårbare overfor en narcissist, der er dygtig til at udnytte denne trang.
Narcissisten kan eller vil i begyndelsen overøse den medafhængige med opmærksomhed og ros – lovebombing – hvilket skaber en følelse af forbindelse og betydning. Men efterhånden som forholdet udvikler sig, vil narcissisten begynde at udvise kontrol, manipulation og kritik, hvilket kan nedbryde den medafhængiges selvværd.
Den medafhængige person vil opleve sig fanget i en konstant cyklus af at forsøge at tilfredsstille narcissisten, i håb om at genvinde den oprindelige kærlighed og beundring. Den kommer aldrig.
Dette kan føre til en situation, hvor den medafhængige konstant giver og ofrer sig, mens narcissisten tager uden at give noget tilbage. For den medafhængige kan dette skabe en dyb følelse af utilstrækkelighed og afhængighed af narcissistens godkendelse.
Tegn på at være medafhængig:
✅ Ringe eller ingen grænsesætning.
✅ Mangel på selvrespekt.
✅ Dårlig selvbillede.
✅ Lavt selvværd.
✅ Mangel på kontakt til egne behov – det handler i høj grad om partenrens behov.
✅ Stress- og angstreaktoiner i et eller andet omfang.
✅ Man vil gøre næsten alt, for at partneren har det godt.
✅ Ingen følelse af, at man har en værdi.
✅ Stor oplevelse af ensomhed.
✅ Let til tårer og ked-af-det-hed.
✅ Overdreven ansvarsfølelse
Tryk her og læs mere om dysfunktionelle forhold.
Først og fremmest, skal du forstå og, ikke mindst, acceptere, at det forhold, du er eller har været i, ikke er og aldrig har været, et ligeværdigt forhold. Aldrig!
Det er og har været dysfunktionelt og manipulerende, også selvom det var VILDT fantastisk i starten, hvor du blev ”bombet” med kærlighed og opmærksomhed.
Men det var, er og vil altid forblive en illusion og et “skuespil” for at fange dig og sætte dig ind i et bur, hvor du er låst inde..
Dernæst, så er du ikke den, der skal hjælpe krænkeren.
Det har du hverken overskud og distance til, og i øvrigt, så ville det alligevel være spild af tid.
For din krænker lever i en anden ”virkelighed”, hvor alt der er sket, udelukkende er din fejl.
Skulle du forsøge at hjælpe din partner, vil du blot forlænge lidelsen hos dig selv og knytte det usunde bånd endnu stærkere.
Kom ud af den medafhængige følelse:
Erkend problemet!
Det første skridt mod at komme væk fra en krænker i et dysfunktionelt forhold er at du erkender problemet. Du skal ærligt se på din situation og indse, at forholdet ikke er sundt for dig. Dette kan være svært, især hvis du har været i forholdet i lang tid eller føler en stærk følelsesmæssig tilknytning. Men at anerkende, at du er i et skadeligt forhold, er afgørende for at kunne tage de næste skridt. Husk hele tiden fornuften og lyt til din egen stemme, der kan “sige”: – Jamen, der ER jo gange, hvor det dejligt!!
Søg støtte
At komme væk fra en krænker kræver ikke kun mod, men også støtte. Tal med nogen, du stoler på – en ven, et familiemedlem eller undertegnede. At dele dine tanker, følelser og bekymringer vil give dig styrke og perspektiv. Professionel hjælp er meget ofte afgørende for at hjælpe dig med at navigere gennem komplekse følelsesmæssige situationer.
Lav en plan
Planlægning er nøglen til at forlade et dysfunktionelt forhold sikkert. Overvej dine muligheder og ressourcer. Hvor kan du gå hen? Har du økonomiske midler til at klare dig selv? Det kan være nyttigt at lave en detaljeret plan, der inkluderer, hvad du skal tage med dig, hvornår du skal forlade, og hvem du kan kontakte for hjælp. Hav en nødpakke klar med vigtige dokumenter, penge og nødvendigheder.
Sæt grænser
Når du har besluttet at forlade forholdet, er det vigtigt at sætte klare grænser overfor krænkeren. Dette kan betyde at blokere din krænkere på sociale medier, ændre telefonnummer og undgå steder, hvor du ved, at du kan møde dem. Det kan føles drastisk at skulle “gå under jorden” men det også ofte er nødvendigt for at beskytte dig selv og begynde helingsprocessen.
Få juridisk rådgivning
Hvis din situation involverer fysisk vold eller trusler, bør du overveje at få juridisk rådgivning. Kontakt en advokat eller en organisation, der specialiserer sig i vold i hjemmet. De kan hjælpe dig med at forstå dine rettigheder og de juridiske muligheder, såsom besøgsforbud, der kan beskytte dig mod yderligere skade.
De fleste politiafdelinger HAR personale, som også kan hjælpe og rådgive, blandt andet med tilhold. Gem alle sms´er, mail opkaldslister, hvilke kan hjælpe dig og myndighederne.
Fokuser på selvpleje og egenomsorg
Efter at have forladt et dysfunktionelt forhold, er det vigtigt at fokusere på din egen helbredelse. Tag tid til at genopbygge dit selvværd og din mentale sundhed. Dette kan involvere samtaler, meditation, motion og tid med støttende venner og familie. Egenomsorg handler om at genopdage, hvem du er udenfor forholdet, og hvad der gør dig glad og sund.
Skab et nyt netværk
At skabe et nyt netværk af støttende mennesker kan hjælpe dig med at føle dig mindre alene. Deltag i støttegrupper, hobbyklubber eller frivilligt arbejde. At være omgivet af positive mennesker kan give dig den nødvendige styrke til at holde dig væk fra din krænkere og begynde at bygge en ny, sundere livsstil.
Vær tålmodig med dig selv
Helingsprocessen er ikke lineær, og det er okay at have op- og nedture. Vær tålmodig med dig selv og forstå, at det tager tid at komme sig efter et dysfunktionelt forhold. Tillad dig selv at føle og bearbejde dine følelser uden at dømme dig selv. Hver dag væk fra din krænkere er et skridt mod et bedre liv.
Lær af erfaringen
Tag tid til at reflektere over, hvad du har lært af forholdet. Hvilke tegn overså du? Hvad ville du gøre anderledes næste gang? At lære af dine erfaringer kan hjælpe dig med at undgå at gentage mønstre og skabe sundere relationer i fremtiden.
Tro på en bedre fremtid
Endelig, tro på, at du fortjener bedre. Du har taget et stort skridt ved at forlade en krænkende partner, og det er starten på en ny begyndelse. Hold fast i håbet og visionen om et liv fyldt med kærlighed, respekt og glæde. Du fortjener det bedste, og det er inden for din rækkevidde.
Tryk her og læs meget mere om Gasligthing, overgreb, narcisseme mm ..
Læs mere om hvordan jeg kan hjælpe dig – tryk her.
Læs mere om mig –tryk her.
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547