Ensomhed – her får du beskrivelsen af oplevelsen af ensomhed og hvad du kan gøre for at hjælpe dig selv et skridt videre, i den rigtige retning.
Ensomhed – et tabu?
Ensomhed er en subjektiv oplevelse og tanker, temmelig mange slås med.
I følge danske statistikker, så oplever hver 12. person ensomhed, i en eller anden grad.
Du kan i denne artikel læse mere om ensomhed, hvad der kan udløse ensomhed, hvad du kan gøre, for at komme af med dine ensomhed (nederst i artiklen) og om at ‘måle’ din ensomhed på en skala (allernederst i artiklen).
At være alene og at være ensom, er to forskellige ting. At være alene, er selvvalgt, fx når man bare ikke orker andre, lige nu. Ensomhed er flere negative tanker, hvor man oplever af ens eget behov for social relation ikke tilfredsstilles.
Ensomhed er ikke en sygdom, men de, ofte mange, negative tanker, vil medføre negative følelser som fx:
– tristhed
– Frustation
– skyld
– Skam
– Vrede
– angst
– stress.
Hvis du oplever ensomhed, så er det altid tanker, der sætter følelsen/følelserne i gang.
Følelser, også de negative, er selvfølgelig ganske naturligt at have og er et menneskeligt vilkår, også selvom de, i det her tilfælde er enddog yderst ubehagelige.
Følelser er signaler til, som fortæller dig, at du skal handle:
– Hvis du oplever sult, så er det et signal til, at du skal spise.
– Hvis du oplever tørst, så er det et signal til, at du skal drikke.
– Hvis du oplever dig ensom, så er det et signal til, at du skal søge selskab.
Følelser stammer fra de tanker, du har.
Ensomhed er en kompleks tanke- og følelsesmæssig tilstand, der ofte opstår, når man oplever en kløft mellem ønskede og faktiske sociale forbindelser.
Den er ikke nødvendigvis bundet til fysisk isolation; man kan sagtens opleve ensomhed i en menneskemængde.
Disse tanker vil udløse en række emotioner/følelser som tristhed, angst, og hjælpeløshed. Men ensomhed er også en universel menneskelig erfaring, der kan fungere som et signal om, at noget i ens liv skal ændres. Den kan initiere selvransagelse og vækst, skabe motivation for at søge efter dybere forbindelser eller inspirere kreativitet.
I denne forstand har ensomhed også potentiale til at være transformerende.
Ensomhed er tabuiseret.
Ensomhed er ofte et tabuiseret emne, vi skammer os over og derfor skjuler. I en verden, hvor sociale medier fremhæver konstant social interaktion og “lykke”, kan ensomhed synes som en indrømmelse af fiasko, et tegn på, at man ikke “passer ind” eller ikke er “god nok”.
Dette tabu gør det sværere for mennesker at søge den hjælp og forståelse, de har brug for. Det fastholder ofte ensomhed en i en skadelig cyklus af tavshed og isolation.
Men ved at bryde denne tavshed kan vi begynde at forstå ensomhed som en almindelig menneskelig oplevelse, der fortjener empati og opmærksomhed, snarere end stigmatisering.
Sådan kommer du af med din ensomhed? Gør-Det-Selv.
1. Italesæt, at du er ensom.
Tabuet gør det sværere at søge hjælp, men at ‘lukke op for posen’ kan i mange tilfælde være en lettelse. Når du italesætter dine tanker og dine følelser, bryder du en skadelig tavshed. Forsøg ikke at fortrænge, fornægte eller undgå de negative følelser, du oplever, da dette ofte forstærker ensomheden og gør den mere vanskelig at håndtere.
2. Tag fat i de relationer, du allerede har.
Nogle gange/ofte, så skaber vi forhindringerne selv. Det vil sige, at vi HAR gode, tætte forbindelse, men som skrevet herover, så HAR vi venskaber, som gider at lytte.
Det vil du opdage, når du åbner op. Det er bare én af de venner, som du skal have fat i. Måske du bliver afvist af et par stykker, men bliv ved. Gør du ikke noget, så sker der intet. Smider du fiskekrogen ud i vandet, vil der altid være en større chance for, at én “bidder på”.
3. Du er ikke alene om at være ensom.
Erkendelser er ofte en vigtig hjælp. Du er ikke langt fra at opleve følelsen af at være ensom. Ca. hver 12 person i Danmark har oplevelsen af at være ensom. Især de 16 til 29 årige slås med ensomhed. Hjælper tanken?
4. Vær nysgerrig.
Vær nysgerrig og udforsk, hvad ensomhed egentlig indebærer. At forstå det på et fagligt niveau – du kan søge information og læse relevante artikler – kan for mange mindske den følelsesmæssige byrde. Ensomhed er en kompleks tilstand med flere nuancer og varianter. Jo mere du ved, desto bedre rustet er du til at navigere i dine egne negative tanker og følelser. Dette kan hjælpe dig med at identificere specifikke strategier for at tackle den, hvilket er gavnligt for dig, der oplever denne følelse
5. Sæt tempoet ned og prioriter egenomsorg.
Mange, der oplever ensomhed, forsøger at undgå deres negative tanker og følelser ved at begrave sig i arbejde eller andre distraktioner. Men denne tilgang kan ofte forværre ensomheden på længere sigt.
Det er vigtigt at tage tid til dig selv og dit velvære. Lyt til din yndlingsmusik, gå lange ture i naturen, mediter eller plej din krop med et varmt bad eller en skønhedsrutine.
Egenomsorg er ikke en luksus; det er en nødvendighed, især når du navigerer i udfordrende tanker og følelser som ensomhed. Ved at tage tid til dig selv opbygger du resiliens/psykologisk modstandskraft og giver dig selv det mentale og følelsesmæssige rum til at håndtere ensomhedens kompleksiteter. Det skaber også en platform for dig at bygge stærkere, mere meningsfulde relationer.
Tryk her og læs om selvmedfølelser / selfcompassion.
6. Vær god ved andre.
Ja, det lyder måske lidt mærkeligt, men involverer du dig fx i hjælpearbejde eller frivilligt arbejde, eller blot smiler lidt kasseekspedienten, ‘sidemanden’ i toget, holde døren for andre osv osv…vil du nogen gange få noget igen.
7. Meld dig ind i en klub eller forening.
En klient, jeg havde på et tidspunkt, fik jeg lokket til at gå til sang. ”Jeg kan virkelig ikke synge!”, men det kunne hun så lære, viste det sig, men det er ikke det vigtige.
Når du er i fællesskab, så har I en fælles interesse, hvor det sjældent starter med HVEM du er, så du vil opleve, at du kan ‘gemme’ dig lidt i starten. Men du vil opleve, at du lige så stille åbner lidt op.
Små skridt fremad, er stadig fremad.
8. Søg professionel hjælp hos mig, hvis du vil af med din ensomhed.
Kognitiv terapi – KAT og ACT – og coachingpsykologi er to tilgange, der vil være særligt gavnligt for dig, når du oplever ensomhed. De fokuserer på at give dig værktøjer til at forstå og håndtere dine tanker og følelsesmæssige tilstande, hvilket i sidste ende vil medføre dybdegående forandringer i dit liv.
Kognitiv terapi er grundlagt på teorien om, at vores tanker, følelser og adfærd er indbyrdes forbundne.
Ved at ændre dine tankeprocesser / tankemønstre, vil du derfor kunne påvirke følelser og adfærd ret så effektivt.
Jeg hjælper dig naturligvis med at identificere dine negative tankemønstre og udfordre dem, hvilket er specielt gavnligt, som du kommer til at opleve lavere og lavere selvværd, angst og andre negative tanker og følelser.
Dette kan skabe en ny selvforståelse og føre til en mindsket følelse af isolation for dig.
Lige så stille, tager vi fat i Coachingpsykologien og fokuserer mere på dine fremtidige mål og hvordan du opnår dem.
Dette er mindst lige relevant for dig, der oplever ensomhed, da det vil hjælpe med at skabe klare planer for social interaktion og din personlig udvikling. Det lægger vægt på selvstændighed og psykologisk modstandskraft og fleksibilitet, hvilket vil sikre dig, at du ikke kommer til at opleve ensomhed igen.
Du vil, lige så stille opleve at du går mere og mere kontrol og overskud i hverdagen.Dette vil føre til en bedre mental sundhed, højere livskvalitet, og en øget følelse af tilknytning og samhørighed.
Kontakt mig for hjælp.
Du er meget velkommen til at kontakte mig og høre nærmere. Forsamtalen, som foregår over enten telefon, sms eller mail, er selvfølgelig gratis og totalt uforpligtende.
Min mail er Niels@andtalk.dk
SMS 40409547
Ensomhedsskalaen (min oversættelse) – du finder link til originale, allernederst.
Dette er det mest anvendte selvrapportsværktøj, der anvendes.
Du bruger følgende værdier:
0 = Jeg har slet ikke disse tanker eller følelser.
1 = Jeg har sjældent disse tanker eller følelser
2 = Jeg har sommetider disse tanker eller følelser
3 = Jeg har ofte disse tanker eller følelser
Ensomhedsskalaen:
1. Jeg er ked af at gøre mange ting for mig selv
2. Jeg har ingen at tale med
3. Jeg kan ikke tolerere at være så alene
4. Jeg mangler venskab
5. Jeg føler det som om, at ingen virkelig forstår mig
6. Jeg venter på, at folk ringer eller skriver til mig
7. Jeg har ingen, jeg kan henvende mig til
8. Jeg er ikke længere tæt på nogen andre
9. Mine interesser og ideer deles ikke af dem omkring mig
10. Jeg føler mig udenfor
11. Jeg føler mig helt alene
12. Jeg er ude af stand til at række ud og kommunikere med dem omkring mig
13. Mine sociale forhold er overfladiske
14. Jeg føler, jeg hungrer efter selskab
15. Ingen kender mig rigtig godt
16. Jeg føler mig isoleret fra andre
17. Jeg er rigtig ked af at være så tilbagetrukket
18. Det er svært for mig at få venner
19. Jeg føler mig udelukket og ekskluderet af andre
20. Der er folk omkring med, men ikke med mig
Kilder:
John Cacioppo – Professor ved Center for kognitive og Social Neuroscience ved University of Chicago.
Julie Christiasen, Ph.D. studerende ved SDU, institut for psykologi
Links om ensomhed.
https://www.maryfonden.dk/files/Ensomhed%20i%20Danmark_pdf.pdf
https://www.tv2fyn.dk/odense/hver-fjerde-er-ensom-der-er-et-pres-pa-de-unge
Loneliness scale:
https://fetzer.org/sites/default/files/images/stories/pdf/selfmeasures/Self_Measures_for_Loneliness_and_Interpersonal_Problems_UCLA_LONELINESS.pdf