Derfor er du, som du er
– og derfor har du det svært.
KERNEOVERBEVISNINGER / SKEMATA
Allerede fra den tidligste barndom, bliver vores kerneoverbevisninger, eller “skemata,” / tankemønstre, grundlagt.
Disse overbevisninger opstår gennem påvirkning fra vores primære omsorgspersoner, dvs vores forældre, men evt også andre helt nære relationer. Denne påvirkning kan selvfølgelig være både positiv og støttende, hvilke den, heldigvis ofte er, men desvære negativ og begrænsende, afhængigt af de oplevelser og reaktioner, vi møder. Disse skemata fungerer som mentale modeller, der strukturerer og organiserer vores forståelse af verden, os selv og vores forhold til andre mennesker.
Kognitive skemata – på hverdagsdansk: tankemønstre (og i selvhjælpslitteraturen: “programering”) – er dybest set et netværk af abstrakte, mentale strukturer, der bruges til at organisere og lede eller styre vores tanker, følelser og handlinger.
De fungerer som filtre, hvorigennem vi (for)tolker og reagerer på de situationer, vi oplever og møder. For eksempel kan en person, der har udviklet et “skema” omkring “ikke at være god nok,” ubevidst lede efter “beviser” på, at andre undervurderer dem, og derfor kan de opleve sig afvist, selv når der ikke er noget grundlag for det.
Omvendt kan et positivt skema om “at være kompetent og værdifuld” styrke ens evne til at tackle udfordringer og skabe sunde relationer.
Skemata / tankemønstre / overbevisninger udvikles altså først og fremmest i barndommen og bringes med ind i voksenlivet, hvor de vil påvirke vores måde at tænke, føle og handle på – nogle gange på uhensigtsmæssige måder.
De kan være svære at ændre, fordi de har dybe (!!) rødder i vores personlige historie og ofte / i høj grad er ubevidste. Når vi vokser op, bliver disse skemata fundamentet for vores leveregler og antagelser.
For at opnå personlig udvikling og psykologisk frihed kan det være gavnligt at undersøge og udfordre disse dybtliggende tankemønstre. Men det er ikke “bare lige”, som det nogle gange lokkes med.
LEVEREGLER & ANTAGELSER
Når vi udvikler dybt rodfæstede kerneoverbevisninger, skaber vi ofte tilsvarende leveregler – de “sådan er det bare”-antagelser, der kan styre vores handlinger og beslutninger.
Disse leveregler kan fungere som både positive støttepiller og negative hæmsko, afhængigt af hvordan de er dannet og tolkes i vores voksenliv.
Fordi kerneoverbevisninger og leveregler ofte stammer fra tidlige barndomsoplevelser, former de vores verdenssyn og selvbillede langt ind i voksenlivet. Det betyder, at vi ofte ubevidst gentager de samme mønstre og reaktioner, uanset om de er hensigtsmæssige eller begrænsende.
At identificere og arbejde med disse antagelser kan skabe mulighed for større personlig frihed og mere fleksibilitet i vores livsanskuelse.
NEGATIVE, AUTOMATISKE TANKER
Disse udløses pga en trigger eller stimuli.
Du husker måske historien om Pavlovs hunde fra din skoletid, hvor Pavlov, ved simpel træning fik hunde til at savle ved lyden af en klokke, i stedet for, som sædvanlig, hvor hundene savlede ved lyden af madposen, der blev åbnet.
Et trick, jeg har HJEM-IS mistænkt for at benytte sig, for helt automatisk, så tænker vi på IS, når is-bilen bimler med klokken. Smart!
Du kan også google Newtons Vugge: når du trækker i den ene jernkugle og slipper den, så sker der en konkret og ensartet reaktion. Hver eneste gang.
Vi mennesker er ikke anerledes. Når vi påvirkes – bevidst eller især ubevidst, så reagerer vi med en adfærd, med følelser og/eller kropslige fornemmelser.
KONSEKVENS
Alt ovenstående medfører naturligvis en eller flere konsekvenser. Gode, såvel som de dårlige.
Du oplever, uden tvivl, en del negative tanker og følelser, og dermed også negative konsekvenser, som i selvopfyldende profetier:
– Jeg er ikke god nok, så det kan jeg ikke – og lykkes det heller ikke for dig.
– Jeg dumper nok, fordi jeg ikke er så klog – og risikoen for at du ikke består, er ganske stor.
– Jeg er for lille/tyk/grim/uinteressant, så ingen vil mig – og så holder du folk væk i strakt arm.
Fortsæt selv.
LØSNINGEN & SVARET PÅ DINE PROBLEMER
For det første, så skal du være tålmodig. For det tager tid at ændre på noget, som er ”banket fast” i dig, i din tidlige barndom, og i starten er din læringskurve temmelig flad, men hvis det er en trøst, så gælder det for os alle sammen. Så selvom du ingen forskel kan mærke i starten, så skal det nok komme.
Nu skal du til at stille dig selv ”voksne” spørgsmål.
Med det mener jeg, at du skal være kritisk overfor de negative tanker og følelser, du har og får.
”Kan det være rigtigt?”
”Hvor ved jeg det fra?”
”Er det realistisk?”
”Overdriver jeg?
”Underkender jeg min egne evner?”
”Hvilke beviser er der?”
”De antagelser, jeg har, hvor ved jeg fra, at det er sandt?”
Når du stiller dig selv disse spørgsmål, så stiller du dig selv ud i tredjeperson og observerer dig selv ude fra. Du kan også kalde det at reflektere.
Lige så stille – husk tålmodigheden!! – vil du skabe mere og mere bevidsthed
Du begynder at tænke mere og mere realistisk, støttende og rationelt, og det er dét, der skal til.
DEN PROFESSIONELLE SAMTALE
Du kan naturligvis hverken coache dig selv eller give dig selv terapi, hvilke der er mindst to årsager til.
Du kan ikke lytte kritisk nok til dig selv og du kan ikke stille dig selv de spørgsmål, der åbner døre, der ikke VIL åbnes.
Men du stadig tage de første skridt ved at skrive de negative tanker ned, som du oplever og stille spørgsmål ved dem.
Den professionelle samtale vil være en blanding af Coachingpsykologien, terapi, herunder den kognitive terapi og coaching, ACT (Acceptance Commitment Terapi), Metakognitiv terapi, ISTDP (Intensiv Dynamisk Korttidsterapi) og måske filosofisk tilgang, når det kommer til værdier.
Du kan læse mere om mig:
– Mine ydelser og hvordan jeg hjælper dig
– Om mig og mit CV
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547
Læs mere om:
– Mental Sundhed
– Negative tanker
– Trivsel
Kilder:
Beck: Cognitive Behavioral Therapy
Briers: Brilliant Cognitive Behavioral Therapy
Kirkeby: Protreptik
Hayes: ACT
Stelter: 3. generations coaching