Immanuel Kant, Filosof, Coaching, det gode liv og at tage ansvar for dig selv
Immanuel Kant var en tysk filosof, der levede fra 1724 til 1804. Han anses for at være en af de mest indflydelsesrige tænkere i den moderne filosofi, og hans arbejde strækker sig over flere discipliner, herunder metafysik, epistemologi (erkendelsesteori), etik, og æstetik.
Her vil du kunne læse nogle af Kants tanker om det gode liv og ansvar og derefter udforske, hvordan du kan bruge noget af hans filosofi i hverdagen,
Immanuel Kant og hans filosofi
Immanuel Kant dykkede dybt ned i de store spørgsmål om, hvad det betyder at være et godt menneske og leve et etisk liv. Han var overbevist om, at vi alle har evnen til at bruge vores fornuft til at skelne mellem rigtigt og forkert gennem noget, han kaldte “det kategoriske imperativ” (det ubetingede påbud).
Meget tyder på, at han havde ret. 🤗
Dette princip handler om, at vores handlinger ikke kun bør være gode for os selv, men også kunne fungere som en universel regel for alle. Det handler ikke om at gøre noget, fordi vi selv får noget ud af det, eller fordi det får os til at føle os godt tilpas. Men at det er godt for alle.
For Kant var det vigtige, at vi handler ud fra et princip om, at noget er det rigtige at gøre. Han understregede også, hvordan frihed og evnen til selv at tage beslutninger spiller en central rolle i vores moralske liv. Det er som om Kant siger, at vi alle har et indre kompas, der kan guide os til at træffe de rigtige valg, hvis vi bare lytter til det og tænker os om.
Det gode liv og ansvar
I Kants verden er det gode liv tæt knyttet til at bruge vores forstand og fornuft, og leve efter høje moralske standarder.
Han mente, at et virkelig godt liv opnås, når vi agerer i overensstemmelse med de moralske regler, vi ved er rigtige, og behandler alle med den respekt, de fortjener.
Det er ikke kun en snak om at gøre det rigtige for sin egen skyld, men også for andres. Kant lægger stor vægt på ideen om ansvar; det handler ikke kun om at være god ved sig selv, men også om at bære en forpligtelse over for andre mennesker og samfundet som helhed. Dette skyldes en forståelse af, at vores valg og handlinger sender rippels ud i verden omkring os.
Vi bør altid være bevidste om effekten af vores handlinger og stræbe efter at gøre mere godt end skade. Kants budskab er klart: det gode liv er et liv, hvor vi aktivt tager ansvar og arbejder for at skabe et bedre samfund for alle.
Kant i coachingpsykologi og samtaler
Selvindsigt og autonomi / selvbestemmelse
Kants ideer om selvstændighed og ansvar spiller en stor rolle, når vi taler om personlig udvikling og coaching.
Han minder os om vigtigheden af at stå ved roret i vores eget liv, at kunne tage beslutninger, der spejler vores inderste overbevisninger og værdier. Det handler om at blive så klar over, hvem vi er og hvad vi står for, at vi kan navigere i livets kompleksitet med integritet og styrke. I coaching kan dette perspektiv bruges til at hjælpe klienter med at grave dybere efter deres sande selv, forstå deres unikke værdier og lære, hvordan de kan leve i overensstemmelse med disse.
At opbygge selvindsigt og autonomi er ikke en overfladisk opgave. Det kræver ærlighed, tid og tålmodighed. Det handler om at stille de svære spørgsmål og være villig til at lytte til svarene, selv når de udfordrer os. I denne proces bliver klienter ofte opfordret til at reflektere over tidligere beslutninger og handlinger for at forstå deres personlige mønstre og drivkræfter. Målet er at nå et punkt, hvor de føler sig sikre nok til at stå fast på deres overbevisninger og træffe valg, der gør deres liv rigere og mere meningsfuldt. At arbejde hen imod et mere autonomt selv er således ikke kun et mål i sig selv, men en rejse, der kan føre til dybere selvforståelse, personlig vækst og en stærkere følelse af retning i livet.
Universelle principper og etiske overvejelser
Kants ideer om universelle morallove kan også anvendes i coachingkontekster, særligt når det handler om at navigere i etiske dilemmaer. Ved at opfordre klienter til at overveje, hvad deres handlinger ville betyde, hvis de blev en universel lov, kan coaches hjælpe dem med at overveje de bredere konsekvenser af deres handlinger. Dette kan lede til mere ansvarlige og etisk bevidste beslutninger.
Ejerskab og selvansvar
Det første skridt mod forandring er ofte at anerkende, at vi har magten til at ændre vores egne liv. Kant opfordrer os til at tage ejerskab over vores handlinger og de situationer, vi befinder os i. Dette handler ikke om at påtage sig skyld for alt, hvad der sker, men snarere om at anerkende, at vi har en aktiv rolle i at forme vores liv og dermed tage ansvar for os selv og de situationer, vi kommer i.
Forståelse af konsekvenser
En vigtig del af at tage ansvar er at forstå de konsekvenser, vores handlinger har – ikke kun for os selv, men også for de mennesker omkring os. Kant opfordrer os til at tænke over, hvordan vores handlinger påvirker andre, og at stræbe efter at handle på måder, der respekterer og fremmer andres velbefindende såvel som vores eget. Dette kan være en øjenåbner i coachingprocesser, hvor klienter reflekterer over tidligere valg og overvejer, hvordan forskellige fremtidige handlinger kan skabe forskellige resultater.
Bemyndigelse gennem ansvar
At tage ansvar kan være utroligt bemyndigende. Det ændrer perspektivet fra at være offer for omstændighederne til at være en aktiv deltager i eget liv. Dette skift i mindset kan motivere os til at tage de nødvendige skridt for at opnå personlige mål og lave positive ændringer i livet.
Anvendelse af Kants filosofi i praksis
I praksis kan Kants filosofi være en et godt værktøj at integrere i livet gennem refleksionsøvelser, etiske diskussioner og ved at stille sig selv og hinanden spørgsmål, der fremmer autonomi/selvbestemmelsen og ansvarlighed.
Spørgsmålene vil stimulere til dyb refleksion og hjælper dig med at navigere i dit eget moralske landskab, finde meningen og, som skrevet, tage ansvar, uanset hvor du står.
Nu har du lært lidt om af Kant
Kants filosofi og tanker, bruger jeg ofte i samtalerne med klienter, især når vi taler om værdier og meningen med det gode liv.
Det er en naturlig del af coachingpsykologien, at man anvender filosofi i det hele taget, og som selvfølgelig fylder i værktøjskassen.
Det er din sikkerhed for, at du kan blive hjulpet både fagligt og sagligt på det højest mulige niveau.
Kant og coachinguddannelse
Filosofi er naturligvis også en del af Danmarks mest alsidige coachuddannelse, så du bliver klædt på, langt over gennemsnittet.
Læs mere om uddannelsen her, som er eneundervisning.
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547