FAWN – underkastelse
Du kender sikkert Kæmp/Flygt/Frys-reaktioner
Kæmp/Flygt/Frys-reaktioner er kroppens naturlige respons på trusler. Når vi oplever fare, aktiveres vores nervesystem, og vi reagerer instinktivt:
– vi kan vælge at flygte fra faren, fryse fast og håbe på at blive overset, eller kæmpe mod truslen.
Disse reaktioner hjælper os med at overleve akutte situationer.
Men der er også ”FAWN” – som bedst oversættes med underkastelse, krybe eller at være eftergivende
FAWN
Fawn er en adfærdsmæssig reaktion, hvor man overdrevent forsøger at behage, berolige eller stille en anden person tilfreds, ofte som en måde at håndtere stress, undgå konflikt eller opbløde en trussel på.
Selvom kamp/flugt/frys er specifikke reaktioner fra nervesystemet, er Fawn mere en karaktertilpasning. Det vil sige at man ændre sin personlighed eller adfærd for at tilpasse sig krav eller sociale forventninger.
Fawn bliver typisk forbundet med traumer, især i forhold, hvor man oplever sig magtesløs, indebærer denne reaktion overdreven imødekommenhed, behov for at behage andre, People Pleasing, selvopofrelse, vanskeligheder ved at sige nej og overdrevet undskyldning.
Det sker typisk dér, hvor man synes det er afgørende for ens sikkerhed, eller et forsøg på at opretholde harmoni og undgå (voldelig) konfrontation.
Nogle har beskrevet det som når to hunde mødes, og den ene underkaster sig den anden, ved at rulle om på ryggen og ”overgive sig”, hvilket jeg synes er et ret sigende billede.
Forskning og FAWN
Forskning peger på, at underkastelse (fawning) ofte har rødder i opdragelsen og lavt selvværd. Personer, der vokser op i miljøer med (relativt) meget konflikt, udtalt usikkerhed, følelsesmæssig forsømmelse eller ligefrem misbrug, kan udvikle denne adfærd som en mestringsstrategi (for ”overlevelse”).
Disse omgivelser kan lære dem, at deres sikkerhed og accept er afhængig af at behage andre.
Lavt selvværd og FAWN
Lavt selvværd spiller også en betydelig rolle. Når man ikke synes at man er særlig værdifuld eller kompetent, er det ikke sjældent, at man overkompensere ved at underkaste sig andres ønsker og behov. Dette kan forstærke en cyklus, hvor selvværdet yderligere reduceres, fordi man konstant – mere eller mindre – prioriterer andres velbefindende over ens egen trivsel.
Studier – se link til sidst i artiklen – viser, at mennesker, der udviser underkastelsesadfærd, ofte har en historie med komplekse traumer og usikre tilknytninger i barndommen.
Dette kan føre til en dybt indgroet tro på, at de kun kan opnå kærlighed og accept ved at være konstant imødekommende og selvopofrende .
Her vil People Pleasing også kunne komme ind i billedet.
Sådan kan du hjælpes med væk fra underkastelsen
Samtalerne vil hjælpe dig med at finde ud af, hvad selv- eller egenomsorg er for dig, så dét bliver så konkret, som muligt for dig Vi kommer også ind på assertiv kommunikation, så du gradvist lærer at sige nej, finde og udtrykke dine grænser og prioritere dine egne behov.
Vi identificér og udfordr dine negative tankemønstre, der ellers har opretholdt din underkastende adfærd.
Teorierne vil ofte være Kognitiv Adfærdsterapi, Kognitiv Coaching, Acceptance Commitment Terapi og andre evidensbaserede tilgange.
Kort fortalt, så hjælpes du med at styrke dit selvværd, troen på din egen værdiog styrke dine grænser.
Vi kommer – langsomt – derhen, hvor det er trygt at være dig, hvor du kan udtrykke dine følelser uden underkaste dig, når du kritiseret.
Kontakt mig enten for en uforpligtende forsamtale via telefon – eller book tid til Walk & Talk® næsten overalt i Danmark:
Niels@andtalk.dk
SMS: 40409547
Link til studier:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-sobriety/202303/what-is-the-fawning-trauma-response
https://www.verywellmind.com/fawning-fear-response-7377238
https://bayareacbtcenter.com/understanding-the-fawn-response-to-trauma/
https://palmerhome.org/the-link-between-trauma-low-self-esteem/