Intelligens kan øges
Intelligens handler dybest set om at være god til at lære nye ting, forstå hvordan ting hænger sammen, og finde løsninger på svære problemer.
Din hjerne er plastisk
Det gode ved vores hjerne er, at den er super fleksibel.
Den kan ændre sig afhængigt af, hvad vi oplever og lærer. Det betyder, at selvom vores hjerne kan krympe lidt, hvilket får os til at opleve os mindre kloge, så kan den også vokse. Det er gode nyheder, for det betyder, at vi kan blive klogere!
Vores hjerne har noget, der hedder neuroplasticitet. Det vil sige, at hjernen kan tilpasse sig og ændre sig hele livet. Så hvis vi støder på noget nyt eller en svær situation, hjælper vores hjerne os med at lære fra det og blive bedre til at tackle lignende situationer i fremtiden.
Nå vi bliver ved med at udfordre vores hjerne ved at lære nye ting, kan vi gøre den stærkere og os selv klogere.
Så selvom det kan virke som om, at vores evne til at tænke og løse problemer er fastlagt, viser det sig, at ved at holde hjernen aktiv og engageret, kan vi skubbe til vores egne grænser. Det handler om at blive ved med at lære, være nysgerrig og give vores hjerne noget at arbejde med. Det er vejen frem, hvis vi vil blive skarpere og bedre til at tackle livets udfordringer.
Nysgerrighed er guld
Når du mærker eller oplever nysgerrighed, skal du følge den impuls.
Lad ikke tvivl eller frygt standse dig. Selv de mest tilsyneladende ubetydelige spørgsmål kan føre til store opdagelser. Når du står over for opgaver, udfordr dig selv ved at udforske forskellige løsningsmuligheder. Det handler ikke kun om at finde en løsning, men om at forstå de mange veje, der kan føre til målet.
Brug tid på at reflektere over dine oplevelser, både de succesfulde og de mindre vellykkede (Læs: fejl).
Når noget ikke lykkes, undlad at dømme dig selv. I stedet, analyser hvad der skete, og hvad du kan lære af det. Det er gennem denne proces, du opdager, hvordan du kan forbedre dig næste gang. Sigt mod at lære og vokse frem for at opnå perfektion. Perfektion er ofte en uopnåelig målestok, der kan hæmme din udvikling mere end fremme den.
Mental Træning
Arbejd hårdt for at udvikle din intelligens. Tænk på det som mental træning ligesom når du træner muskler i et fitnesscenter. Hvis du ikke aktivt engagerer dig i de øvelser, der styrker dit sind, vil du ikke opleve vækst. Det er vigtigt at engagere sig helt og holde ved, for ligesom med fysisk træning, så spiller restitutionsperioder – eller i dette tilfælde, refleksionstid – en afgørende rolle i din mentale udvikling.
Mindset
“Mindset” refererer til den mentale indstilling eller tilgang, som en person har til at se på sig selv og verden omkring sig. Det er en samling af overbevisninger, holdninger og tanker, der former hvordan vi tolker og reagerer på forskellige situationer, udfordringer og muligheder. Vores mindset spiller en central rolle i, hvordan vi håndterer livets op- og nedture, og det kan have en betydelig indflydelse på vores succes, velbefindende og generelle livskvalitet.
Der findes primært to typer af mindsets, som er blevet fremhævet i forskningen af psykologen Carol Dweck: “fixed mindset” og “growth mindset”.
- Fixed Mindset: Personer med et fastlåst mindset tror, at deres evner, intelligens og talenter er faste træk, som de ikke kan ændre. De har en tendens til at undgå udfordringer, give op let, se anstrengelse som unødvendig og ignorere nyttig negativ feedback.
- Growth Mindset: Personer med et vækstorienteret mindset tror, at de kan udvikle deres evner og intelligens gennem hårdt arbejde, gode læringsstrategier og modtagelighed over for feedback. De ser udfordringer som muligheder for at vokse, er vedholdende i mødet med forhindringer, ser anstrengelse som vejen til mestring og lærer af kritik.
At udvikle et vækstorienteret mindset er vigtigt, fordi det opmuntrer til læring og personlig udvikling. Det hjælper os med at se fejl og fiaskoer som del af læreprocessen, snarere end som en refleksion af vores iboende værd. Med et vækstorienteret mindset er vi mere tilbøjelige til at forfølge vores mål med vedholdenhed og modstandsdygtighed, hvilket i sidste ende fører til større personlig og professionel succes.
Carol Dweck og hendes Fixed Mindset og Growth Mindset er en naturligvis del af coachinguddannelsen, hvor vi også kommer ind på kritikken af hendes forskning. For træerne vokser ikke altid ind i himlen. Men der er stadig en masse læring i hendes teorier, som holder. TRYK HER OG LÆS MERE OM UDDANNELSEN.
Der er naturligvis også andre tilgange til at arbejde med sit Mindset, fx Self-determination teorien, Positiv Psykologi og Albert Banduras Self efficacy teori, som blandt andet handler om mestringserfaringer.
Kilde:
Professor Carol Dweck, Ph.d
https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-er-intelligens