Det er svært at sige fra, fortæller mange kvinder.
Læs først artiklen: www.information.dk/509482 for at resten af indlægget giver mening.
Det er sandelig ikke bare en tom frase eller et slidt udtryk, at en (måske) betydelig del af kvinderne finder det vanskeligt at sætte grænser. Dette er også et emne, jeg relativt støder på i samtalerne.
Det er ærgerligt, at situationen er sådan, da det faktisk ikke er så komplekst at ændre på, som det umiddelbart kan virke.
Det er ikke forkert at yde en indsats for andre og bidrage positivt – heller ikke på arbejdspladsen – men der bør være en dybere mening bag handlingerne, og det er vigtigt at opretholde en sund balance i livet. Du bør nemlig også tage vare på dig selv. Derfor handler det om at finde en harmonisk balance, hvor du både føler tilfredshed ved at assistere andre og samtidig tager højde for dine personlige behov.
Efter min mening er der absolut intet problematisk i at afsætte tid i kalenderen til egenpleje. Selvforkælelse, personlig omsorg og at fokusere på det, du selv ønsker – uden at skulle overveje andres behov. Dog skal dette ske under forudsætning af, at der opretholdes en balance over for de nære relationer.
Når du konstant forsøger at gøre andre tilfredse og fokuserer for meget på dem, mister du forbindelsen til dit eget jeg. For at genfinde denne forbindelse er her nogle simple, men effektive råd, som du kan anvende:
1. Find et stille sted og sæt dig
Placer dig så ret op og ned, som det kan lade sig gøre.
Har du et stopur på din telefon eller på dit ur, så sæt den til to minutter (ved så lav lyd som muligt)
Placer dine hænder på dine lår.
Luk øjnene.
Fokuser på dit åndedræt og træk det så langsomt du kan helt ned i maven.
Pust lige så langsomt ud, som du kan. Du må gerne presse dig selv ned i hastighed, men ikke så meget, at det føles som en belastning.
(En almindelig, afslappet vejrtrækningsfrekvens (én indånding og én udånding) er 4-6 sekunder og med lidt øvelse er det ikke noget problem at få denne frekvens ned på 10 sekunder. Men det er ikke en konkurrence.
Når din alarm ringer, så åbner du øjnene stille og roligt.
2. Burde, kunne, skulle og nødt til
– disse ord repræsenterer en form for mental byrde eller belastning og bør kun være til stede i dit sind i mindst mulige omfang. Generelt har vi en tendens til at overvurdere værdien af vores tanker, specielt når vi giver overdreven opmærksomhed til de negative tanker.
Disse tanker kan skabe unødig belast, fx bekymringer, stress og pres, idet de skaber et urealistisk krav om perfektion eller konstant præstation. Det er vigtigt at huske, at ikke alle tanker nødvendigvis afspejler virkeligheden eller skal tages som absolutte sandheder.
I stedet for konstant at hænge fast i en strøm af ‘burde’ og ‘skulle’, er det gavnligt at øve sig i at være mere til stede i nuet og tage tingene, som de kommer. Dette indebærer at acceptere, at vi ikke altid kan kontrollere hver eneste situation eller udfald. Ved at øve mindfulness og nærvær kan vi lære at observere vores tanker uden automatisk at reagere på dem eller lade dem definere vores handlinger og følelser.
Desuden er det nyttigt at udvikle en praksis med selvmedfølelse, hvor vi anerkender vores menneskelighed og de uundgåelige fejl og udfordringer, vi står overfor. Dette betyder at være venlig og forstående over for os selv, når vi står i situationer, hvor vi føler os pressede til at leve op til de krævende ‘burde’ og ‘skulle’. Ved at skabe et rum, hvor vi kan tilgive os selv og acceptere vores begrænsninger, kan vi reducere det mentale pres og fremme en sundere tilgang til vores tanker og følelser.
Det er helt i orden ikke at være perfekt og at lære og vokse gennem vores erfaringer.
Tryk her og læs mere om SELVMEDFØLELSE.
3. Hvad har DU lyst til
Lav lister over, hvad du har lyst til at gøre, prøve og opleve, hvis du ikke skulle tage hensyn til andre.
I første omgang handler det om at tømme hovedet og ikke om, at det nødvendigvis skal opleves eller udleves.
Blot at du giver dig selv lov til at komme på banen, med dine behov og ønsker.
Skriv det ned, som det kommer til dig, og gennemgå listen jævnligt. Over tid vil du opdage, at nogle ønsker vokser sig stærkere, og din trang til at realisere dem intensiveres.
Det er på det tidspunkt, du skal begynde at handle proaktivt for at omsætte disse ønsker til virkelighed. Tillad dig selv at drømme stort og småt og anerkend disse drømme som en vigtig del af din personlige udvikling og selvrealisering.
Ved at visualisere og anerkende dine ønsker, skabes der en stærkere motivation til at tage skridtene mod at gøre dem til virkelighed. Husk, at rejsen mod at opfylde dine ønsker også er en del af din personlige vækst.
4. Lær konsekvensen at kende
Sæt dig og skriv konsekvenserne ned for det, du gør, har gjort og planlægger at gøre.
Inkluder både de positive og de negative aspekter. Når du adresserer de negative konsekvenser, vær da nøgtern og undgå at fortabe dig i negative følelser eller selvfordømmelse. Det handler om at observere og forstå, ikke om at kritisere dig selv.
Når du har identificeret alle de negative handlinger og deres konsekvenser, skriv så ved siden af hvilke alternative handlinger du kunne tage, for at skabe mere positive resultater.
Denne øvelse vil ikke kun hjælpe dig med at se tingene klarere – i hvert fald nogle af dem – men også tilskynde dig til at tænke i løsninger frem for begrænsninger.
Det er en proces, der kan fremme personlig indsigt og vækst, da den opfordrer dig til at reflektere over dine valg og deres indflydelse på dit liv og omgivelser. Ved at vurdere og justere dine handlinger, kan du skabe en mere konstruktiv og positiv fremtid for dig selv, i et eller andet omfang.
5. Lær at sige NEJ
Udarbejd endnu en liste over de gange, hvor du har sagt ja, selvom du inderst inde ønskede at sige nej.
Træn dig selv i at formulere et afslag, som du føler er mere passende, og søg gerne input fra venner til denne proces. Husk, at det ikke er et tegn på fiasko, hvis du ikke mestrer dette med det samme. Med tiden og øvelse vil det blive nemmere.
Det er vigtigt at erkende, at andres anerkendelse i forhold til dig ikke skal baseres udelukkende på, hvad du gør for dem, men snarere på hvem du er som person. Din værdi ligger i dine holdninger, dine værdier, og det du står for.
Du bør også reflektere over, hvordan du ser på dig selv. Du er mere end summen af dine gerninger; du er en person med egne overbevisninger og styrker. Det er essentielt at du virkelig værdsætter og anerkender disse aspekter af dig selv.
Når du laver listen over de gange, du sagde ja, men hellere ville have sagt nej, tænk over situationens sammenhæng og overvej hvordan en mere ægte reaktion kunne have set ud. Dette vil hjælpe dig med at identificere mønstre og situationer, hvor du har tendens til at kompromittere dine egne grænser.
Det at sige fra, er en vigtig del af selvrespekt og personlig grænseopstilling. Det viser, at du værner om dine egne behov og ønsker. Ved at praktisere dette, lærer du også andre, hvordan du ønsker at blive behandlet, hvilket er fundamentalt for sunde relationer.
Sørg for at inkludere selvrefleksion i denne øvelse. Spørg dig selv, hvad der motiverer dig til at sige ja, når du føler for at sige nej. Er det frygt for afvisning, ønsket om at være behagelig, eller noget helt tredje? Ved at forstå disse drivkræfter kan du bedre håndtere dem og træffe valg, der er mere i overensstemmelse med dine sande følelser og behov.
På denne rejse mod selvopdagelse og -udvikling er det vigtigt at omgive sig med støttende venner og familie, som respekterer dine grænser og opmuntrer dig til at udtrykke din ægte selv. Husk, at din værdi ikke defineres af, hvor meget du tilpasser dig andres behov, men af din evne til at være tro mod dig selv og dine principper.
Læs mere om Stress og motion her
Læs mere om at øve sig og tage eet skridt af gangen.
Hvis du har svært ved at gøre det selv, så skal du i den grad læse her
Tryk her og læs mere om, hvad jeg kan hjælpe dig med.
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS: 40409547