IMPOSTER – Din overbevisning om, at du er en bedrager – og at andre skal opdage det.
Imposter-fænomenet, som du måske har hørt om, beskriver en indre oplevelse – dine tanker om dig selv – af at være en bedrager, som ikke fortjener sin succes eller anerkendelse. Plus dybe, stærke, måske ligefrem konstante bekymringer om, at andre skal opdage dig.
Begrebsafklaring:
*Imposter / impostor: – af engelsk / fransk: bedrager (bl.a.). Mere korrekt, så er den faglige term: kognitiv forvrængning.“
Tankerne om at være ”en snyder” er ofte ikke kun begrænset til arbejdspladsen, men kan også påvirke andre aspekter af livet, hvilket skaber en konstant bekymring for at blive afsløret.
Det lave selvværd
Årsagen til de mange bekymringer kommer fra at have et lavt selvværd og negative tanker, som du har om dig selv, hvor du konstant underkender din egen værdi og kunnen
Disse tanker vil vise sig på forskellige måder, som du allerede har identificeret:
– en tendens til at tilskrive succes til eksterne faktorer eller ren held, en dyb tro på, at man er en fiasko, og en konstant bekymring for, at andre vil opdage “sandheden”.
Sådan ændre du dine tanker og dine opfattelser af virkeligheden til fakta
Det interessante ved imposter-fænomenet er, at det ofte rammer højt præsterende individer, som objektivt set har opnået anerkendelse og succes gennem deres færdigheder og hårdt arbejde. Dette paradoks viser, hvordan vores indere opfattelser kan være i direkte konflikt med ydre virkelighed og fakta.
Når du skal ændre dine tankemønstre, kræver det ikke, at du forsøger at opnå mere succes, men at du i stedet for ændrer din indre, negative dialog og hvordan du fortolker det, du oplever.
Når du skal ”udskifte” dine selvudslettende tanker med fakta, er det, som altid, meget lettere sagt og skrevet end gjort, så vær tålmodig.
Spørgsmålet “Hvor ved jeg det fra?” er et godt sted at starte, når du skal udfordre de negative tanker, der fodrer imposter-oplevelsen.
Ved konstant at kræve bevis for dine selvnedvurderende overbevisninger, begynder du, stille og roligt, at bryde mønstret af kognitiv forvrængning, der holder dig fanget i hamsterhjulet af selvtvivl.
Pas på med at sammenligne dig med andre
Sammenligningen med andre, er en anden fælde, som mange falder i.
At lade inspirere sig af andre er normalt og godt, men når det fører til selvfordømmelse eller mindreværd, er det et stærk signal til, at du trække og fokusere på dig selv.
Andres (måske) succes og værdier bør ikke altid sammenlignes, og slet ikke hvis du får det dårligt at det eller hvis det påvirker dig i negativ retning.
Imposter-fænomenet er , åbenbart en meget udbredt oplevelse, for jeg møder den jævnligt, men heldigvis har det været muligt – og rimelig nemt, på papiret – at få styr på det.
Du kan starte selv, ved at udfordre dine tanker.
Kniber det håndtere de negative tanker, så kontakter du mig på:
Niels@andtalk.dk
SMS: 40409547