Voksenmobning på arbejdspladsen giver dårligt arbejdsmiljø.
Mobning blandt voksne, især på arbejdspladsen, er et komplekst problem, der ofte ikke får den opmærksomhed, som det fortjener. Mens mobning i skoler ofte bliver diskuteret – med rette – så overses mobning blandt voksne ofte, fordi den fejlagtigt opfattes som mindre skadelig eller simpelthen som “voksenadfærd”. Eller måske fordi voksne nok kan sige fra og sætte grænser.
Sådan er virkeligheden desværre ikke altid.
Arbejdspladsmobning er en række handlinger, der systematisk og gentagne gange sigter mod at skade, marginalisere, håne, udskamme, nedgøre og / eller isolere en person i en professionel, social sammenhæng.
Disse handlinger kan variere fra det mere åbenlyse, såsom direkte chikane eller verbale overfald, til de næste usynlige ”nålestik”, såsom at sprede rygter, udelukke personen fra sociale eller arbejdsrelaterede begivenheder, eller underminere eller lyve om deres indsats.
Uanset om mobningen foregår synligt for alle, eller mere eller mindre skjult, er dens virkninger ofte dybtgående. Offeret kan opleve betydelige emotionelle/følelsesmæssige, psykologiske og fysiske skader, der kan påvirke generel trivsel, velbefindende, jobpræstationen, samt den professionelle udvikling.
Endvidere vil mobningen ofte skade arbejdspladsens miljø, fordi den skaber en atmosfære af usikkerhed, mistro, angst, bekymringer og lav moral, hvilket kan påvirke hele teamets produktivitet og trivsel.
Det er derfor afgørende for organisationen, at både ledelse, TR og AmiR, men også kolleger, anerkender og tackler problemet hurtigst muligt, så der sikres et sundt og produktivt arbejdsmiljø for alle.
Alle er ansvarlige, ikke kun toppen, og kun ved at handle, viser man ansvar og modenhed.
Voksenmobning er psykisk vold eller overgreb
Voksenmobning kan betragtes som en form for psykisk vold eller overgreb. Voksenmobning refererer til gentagne negative handlinger rettet mod en voksen af en anden voksen eller gruppe af voksne. Dette kan tage mange former, herunder verbal misbrug, social udstødelse, og online chikane. De negative effekter af voksenmobning kan være alvorlige og omfatter øget stress, angst, depression og endda fysiske helbredsmæssige problemer.
Årsagen til voksenmobning på arbejdspladsen.
Årsager til arbejdspladsmobning er mangfoldige og kan variere afhængigt af den enkelte arbejdsplads kultur, struktur og ledelse.
En almindelig årsag til mobningen er misundelse over en kollegas succeser, især i arbejdsmiljøer, hvor der lægges stor vægt på individuel præstation. En medarbejders fremgang kan betragtes som en trussel af andre, hvilket kan udløse negative reaktioner og adfærd.
Mobberens egne følelser af utilstrækkelighed eller usikkerhed – ofte ikke anerkendt af mobberen selv – spiller i høj grad også ofte en vigtig rolle.
For at skjule eller kompensere for disse følelser, kan en person gribe til mobning for at hævde sig selv og få at opleve sig selv som overlegen.
Desuden er arbejdspladskulturen, det vil sige de ansatte, og ledelsens kvalitet, årsag til om mobningen får fodfæste.
En giftig arbejdskultur, hvor der er mangel på klare retningslinjer for etik, moral og adfærd, kan let blive en grobund for mobning. Dette gælder fx når ledelsen enten ignorerer problemet eller ligefrem fremmer en sådan adfærd, direkte eller indirekte. Det er afgørende, at ledelsen tager aktivt ansvar og etablerer en kultur, der fremmer respekt og samarbejde for at forhindre mobning og sikre et sundt arbejdsmiljø for alle. Men også andre grupper har ansvaret.
Tryk her og læs om ledelsesudvikling og eneundervisning
Voksenmobning
Mobning på arbejdspladsen er en skadelig form for aggressiv og uønsket adfærd, der finder sted i et professionelt miljø. Denne form for mobning kan tage mange former, og dens virkninger kan være ødelæggende for både individet og organisationen som helhed. For nogle kan mobningen tage form af vedvarende og ubegrundet kritik, der overskrider konstruktiv feedbacks grænser. For andre kan det handle om at blive isoleret fra sociale eller faglige aktiviteter, hvilket skaber en følelse af ensomhed og udstødelse.
Rygtespredning kan underminere en persons omdømme, mens overdreven tildeling af arbejdsopgaver kan fremstå som en bestræbelse på at overbelaste eller sætte personen op til fiasko. Offentlig nedværdigelse, især foran kolleger, kan knuse selvtillid, mens subtile taktikker som falske rygter kan være lige så skadelige, selvom de er mindre synlige. Uanset metoden er intentionen bag arbejdspladsmobning ofte at skade, kontrollere eller dominere offeret, hvilket vil have alvorlige følger for dets trivsel og karriere.
Konsekvenser for ofret ved voksenmobning
Mobning på arbejdspladsen har ofte dybtgående og langvarige virkninger på offeret, både mentalt og fysisk. Psykologisk kan ofret opleve en gradvis nedbrydning af selvtillid, hvilket fører til en oplevelse af af værdiløshed og isolation.
Følger som angst og depression kan udvikle sig, fordi offeret konstant føler sig truet og undervurderet. Disse psykiske belastninger kan yderligere manifestere sig fysisk i form af hovedpine, maveproblemer, forhøjet blodtryk og søvnforstyrrelser, pga stressreaktion.
Offeret bliver mindre engageret i sit arbejde, hvilket kan føre til lavere produktivitet. Fraværet kan stige, da offeret måske undgår arbejdspladsen for at slippe for den skadelige atmosfære, og i ekstreme tilfælde kan det endda føre til, at personen forlader jobbet helt.
Symptomer hos den, der bliver mobbet
Ofre for arbejdspladsmobning kan præsentere en række adfærdsmæssige, emotionelle og fysiske symptomer, som er tegn på, at de lider under den negative påvirkning af mobningen. Disse symptomer kan manifestere sig på forskellige måder, men ofte vil en kombination af følgende symptomer være til stede:
✅ Ændring af arbejdsvaner
✅ Mindre produktiv
✅ Forsinkelser, ikke nået deadlines
✅ Ikke fuldførte opgaver
✅ Personlig isolering
✅ Deltager ikke i sociale arrangementer
✅ Spiser ikke sammen med kolleger
✅ Mindre kommunikativ
✅ Flere sygedage eller fravær, ofte impulsivt / med kort varsel
✅ Tydelig selvkritik, lavt selvværd
✅ Tvivl på egne evner
✅ Kort lunte, ofte tydelige frustrationer
✅ Passiv aggressiv
✅ Vægelsindet, tøvende
✅ Manglende initiativ
✅ Søgere oftere bekræftelse
✅ Udtrykker ofte manglende håb, er opgivende
✅ Øget pessimisme
✅ Har ringe tillid til kolleger og ledelse
Disse symptomer er ikke kun tegn på den personlige lidelse, offeret oplever, men også indikatorer for en arbejdsplads, hvor mobning ikke bliver adresseret eller forhindret.
Håndtering af voksenmobning er en flerdimensionel opgave, der kræver indsats fra forskellige aktører inden for organisationen
Ledelsen
Ledelsen står i spidsen for organisationens kultur og værdier. Derfor har den også det primære ansvar for at skabe et sundt arbejdsmiljø. For at forebygge og adressere mobning bør ledelsen aktivt fremme en kultur, hvor respekt, empati og åben kommunikation værdsættes. Det er også vigtigt at have klare og konkrete politikker mod mobning, som er let tilgængelige og forståelige for alle ansatte. Ved rapportering af mobningstilfælde skal ledelsen handle proaktivt, hurtigt og retfærdigt for at vise, at sådan adfærd ikke tolereres.
Tillidsrepræsentant (TR)
TR’en fungerer som en bro mellem medarbejderne og ledelsen. Ved mobningssituationer bør TR’en aktivt støtte og repræsentere den mobbede medarbejder. Dette inkluderer at vejlede dem om deres rettigheder, rådgive om mulige skridt fremad og sikre, at de behandles retfærdigt og med værdighed i hele processen.
Arbejdsmiljørepræsentant (AMiR)
Mobning kan have dybtgående sundhedsmæssige konsekvenser. AMiR’s rolle er at rådgive om og adressere disse konsekvenser. Dette kan omfatte rådgivning om de fysiske og psykologiske virkninger af mobning, strategier for stresshåndtering og henvisning til yderligere helbredstjenester. Ved at arbejde tæt sammen med offeret kan AMiR hjælpe med at identificere og tackle de helbredsmæssige udfordringer, der opstår som følge af mobning.
Supervision og støtte på arbejdspladsen
Når jeg, som rådgiver og coach, træder ind i jeres organisation, er mit primære mål at omdanne og løfte arbejdsmiljøet.
Jeg har set hvordan mobning og dårlig trivsel påvirker ansatte, stemningen, moral og, ikke mindst, produktiviteten.
Jeg starter med at skabe bevidstgørelse. Jeg taler med ledelsen, TR og AMiR, teams og har ofte 1til1 samtaler, hvor ansatte kan læsse af om de ofte oversete tegn på mobning og mistrivsel, og bringer symptomer til overfladen.
Refleksion er en nøglekomponent i min metode. Jeg faciliterer dybtgående samtaler, hvor vi sammen udforsker og analyserer adfærd, interaktioner og arbejdsmiljøet. Jeg giver konstruktiv feedback som der kan – og bør- handles på.
Jeg er her for at støtte, guide og assistere hvert skridt på vejen, både alene, hvis jeg får mandatet, sammen med lederen, men også sammen TR og AMiR, hvis I sådanne tilknyttet.
Jeg tilpasser mine værktøjer og ressourcer til at matche jeres behov og udfordringer.
Mvh
Niels Moestrup
KONTAKT:
Mail: Niels@andtalk.dk
SMS: 40409547
KILDER:
“Workplace Bullying and Harassment: A Comparative Analysis” af Di Martino, V., Hoel, H., & Cooper, C. L.
Dette er en omfattende undersøgelse, der sammenligner arbejdspladsmobning på tværs af forskellige lande.
Danskernes Arbejdsmiljø 2016 udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
Dette studie indeholder information om mobning i danske arbejdsmiljøer.
“Workplace Bullying: What we know, who is to blame and what can we do?” af Charlotte Rayner, Helge Hoel, og Cary L. Cooper. Bogen giver en analyse af, hvorfor mobning forekommer, dens konsekvenser og hvordan den kan håndteres.
“Bullying and Harassment in the Workplace: Developments in Theory, Research, and Practice” af Ståle Einarsen, Helge Hoel, Dieter Zapf og Cary L. Cooper.
“Bullying in Adulthood: Assessing the Bullies and their Victims” af Peter Randall.