Hærvejsture – coaching – Walk & Talk – turene beskrevet i detaljer.
Her kan du læse om de to ture, inklusive afstande og hvad du kommer til at se undervejs.
Nederst på siden ⤵️ finder du links til hvad du kommer i din rygsæk – både til kvinder og til mænd – samt en træningsmanual og andre praktiske ting.
Tur #1 – ca. 131 km. AFGANG SØNDAG DEN 16. Juni 2024
Dag 1 – (søndag 16. juni 2024) – Viborg -> Hald Hovedgård.
Distance 11 km.
Vi mødes på Viborg Banegård kl 11:30 og går op til domkirken.
Her starter vores tur.
Vi handler ind til aftensmad og evt. til morgenmad næste dag.
Ca. 3 timer senere lander vi på Hald Hovedgård. Da turen er så kort, bliver der først coachet næste dag.
Dag 2 – (mandag 17. juni 2024) – Hald Hovedgård -> Thorning
Distance 21 km.
Tidligt næste morgen går vi forbi Niels Bugges Kro og Hald Sø, via Dollerup Bakker.
Ca. 2 timer senere når vi i Skelhøje Købmandsgaard, hvor du kan købe morgenkaffe, boller med pålæg
samt handle ind til frokost.
Kl. ca. 15 lander vi i Thorning, på Hærvejens nyeste herberg, fra 2019, hvor der købes aften- og morgenmad, samt frokost til næste dag.
Dag 3 – (tirsdag 18. juni 2024) – Thorning -> Kragelund
Distance 23 km.
Vi forlader Thorning tidligt og går blandt andet gennem masser af hede og skov – fx Grathe Hede – inden vi når det hyggelige Kragelund, hvor vi skal finde den gamle præstegård, lige ved siden af – nå ja, kirken.
Også her kan handler vi ind til aftens- og evt. morgenmad.
Dag 4 – (onsdag 19. juni 2024) – Kragelund -> Sepstrup, Møllegårdens Hytter.
Distance 17 km.
Her er det ikke muligt handle, så i Kragelund skal du handle ind til 2 gange frokost og 1 gange aftensmad (eller have frysetørret mad med)
Dagsturen er relativ kort og går i et meget smukt terrain.
Dag 5 – (torsdag 20. juni 2024) – Sepstrup Hytter -> Nørhoved
Distance 18 km.
Efter et par timer, kommer vi til Vrads. Her er den hyggeligst lille købmand. Hvis den har åbent, er der kaffe på kanden og toilet i gården.
Efter endnu et par timer, så når vi til Nørhoved, hvor vi skal overnatte.
I skrivende stund er Nørhovede lukket, så vi bliver kørt fra Sepstrup til Nørre Snede, og går herfra.
Dag 5 – (fredag 21. juni 2024) – Nørhoved -> Kollemorten
Distance 21 km.
En lidt længere dag, end dagen før, hvor vi kommer igennem Nørre Snede tidligt på formiddagen, hvor vi som regel tager en kop kaffe eller te og handler ind til frokost.
En del af dagen går vi på det, man mener har været noget af den oprindelige del af Hærvejen.
Måske kigger vi ind i kirken, på bakken, inden vi fortsætter til købmanden i Kollemorten og handler ind til aftensmad og til frokost næste dag.
Aftensmaden og drikke hertil, giver jeg.
Nu er der kun 500 meter fra købmanden til hytterne, hvor jeg har booket plads til den sidste overnatning.
Dag 6 – (lørdag 22. juni 2024) – Kollemorten -> Jelling ❤️
Distance 20 km.
Vi tanker op hos købmanden i Kollemorten tidligt om morgen, hvis vi ikke gjorde det dagen før, så vi er klar til den sidste strækning.
Turens fladeste etape, omgivet af marker, ad meget stille veje. Over middag, begynder vi at kunne kunne skimte Jelling i det fjerne og vi slutter ved Jellingestenene ca. kl 14:00
I Jelling er der togforbindelser til blandt andet Vejle.
Tur #2 – ca. 170 km
Dag 1 – (søndag) – Jelling.
Distance 2 km.
Vi mødes i Jelling – på stationen – kl 14:00.
Her efter går de ca. 2 km op til Nørrelide, som herberget i Jelling ligger og finder en køje.
Så går vi ned til kirken, som er næsten nabo til herberget, hvor vi ser Jellingestene og hvis der er stemning for det, så en tur på museet, lige ved siden af. Her fortælles om vikingetiden.
Der skal også handles ind til aftensmad, eventuelt morgenmad og frokost til næste dag, som bliver en lang dag.
Dag 2 – (mandag) – Jelling – Ølsted.
Distance 28 km.
Vi starter med at gå senest kl 08:00. Kort efter, er vi over jernbanebroen, forbi golfbanen og gennem skov, indtil vi kommer til Fårup Sø. Her går vi i vejkanten og der er kan være lidt morgentrafik, men hurtigt, er vi inde på de stille veje. Efter nogle km, når vi til den lille by, Kærbølling, hvor vi plejer at holde den første pause. Så går turen via Vejle Ådal, som er noget af en naturoplevelse.
Frokost holdes ved den nu nedlagte Ravning Station, hvor der er både læ – hvis det regner – og toiletter.
Efter frokost, er der nu knapt 7 km til Bindebalde Købmandsgård, hvor der igen er en lidt længere pause.
Benene er ved at være trætte, men det hjælper med kaffe og gode, hjemmelavede lagkager, sandwich eller andet godt. Her er også toiletter.
Langt om længe, ca. kl 17, når vi til Ølgård. Her er lunt og masser af varmt vand. Og mad.
Dag 3 – (tirsdag) – Ølsted – Kongeåen.
Distance 32 km.
Turens længste distance. Det bliver en lang dag, så vi holder en del pauser, og første stop, efter små to timer, er i Bække, hvor den gamle busstation er lavet om til en fin hvilestue med toilet (og bad!) og lige overfor, en lille brugs, hvor der handles ind til frokost.
Så forsætter vi ca. 6 km til Vejen Golfklub, hvor vi holder frokost. Her er gode toiletforhold.
Er man interesseret i gamle biler, går vi lige forbi Læborg Autohandel.
Turen hertil og helt Vejen, går langs landevej, men vi går dog på cykelstien.
Efter at have strukket benene og fyldt maven, går de næste, knapt, 7 km ind til Vejen centrum, hvor vi holder en pause, mens der handles ind til aftensmaden. Nogle gange har det været muligt at får værten til at lave mad til os – til en pris af ca. 130 kr – men det finder vi ud af dagen før.
Nu er der ‘kun’ ca. 7 km tilbage til vi når dagens mål: Frihedsvej 1.
Du er nok en smule træt, vil jeg gætte på, når vi passerer Kongeåen, til gengæld kan du glæde dig over Hærvejens mest ordentlige og rene herberg, hvor der plejer at være både kolde øl og vand, samt rødvin nok til en lang aften.
Dag 4 – (onsdag) – Kongeåen – Cafe Ellegården, Sommersted.
Distance 24 km.
Mærkeligt nok, så er vi som regel temmelig friske om morgen og det er næsten ikke til at forstå, at gårsdagens 32 km ikke rigtig kan mærkes mere, end de gør.
Dagens første korte stop bliver i Skodborg, efter ca. 5 km. Her er en meget lille købmandsforretning, hvor der kan tankes lidt op, hvis man har behov for det.
Så krydser vi landevejen og vil de næste par timer, endelig, går i skov igen, indtil vi lander i Jels.
Her holder vi en velfortjent pause, lige overfor SuperBrugsen.
Her handles der både ind til frokost og aftensmad – og måske en snack eller fire! Køkkenfaciliteterne på Cafe Ellegaard, hvor vi skal overnatte, er ikke prangende, så det bliver som regel noget ganske let.
Der er toilet i Superbrugsen.
Nu er der kun lidt over 5 km tilbage af dagens distance, før vi skal op på første sal på gården, hvor Cafe Ellegaard ligger.
Stedet er nok det mest ydmyge sted på hele Hærvejsruten, med udendørs bad og – køkken. Til gengæld plejer vi at have levende musik under os, indtil kl 10.
Her betales altid kontant, og det er muligt at købe vin, øl og sodavand, til yderst fornuftige priser.
Dag 5 – (torsdag) – Stursbøl – Tørninggård, Hammerlev.
Distance 22 Km.
Vi starter dagen ad små, små veje, med udsigt til endeløse marker og masser af levende hegn.
Efter ca. 8 km, når vi Jegerup Kirke, hvor vi holder den første pause. I våbenhuset er der el-kedel og småkager, samt instant-kaffe eller te-breve, hvorfor vi lægger en skilling i kirkebøssen for den ellers gratis service. Toiletter er her naturligvis også. Her er virkelig hyggeligt og vi plejer at tage det stille og roligt, inden vi igen går ad små veje indtil vi efter et par små timer, når Vojens, hvor vi holder frokost og handler ind til aftensmaden. Nogle gange har vi spiste pølsemix, andre gange har vi været mere ‘fornuftige’ og handlet frokost i Netto/REMA 1000.
Nu er der kun godt halvanden time til vi Tørninggård, hvor vi skal overnatte. Her er rigtig nydeligt og rent.
På gården er der et landbrugsmuseum og 500 meter fra gården, ligger Tørningmølle, som også kan være et besøg værd.
Herberget plejer at have kolde øl og vand, og sommetider vin til salg.
Dag 6 – (fredag) – Tørringgård – Immervad Bro .
Distance 12 km.
Turens korteste dag! Turens måske hyggeligste rute. Turens absolut rareste købmand. Turens skønneste herberg. Efter min mening.
Vi starter med at går over markerne ad en lille sti, indtil vi kommer til nogle grusveje, ind til vi kommer til Vedsted. Vedsted?? spørger du måske. Har de noget at byde på? Ja, det skal jeg love for. Danmarks hyggeligste og rareste købmand, hvor man kan høre Sønderjysk, så det ikke er til at forstå. De kalder sig selv for ‘Vedsted Storcenter’ – på ca. 60 m2, er mit gæt. Vi støtter stedet godt og handler ind til både frokost, aftensmad, evt. morgenmad, næste dag. Plus snacks og, ikke mindst, rødgrød!!!
Mere om det, lidt senere.
Efter en hyggelig pause her, er der kun, ca. 1,5 time til vi når dagens mål: Immervad Bro, hos Maria og Esben og deres fire børn. PLUS deres ca. 200 jerseykøer.
Her er så hyggeligt i den rare, gamle, lavtloftede stald. Når der er blevet malket, så plejer vi at købe frisk mælk til rødgrøden, som er aftens dessert. Maven bliver så glad, så glad.
Men det har den også brug for, samt hvile til benene, for i morgen venter en rigtig sej dag.
Dag 7 – (lørdag) – Immervad Bro – Lindely, Kliplev.
Distance 31 km.
Turens næst-længste dag! En dag, som går gennem temmelig fladt landskab, små asfalterede veje og lange grusveje. Jeg synes, personligt, at det er turens hårdeste dag. Uanset vind og vejr. Til gengæld, så er glæden så meget større, når vi når i mål.
Det starter nu ganske godt, og hyggeligt frem til Rødekro, hvor vi holder den første pause, efter godt et par timer. Her handler vi også ind til frokost og husker at købe lidt mundgodt til turen, for der er ikke andre muligheder før vi lander i mål, kl ca. 17.
Efter Rødekro er der små 2 timer til frokost, hvor man har lavet en lille rasteplads, hvor der er læ og ly. Det er godt, hvis solen er fremme, for der har ikke været skygge frem til nu. Har det regnet hele dagen, så er det så som så, med at holde pause, for uanset, hvor godt man har været pakket ind, så finder vandet altid en vej, og så er man kold. Så er det et dilemma med om man skal holde lang pause – og fryse – eller hurtigt gå videre, uden egentligt at have hvilet længe nok. Det bliver som regel det sidste, men det er kun sket 2 gange ud af 10. Nå, men videre. Turen går ikke af sig selv.
Der er ca. 1 time til Sønderjyllands Golfklub, hvor der er toilet og vi har holdt pause her, en enkelt gang, hvor temperaturen var tæt på 28 grader og benene slidt helt ned.
Fra golfklubben til Jonnas overnatning på Lindely, er der nu kun 1 times vandring tilbage.
Den længste time, hvis du spørger mig.
Når vi her når det kæmpestore lindetræ, er det på hovedet ind i bad, blive skuret og skrubbet, og sørget for at få strukket ud.
For ca. kl 18:30 har jeg booket plads ved det store spisebord i stuen hos Jonna, med varm mad og vin.
Det har som regel stået på flæskesteg, masser af sovs og kartofler!!!
Aftensmaden er med i prisen!
De fleste falder om i sengen, ca. kl 20:00…
Dag 8 – (søndag) – Lindely til Padborg Station.
Distance 17 km.
Vi starter med det helt vildt store morgenmadsbord, med alt hvad hjertet begærer. Måske endda lidt mere.
Kl 08:00 vinker vi farvel til Jonna og tager ud på ugens sidste og, ikke mindst, korte tur til Padborg.
Vi går ad landevej, de første par km, men da det er søndag morgen, er der meget sjældent og ganske lidt, trafik. Herefter er der skovstier, indtil vi når udkanten Padborg.
Kl. er nu ca. 12:00.
Herfra er der præcis 5,5 km ind til Superbrugsen i Padborg, hvor vi plejer at handle ind til frokost, drikkelse og andet, til turen hjem.
Ca. kl 13:00 siger vi farvel til hinanden og tak for denne gang.
Det er en lidt pudsig fornemmelse at sætte sig ind i toget og lade sig transportere hjem, efter at tilbagelagt ca. 170 km.
Praktiske forhold.
LINKS til download.
➡️ Pakkeliste kvinder
➡️ Pakkeliste mænd.
➡️ Træningsmanual.
☞ Det koster mellem 100 kr og 125 kr til hvert herberg, at overnatte.
Dette betales af dig, på stedet, hver aften, enten kontant, nogle steder med MobilePay.
☞ Pilgrimspas skal man ikke have.
☞ Der er altid masser af varmt vand på herbergene, så du kan altid få et varmt bad og i det hele taget er der generelt pæne forhold, hvor vi overnatter. De pæneste og reneste steder er Thorning og Kongeåen.
Mad
Ofte handler vi ind sammen til aftensmad og lave god, dansk mad som fx hakkebøf med bløde løg og kartoffelmos eller pasta + kylling med grøntsager, og ellers støtter vi herbergne i det omfang, det er muligt, som har frostprodukter liggende. Men det er naturligvis helt op til vores humør på dagen.
Ofte er der også mulighed for at købe sodavand, øl og “papvin” på de fleste herberg. Som skrevet andetsteds, så er det bestemt ikke gourmetprodukter, så hvis du vil spise sundere, skal du sørge for at handle ind undervejs. Det er der som regel god mulighed for.
☞ Kaffe eller te: husk Nescafé eller tebreve hjemmefra.
☞ Sukker, salt, peber og andre krydderier bør du have med hjemmefra, hvis du bruger dette.
☞ Der er bestik og tallerkner alle steder.
Væske
Vi ved jo naturligvis ikke hvordan vejret bliver, men uanset om det regner vildt eller det er 25 graders varme, skal du sørge for at drikke temmelig meget og konstant undervejs. Det er ikke altid lige nemt at finde optankningsmuligheder, så sørg for, at have mulighed for at bære mindst 1½ liter vand på dig.
Træning – vigtigt!
Kan man virkelig gå så langt uden at skulle have trænet?
Tja, generelt kan du måske godt, hvis du er i nogenlunde god grundform. De længste stræk som er fra Jelling til Ølsted på 28 km, dagen efter fra Ølsted og til Kongeåen, som er på 32 Km, samt næstsidste dag på tur 2, som er på ca. 30 km, er en sejtrækker for alle, uanset i hvor god form man er.
Min anbefaling er, ubetinget, at du træner en hel del inden.
Jeg har oplevet et par stykker som har været tæt på at overvurderet sig selv på grund af manglende træning.
Du kan se en træningsmanual her: DOWNLOAD TRÆNINGSMANUAL.
Udstyr – fodtøj.
Hvad kræver det af udstyr for at kunne gå en af de to ture? Det vigtigste er dit fodtøj. Nogle kan gå i gummisko, andre er til vandresko og andre igen er til vandrestøvler. Det er vigtigt, at du får trænet, i det, du vil gå i og det er stærkt anbefalelsesværdigt, at du prøver at gå 25 km på 2, på hinanden, efterfølgende dage, med ca. 8 kg. i rygsækken.
Mere om det i træningsmanualen.
Udstyr – rygsæk.
Mange timer hver dag og mange km. hver dag, skal du bære alt dit udstyr. Det vejer, inkl. din rygsæk, mellem 6 og 10 kg, alt efter hvor mange penge, du har lyst og råd til at bruge. Derfor er det vigtigt, at din rygsæk er af en nogenlunde ok kvalitet og at den kan komme til at sidde ordentligt på din hofter og ryg.
Det kan du se en video om her.
Rygsække kan du se mere om her og her.
PRISER:
På hold, med maksimalt 5 deltagere.
6.715,00 kr (+ moms, hvis der skal faktureres gennem firma/org).
Hvis du hellere vil gå med mig alene, som en del har sat pris på, hvilket giver mere plads og tid.
16.825,00 kr + moms.
Til begge priser skal der lægges:
Rejse frem tilbage fra turene.
Overnatning: 100 kr til 125 kr, pr. nat. Kontant nogle steder og MobilePay andre steder.
Mad og drikke: regn med 100 kr om dagen.