Som jeg har skrevet før andre steder, ser det ud til, at flere og flere mennesker lider at angst i en eller anden grad. Så meget, at de laver undgåelsesstrategier frem for at gøre noget ved deres angst.
Der vil mange sige, at det er da også nemmere sagt end gjort.
De undgår at holde tale eller sige noget til et møde.
De tør ikke tage et fly, sydpå eller overnatter ikke i et telt eller ude, fordi man er bange for,
at der er er edderkopper og insekter.
Eller mus eller være i sociale sammenhænge – eller sige fra eller til, fordi deres angst hæmmer dem.
Men også oplevelser, jobs og kærlighed, undgår de, fordi…. ja, læs med herunder.
Måske skal jeg lige forklare forskellen på frygt og angst, så du undgår begrebsforvirring.
Frygt og angst.
Frygt er, når du oplever en reel fare. Når du stiller dig ud på vejen og der kommer en bil mod dig, med alt for høj fart og du kan se, at den nok ikke kan nå at bremse.
Angst er, når du fx sidder i din stue og overvejer at gå ud, men ikke tør, fordi du forestiller dig, at der kommer en bil mod dig, når du skal over gaden. Angsten er altså noget du forestiller dig noget, men som ikke er virkeligt. Ikke lige nu, i hvert fald.
Frygt og angst er som sådan en naturlig ting.
Havde vi ikke de to sanser, ville vi ikke næppe have overlevet som art.
Frygten siger sig selv: vi reagerer og flytter os, for en reel fare. Eller vi bekæmper den.
Angsten – i mild grad og meget kortvarig – kan også være god, fordi den gør, at vi analyserer om der en vis risiko ved et eller andet. En mild: “Hvad nu hvis???”
Fx gør den, at vi tænker os ekstra om, hvis vi får den tossede idé at passere en motorvej i myldretiden.
Angsten er ikke stor, men akkurat stor nok til, at vi tænker fornuftigt og går over broen, over motorvejen.
Problemet er, at hvis vi dyrker angsten, giver den opmærksomhed og dermed roder os ind i et tankespind og bekymrer os, så går det galt.
Så bliver det perler på en snor af angste tanker, som næsten alle sammen starter med ”Hvad nu hvis….”, som bliver ved.
Tryk her og læs om stress og depression på jobbet >>>
Her er de mest almindelige ting, hvor vi oplever angst, som et problem.
Angsten for at begå fejl
Angsten for at begå en fejl – og føle fiasko – kan være så lammende, at det kan forhindre os i at gøre det, vi drømmer om eller har lyst til at opleve. Folk, der lider af denne angst, undergraver ofte ubevidst deres egen indsats for at undgå skuffelse eller svigt. Er vi vokset op med alt for kritiske forældre, er der en risiko for, at vi tager denne negativitet med os, når vi bliver voksen.
Vi vil som regel opleve angsten som en modvilje mod at prøve noget nyt, være mere eller mindre handlingslammede, opleve et relativt lavt selvværd, påtage os perfektionisme og i grove tilfælde, selvsabotage.
Lader vi stå til, kan vi udvikle generaliseret angst, depression eller stress.
Tryk her og læs om eksamensangst >>>
Frygt for nærhed eller intimitet
Jeg læste på et tidspunkt, et eller andet sted, at ca. 18% procent af voksne lider af angst for intimitet eller nærhed i kærlige relationer. I en eller anden grad.
Dette vi lærer i barndommen. Folk der lider af den slags angst, er ofte blevet afvist af deres forældre på en gentagende måde, på de forkerte tidspunkter og/eller, at der nogle behov for sikkerhed og tryghed, som ikke helt blev opfyldt.
Forældrene (eller den ene af dem) har måske latterliggjort barnets behov som svaghed eller brugt skam for at kontrollere dem, for eksempel “Drenge græder ikke” eller ”Det er ikke noget at tude over – du skal tage dig sammen”.
Hvis vi lærer ikke at udtrykke vores følelser eller lærer, at de følelser vi har, ikke er ok, går det lige så stille ned af bakke.
Når et barn ikke er i stand til at udtrykke deres følelser, og ens forældre reagerer med manglende rummelighed, afvisning eller ligefrem straf, så lærer barnet at undgå situationer, hvor der risikeres at opstå negative følelser.
Intimitet og nærhed i relationer skaber sårbarhed, afvisning og smerte, og derfor undgås disse situationer.
Tryk her om at kontrollere dine tanker >>>
Angst for edderkopper, insekter og småkryb
Her er virkelig tale om en intens, irrationel følelse. Det er formodentlig en af de ældste og mest kendte ting, man kan være angst for. Nogle forskere mener, at det er en evolutionær angst, der udviklet gennem århundreder for at beskytte os. Dette skyldes, at mange edderkopper er giftige og kan forårsage infektion, sygdom eller død.
Men ikke i Danmark. På et tidspunkt, i et ugeblad, læste jeg at ca. 30% af alle voksne kvinder er bange for edderkopper og at de, for meste, har lært det af deres mødre.
Mht mænd, er vi nede på under 10%.
Tryk her og læs om overtænkning og depression >>>
Angst for at flyve
Statistisk set er flyvning en af de sikreste transportformer. Måske har vi nemt ved at udvikle angst her, fordi det umiddelbart er en meget unaturlig ting for os: at bevæge os henover jorden i meget høj fart – og fordi vi på ingen måde har nogen som helst kontrol, mens vi sidder inde i et langt rør.
Risikoen for at dø i et flystyrt er 1 ud af 11.000.000.
Risikoen for at miste livet i en bilulykke er 1 ud af 5.000.
Ifølge en undersøgelse lavet af National Transportation Safety Board overlevede 95,7 pct. af alle passagerer involveret i flystyrt i perioden 1983-2000.
Tryk her og læs om ikke at stole på sine tanker >>>
Angst for at stå frem og holde en tale eller for at tage ordet
Det gælder ikke bare, hvis du skal stille dig på en talerstol, men også at skulle sige noget ved et møde.
Fysiske symptomer omfatter som regel kvalme, sved, tør mund, forhøjet blodtryk, muskelspænding og hurtig hjerterytme. Nogle verbale symptomer omfatter talepauser, rysten stemme, stammen eller manglende evne til at tale overhovedet. Forskere i USA regner med, at mere end 75% af befolkningen er mere bange for at skulle sige noget blandt folk, de ikke kender, end de er bange for at dø.
Angst for at blive afvist
Angsten for afvisning er en dybt siddende menneskelig frygt, der kan være særligt problematisk for rigtig mange. Vi har alle behov for at blive accepteret og mærke anerkendelsen fra andre. Vi er sociale væsener.
Dette grundlæggende og primale behov er forankret i vores overlevelse som en art.
Børn, der vokser op blandt dysfunktionelle relationer, kan gå til usunde ekstremer for at blive accepteret af romantiske partnere eller jævnaldrende.
De lider ofte af et lavt selvværd og angsten for at blive udstødt eller afvist følger dem tæt.
De forestiller sig katastrofale konsekvenser som følge af ikke at passe ind.
De kan også blive voldsomt omklamrende og de kan de selv, utilsigtet, forårsage den afvisning, som de ellers kæmper så hårdt for at undgå.
Men selvom om ens familie ikke har været dysfunktionel, så skal der ikke ås meget at opleve en mindre eller større følelse af angst for at blive afvist.
Som det fremgår af ovennævnte eksempler, så foregår angsten i tankerne og ikke i den virkelige verden.
Kun i tankerne.
For tanker er kun tanker.
Forestil dig, at du ikke tænkte tanken, der udløste angsten.
Hvad ville du så gøre?
Så ville du stige ombord i flyet.
Du ville ikke være bange for knytte dig tæt til et andet menneske, og edderkopperne ville du bare samle op og sætte udenfor.
Ligesom du blot ville tage ordet, når du havde noget at sige til mødet, og du ville ikke spekulere negativt og ængsteligt over, om du begår fejl.
Angsten kan heldigvis aflæres, så du kan leve meget mere frigjort.
Du kan lære at kontrollere dine tanker, om dine tanker, således du ikke giver dine tanker negativ opmærksomhed, ligesom du kan lære at forholde dig til dine tanker, så tankerne, og dermed angsten, så angsten enten forsvinder helt eller kun stikker sit ansigt frem i så ringe en grad, at det ikke er et problem.
Ofte skal der ikke så mange samtaler til.
Første skridt er, at du lærer at flytte din opmærksomhed væk fra dine bekymringer og negative tanker, der foregår mellem dine ører – altså i hovedet – og retter opmærksomheden ud mod den virkelighed, du er i.
En lille øvelse er, at du skriver en talrække fra 1 til 100 på gammeldags manér.
Med blyant eller kuglepen på papir.
Langsomt og så omhyggeligt, som muligt.
Jo mere omhyggeligt du skriver, des mere “zoomer” du ind på skriveriet og giver dét opmærksomhed, fremfor de tanker du har. Du skal øve dig flere gange om dagen, bare et par minutter af gangen.
I stedet for at skrive en talrække, kan du også farvelægge “malebøger for voksne“.
Jo mere fokuseret og omhyggeligt du er, des bedre.
Et andet eksempel.
Kig på en blomst. Beskriv dens farve(r). Bladene er ikke bare grønne. Der er som regel flere nuancer af grønt, bladene har også bestemt former og stænglerne har sit udtryk. Forestil dig, at du skal beskrive blomsten for en ikke seende, uden at du må nævne emnet. Lidt lige “Gæt og Tegn”. Find 3 – 4 ting, brug ca. 10 sekunder på hvert emne, som beskriver så nøje og flyt så opmærksomheden.
“Tricket” er, at du træner hjernen til at forstå, at DU tager kontrollen over din opmærksomhed. Ikke dine tanker.
Jo flere gange du øver dig, jo bedre træner du den nye vane, du gerne vil tillægge dig, og når du ikke træner din gamle, negative vaner, jo mere “visner” den.
Tryk her og læs om at undgå stress >>>
Jeg har en pakke til dig:
1,5 times samtale, gerne over telefonen, så du kan sidde hjemme i din trygge stue + du får en 13 a4 sider med værktøjer og forklaringer om, hvad du skal gøre, udover det, jeg fortæller dig.
Prisen er kun 1.600 kr.
Min statistik siger, at 5 ud af 10 slipper angsten, når vi er i den lidt lettere ende, helt eller næsten helt i løbet af relativt kort tid – ca. et par måneder – når man er rimelig vedholdende i at øve sig.
De resterende 5 personer får rimelig kontrol over angsten, mens enkelte skal have fat i en psykolog.
Du kan booke samtalen både til aften, weekend og naturligvis på hverdage.
Kontakt mig med det samme på Niels@andtalk.dk eller på sms 40409547
Da der er rigtig mange, der lider af angst, så hjælp med til at dele denne side.
Kilder:
Oplysningerne er fundet blandt andet hos:
www.psychologytoday.com
www.mentalhealth.org.uk