Er du vild med frihed?
Jeg er, og det er vel de fleste.
Min frihed gør, at jeg kan tage mine egne valg, baseret på min motivation og mine personlige værdier. Så oplever jeg selvbestemmelse / autonomi, jeg oplever mine kompetence og en samhørighed, fordi dem, der er tæt nok på, kommer til at kende ”hele mig”.
Hvad betyder frihed?
Frihed er et ord, der bliver kastet rundt som en frisbee på en sommerdag. Det er noget, vi alle stræber efter, men også noget, der kan være svært at definere, som alle andre begreber.
For hvad betyder det egentlig at være fri?
Når du hører ordet, tænker du måske på at kunne gøre, hvad du vil, uden at nogen blander sig. Men det er langt fra hele sandheden! Frihed er meget mere kompleks, og det handler ikke kun om ydre omstændigheder, men også om, hvordan du forholder dig til verden, som du lever i og til dig selv, selvfølgelig.
Begrebet “frihed” stammer fra det gamle germanske ord frijaz, som betyder “kærlighed” eller “høj rang.” Det antyder, at frihed ikke kun handler om at være udenfor kontrol, men også om at være elsket, værdsat, og have en bestemt status i samfundet.
Gennem historien har ordet udviklet sig til at betyde noget, der er langt mere personligt og internt. Det er blevet et ideal, som vi forbinder med både politiske rettigheder og personligt velvære.
Når man kigger på de store tænkere gennem tiden, har mange reflekteret over, hvad frihed betyder for mennesket, og det håber jeg også du gør. Jeg gør det meget, og bruger det jævnligt til at ”måle” om det jeg gør lige nu, også er godt nok.
Filosofer har gennem tiderne, har forsøgt at forstå, hvordan vi kan være frie i en verden, der er fyldt med begrænsninger. Det, som disse tænkere har fundet ud af, er, at frihed ikke er en simpel tilstand, men en proces. Hvilket jeg også oplever og har oplevet.
Det er også noget, som du kan arbejder på, noget du bygger op gennem livet. Ligesom alle andre værdier.
Frihedens vigtighed for dig.
Forestil dig, at du står foran to veje. Den ene vej fører til et liv fyldt med regler og restriktioner, mens den anden vej tilbyder dig muligheden for at vælge din egen retning.
Det lyder næsten som en no-brainer, ikke?
Men valget er faktisk ikke så enkelt, som det lyder. At vælge frihedens vej betyder, at du selv skal tage ansvar for dine valg, mere eller mindre konstant, og det kan være skræmmende for mange. Men det er også det, der gør frihed så vigtig.
Frihed giver dig muligheden for at udtrykke dig selv, følge dine passioner, din lidenskab, det, du brænder for og være sammen med dem, DU har lyst til at være sammen og at I finder hinanden, og finde DIN egen vej i livet.
Det er gennem frihed, at du kan realisere dine drømme og dine mål.
Uden frihed vil du være fanget i en verden, hvor dine valg er forudbestemte, og hvor du ikke havde nogen kontrol over din egen skæbne. De er, desværre, ofte og i større eller mindre grad, det som ofre for narcissisme oplever.
Frihed er fundamentet for, at du kan være den person, du ønsker at være og at du kan udvikle dig, som du finder bedst.
Frihed og skønheden ved at fejle.
Frihed handler også om muligheden for at fejle.
Når du er fri til at vælge, er du også fri til at tage fejl og begå fejl.
Men det er gennem fejl, at du lærer og vokser som menneske, og du kommer aldrig til at undgå at begå fejl. Være for meget og for lidt, sige ting, du ikke skulle have sagt, såre andre, hvor du har kvajet dig eller taget andre og ting for givet.
Uden muligheden for at begå fejl ville du aldrig få chancen for at udvikle dig og blive stærkere.
Frihed er altså ikke bare en luksus, det er en nødvendighed for at kunne leve et fuldt og et helt liv, så godt det nu kan lade sig gøre.
Frihed kommer ikke uden grænser
Selvom frihed er essentiel, er den aldrig uden grænser.
Du kan ikke bare gøre, hvad du vil, uden at tage hensyn til andre mennesker. Det der med at vise respekt, udvise ordentlighed og at gøre dig umage i dine relationer.
Frihed indebærer også et kæmpe ansvar over for dine medmennesker og samfundet som helhed. Det er en balancegang mellem at udtrykke sig selv og respektere andres ret til at gøre det samme…og at være rummelig.
For at forstå frihedens grænser, kan du tænke på trafikreglerne. Jeg er med på, at det er lidt kliché. De fleste vil være enige om, at trafikreglerne er nødvendige for at undgå kaos på vejene. På samme måde er der også regler og love i samfundet, der er nødvendige for at sikre, at din frihed ikke går ud over andres frihed. Uden disse grænser ville frihed hurtigt kunne blive til anarki, hvor den stærkeste dikterer, hvad der er tilladt.
Dine grænser og andres grænser.
Frihedens grænser er også indre grænser. Du er ikke altid fri til at handle, som du ønsker, fordi du har dine egne begrænsninger. Det kan være angst, tvivl eller samvittighed, der holder dig tilbage. Disse indre begrænsninger er en del af den menneskelige oplevelse og noget, som du må forholde dig til. Du kan ikke ignorere dem, men du kan lære at arbejde med dem, så de ikke styrer dit liv.
Frihedens bagside
Der er også en bagside af frihed, hvilket måske kan lyde lidt mærkeligt. Når du står med så mange valg, kan det føles overvældende.
Friheden til at vælge betyder også, at du skal tage ansvar for dine valg, og det kan være en tung byrde. Hvis du træffer det forkerte valg, er der ingen andre end dig selv at bebrejde. Denne ansvarsfølelse kan føre til tvivl, bekymringer, stress, depression og angst. Du kan begynde at stille spørgsmål ved dine egne beslutninger og tvivle på, om du virkelig er i stand til at styre dit eget liv.
Frihed og ensomhed.
Desuden kan for meget frihed føre til isolation. Når du har friheden til at gå din egen vej, kan du ende med at fjerne dig fra andre. Hvis du kun følger dine egne ønsker og behov, kan du miste forbindelsen til de mennesker omkring dig. Frihed kan derfor også føre til en form for ensomhed, hvor du oplever, at du står alene med dine valg og konsekvenserne af dem. Især, hvis du ikke ved hvilken vej, du skal vælge.
Nogle gange kan det også være fristende at undgå frihedens ansvar ved at lade andre tage beslutningerne for dig, fx ved at underkaste sig. Nogle klienter fortæller ind i mellem, at så slipper de for ansvaret. Dette kan ske i forhold, hvor den ene part dominerer – narcissisme, fx – eller i situationer, hvor du bare følger mængden. Det kan føles lettere at lade andre tage styringen, men i sidste ende mister du din egen evne til at forme dit liv.
Frihedens rolle
Frihed er en fundamental del af det at være menneske.
Det er en del af den menneskelige natur at ønske at være fri, at kunne træffe sine egne valg og gå sin egen vej. Men med denne frihed kommer også en række udfordringer, som du skal navigere i og med. Frihed kræver mod, især, hvis du udskiller dig meget fra mængden, ansvar og en vilje til at acceptere konsekvenserne af dine valg. Jo mere anerledes du er, des større konsekvenser, synes jeg.
Frihedens rolle i dit liv handler ikke kun om de store valg, som hvilken karriere du vil forfølge, eller hvem du vil gifte dig med. Det handler også om de små daglige beslutninger, som hvordan du vælger at bruge din tid, og hvordan du vælger at reagere på de udfordringer, du står overfor. Hver eneste dag står du overfor valg, der kan forme dit liv og din fremtid.
At være bevidst om din egen frihed og det ansvar, der følger med, kan hjælpe dig med at leve et mere meningsfuldt liv. Det kan give dig styrken til at tage kontrol over dit eget liv og skabe en fremtid, der er i overensstemmelse med dine værdier og drømme. Men det kræver også, at du er villig til at se dig selv i øjnene og acceptere, at frihed ikke altid er let.
Hvad siger de kloge hoveder?
Mange store tfilosoffer har gennem historien reflekteret over frihedens natur. De har stillet spørgsmål ved, hvad det betyder at være fri, og hvordan frihed kan realiseres i et samfund, der er fuld af begrænsninger. Det er interessante spørgsmål, fordi de får os til at tænke over, hvordan vi selv forstår frihed, og hvordan vi praktiserer den i vores eget liv.
Jeg husker ikke hvem, men til en forelæsning, sagde filosof i eksistentialisme, at frihed ikke bare handler om at være fri fra/af noget/nogen, men også om at være fri til noget/nogen.
Det betyder, at det ikke kun handler om at slippe væk fra undertrykkelse, men også om at finde ud af, hvad du vil gøre med din frihed:
Hvad vil du skabe? Hvem vil du være? Hvad vil du opleve?
Frihed er en mulighed for at forme dit liv, som du ønsker det.
Frihed og ansvar.
Frihed altid kommer med ansvar. Når du er fri, har du også ansvaret for dine handlinger og deres konsekvenser. Både overfor dig selv, men sandelig også overfor andre. Dette ansvar kan være tungt at bære, men det er også det, der gør friheden så værdifuld. Uden ansvar ville frihed være meningsløs, fordi der ikke ville være noget på spil.
Der er også dem, der har påpeget, at frihed ikke nødvendigvis gør dig lykkelig. For meget frihed kan føre til en følelse af forvirring og tomhed, hvor du ikke ved, hvilken retning du skal tage. Det er derfor, at frihed også kræver selvdisciplin og selvindsigt. Du skal lære at navigere i frihedens muligheder og finde en balance, der giver mening for dig.
Frihed og det moderne liv
I dag lever vi i en verden, hvor frihed bliver betragtet som en af de højeste værdier, både i forhold til os selv, men også i fht samfundet. Jeg ved ikke om vi er enig?
Vi taler om frihed i forhold til rettigheder, ytringsfrihed, frihed til at elske den, man vil, og på den måde, man vil og frihed til at udtrykke sig selv.
Men i denne moderne verden er friheden også blevet mere kompleks. Vi er mere forbundne end nogensinde før, og vores valg påvirker ikke.
Så held og lykke med friheden.
Frihed og værdier i coachinguddannelsen.
Værdier, og herunder også frihed, er et yderst vigtigt emner i Coachingpsykologien og det at bruge den Evidensbaserede Coaching, og dermed også en naturlig del af undervisningen. Uanset hvad du skal bruge uddannelsen til.
Kontakt
Niels@andtalk.dk
sms: 40409547
Kilder og links
Eksistens, psykologi og frihed:
Søren Kierkegaard skrev blandt andet om at t frihed er forbundet med ansvar og angst.
Jean-Paul Sartre skrev at “mennesket er dømt til frihed,” og understreger, at vi, i en verden uden forudbestemt mening, selv skaber vores værdier og retning. Læs hans “Væren og Intet” fra 1943.
Simone de Beauvoir, som jeg vild med, skrev i bogen, ”Det Andet Køn” om frihed, især med hensyn til (det kvindelige) køn og sociale strukturer, om hvordan kvinder er blevet undertrykt og nægtet friheden til at definere deres egen eksistens.
Maslows behovspyramide og Carl Rogers‘ humanistiske psykologi fokuserer på, hvordan frihed er essentiel for personlig udvikling.