Du har sikkert fundet ud af, at jeg ikke går ind for, at man konstant skal have ”JA-Hatten” på.
At det er ok også at være tvivlende, usikker, middelmådig og have ca. 1.000 andre følelser.
Naturligvis er der en masse fornuftigt i at forsøge at passe godt på sig selv og det er naturligvis også en hel del sjovere, når man har det godt med sig selv og er i et overvejende godt humør.
Ligesom det heller ikke er værst at have et højt selvværd.
Og internettet er OVERfyldt med folk som insistere på, at du skal kigge indad og finde glæden i dig selv osv osv…. Og ja, det er der også lidt sandhed i, når man læser den forskning, der er tilgængelig.
Men inden for psykologien, så ved man, at vi opnår mere glæde, mere velvære og et højere trivsel ved også at række hånden ud og hjælpe andre.
Den korte forklaring er, at du ikke bare handler positivt – hvilket i sig selv skaber glæde – du ”risikerer” også, at du får noget/meget/en masse tilbage. Altså måske dobbet op. Måske enddog mere, måske lidt mindre.
Men hvad kan du så gøre for andre, som virker bedst?
For det har man også forsket en del i.
1. Vær nærværende og støt folk, tydeligt, når de har brug for det.
Du og jeg, og alle andre, kan nogle gange kommer ud for noget, som giver smerte, sorg eller lidelse.
Og når vi sidder der, i et mørkt hul, så har vi ikke det helt vilde overskud til at bede om hjælp. Så vær ekstra opmærksom og hold dig ikke tilbage med at tage på besøg.
Der er flere fordele i at tage fat i forhold på denne måde, for kontakten kommer til stikke dybere end som så. Det skaber et tættere bånd, når man står sammen i svære tider. Så værdier af relationen stiger betragteligt.
2. Smil. Og bliv ved.
Smil smitter. Det smitter rigtig meget. Du kender sikkert det, at vi spejler andres adfærd i større eller mindre grad, så når du fanger et andet menneskes blik og smiler, så vil du tit opleve, at du får et stort smil retur. Nogle gange meget større endd det, som du sendte afsted. Hvorfor? Fordi man bliver overrasket og så reagerer man ”voldsommere”. På den helt igennem gode måde og når vi smiler, frigøres der lykkehormoner. Med andre ord, så er vi i en win win situation.
3. Brug tid sammen.
Jeg har også før skrevet om nærvær. Vi er sociale væsner og vi fungere mest optimalt, når vi er en del af en gruppe – hvor vi kan spejle os i og hvor vi kan blomstre. Når vi laver noget sammen, når vi oplever, når vi bevæger os, når vi kigger udad! Vi bliver med andre ord set, og det har vi i den grad brug for! Det er ikke så vigtigt hvad det er og hvad det koster. Som sagt, så er det, AT vi er sammen vigtigere, end hvad vi er sammen om.
4. Vær god til at lytte.
Lad den anden tale. Kom ikke selv med en masse råd, hvis den anden er trist, men bare være til stede. Lyt for at forstå, ikke for at give svar. Giv tid til refleksion og giv tid til at tale ud, uden afbrydelser.
5. Vær ærlig.
Stå ved dine ord. Det er vigtigt, at du gør som du har lovet. Er der tider og perioder, hvor du selv ikke har overskud, så sig fra. At gøre noget halvhjertet er ikke godt nogle af parterne. Når en person er trist, er vedkommende mere sårbar en normal, så her vil selv en lille ”smutter” kunne opleves som et svigt eller påvirke på en negativ måde.
Hvis du vil lære at hjælpe andre på et endnu højere niveau, så har jeg lavet en meget eksklusiv coachinguddannelse, hvor du lærer alt om Positiv Psykologi, Coaching, styrkecoaching, filosofisk coaching, at være kritisk, også overfor dig selv, hvordan man motivere folk og hjælper dem, som er langt nede.