Eksistentiel krise? Sådan kommer du videre.
Hvad gør du, hvis du står i en eksistentiel krise?
Har du mistet meningen med livet?
Hvad betyder eksistentiel?
Eksistentiel = at eksistere, ikke bare som et objekt, det vil sige som en krop (et menneske), men som et helt menneske med meninger, holdninger, værdier, frihed, valg, fravalg, ansvar, og ikke mindst, et meningsfuldt liv.
En eksistentiel krise viser sig typisk, når man ikke ser en mening med eller i livet? ”Hvorfor lever jeg og hvad skal jeg dog?” En følelse af at være kørt fast eller faret vild.
Hverdagen føles meningløst og det er svært at finde glæde. Ligegyldigheden banker på livets port, mens du trækker skødeløst på skuldrene og sukker dybt med et ”Tjaaa…det var så endnu en dag!”.
Ensomheden kan sagtens være den grå skyggeven, mens du sidder der i sofaen og føler dig helt tabt. Der er ikke vind i sejlene mere og hvor i alverden skal du også hen? Ikke sjældent, så vil du måske opleve både skyld, skam, tristhed og angst.
Eksistentialisme, mere filosofisk, fremhæver individets personlige erfaring og ansvar samt valg. Der er ofte ingen normer, regler eller love for at vejlede os, så valg og ansvar ligger tungt på dine egne skuldre. Derfor kan eksistentielle kriser udspringe fra en konflikt mellem personlige værdier og en kaotisk, uforudsigelig og nogle gange ligegyldig, absurd verden.
En eksistentiel krise fremhæver således det alarmerende spørgsmål om vores eget formål (med livet), ikke kun på et overfladisk niveau, men dybt, ind til vores sjæls kerne. Vi graver og graver, men ofte kommer vi ud tomhændede, uden klare svar, kun med en voksende tomhed, en hulhed, der er som et ekko gennem hver fiber i hele vores væsen. En oplevelse af at være fortabt kan være et symptom på en dybere åndelig tørst, en søgen efter mening, der transcenderer vores materielle og midlertidige eksistens.
Det er ikke ualmindeligt at stille spørgsmål som “Er dette alt, der er i mit liv?” eller “Hvad sker der, når jeg dør?” i perioder med eksistentiel usikkerhed. Som sociale væsener stræber vi efter tilknytning til andre, gerne ligesindede, hvor vi både kan være trygge, men også oplever både spejling, udfordring og, ikke mindst, en åndelige tilfredsstillelse, men i eksistentielle kriser kan denne forbindelse føles usynlig, fjern, som om den er forsvundet i tågen af vores egne tvivl og bekymringer.
Når vi er fanget i en sådan krise, kan erkendelsen af vores egen dødelighed blive overvældende, trist, tom og livet totalt meningsløst. I eksistentialistisk filosofi betragtes døden ofte som en uundgåelig sandhed, der driver os til at søge mening, at skabe, at leve fuldt ud.
En eksistentiel krise kan således også være et vendepunkt, et wake-up-call, hvor vi bliver mere bevidste om livets forgængelighed og presset til at leve meningsfuldt og autentisk bliver uundgåeligt. Det er i denne dybe søgen og erkendelse, at vi ofte finder vores sande selv eller ego, vores dybeste ønsker, og begynder rejsen mod en dybere selvforståelse og accept.
Dette er mit et bud på en eksistentiel krise.
Hvad er årsagen til en eksistentiel krise?
Der kan være mange veje til en eksistentiel krise:
– skilsmisse
– fyrring fra jobbet
– dødsfald og at man selv finder ud af, at man ikke er udødelig
– mistrivsel i barndommen
– lavt selvværd
– generelt sortseer
Ikke sjældent, så bliver frøene til en øget risiko for at opleve en eksistentiel krise, sået i barndommen.
Barnet lærer ikke sine følelser at kende, de bliver ikke anerkendt som individ:
– ”Niels, det skal du ikke græde over. Det er ikke noget at være ked af. Hold op med at tude, store (??) drenge (eller piger) tuder ikke!” bare for at nævne nogle få tilfælde, i den lette ende.
Barnet får ikke lov til at gå på opdagelse i glæden, sorgen, smerten eller i, hvad det vil sige at være barn og menneske.
Altså ”Hvem Er Jeg?” og hvad vil dét sige? Ofte lever de efter deres forældres behov, i større eller mindre grad.
Man skal i øvrigt også være fejlfri, får skidebalder og får stort set kun ros, når man gøre noget ekstraordinært godt, men sjældent en anerkendelse for bare at være til og opleve den betingelsesløse kærlighed fra de voksne.
Dette miljø af manglende emotionel anerkendelse skaber et vakuum, hvor barnets indre verden og selvforståelse forbliver uudviklet. Vokset op i en sådan et miljø, kan individet finde sig selv fastlåst i et mønster af usikkerhed og selvtvivl. Den eksistentielle krise udspringer af denne mangel på selvindsigt, hvor individet som voksen stadig søger bekræftelse og identitet, ofte gennem eksterne kilde som job, relationer og materielle besiddelser.
Derfor, når disse ydre strukturer falder fra hinanden, eller når livets uundgåelige udfordringer og tab opstår, bliver individet konfronteret med en dyb og ofte skræmmende følelse af tomhed og meningsløshed. De grundlæggende spørgsmål om identitet, værdi og eksistens bobler op til overfladen. Uden et solidt fundament af selvforståelse og indre sikkerhed kan den eksistentielle krise udløses og uddybes, hvilket fører til en dyb søgen og ofte smertefuld transformation.
Denne transformation kan dog også være en mulighed for heling og selvopdagelse. Den eksistentielle krise kan tvinge individet til at dykke dybt ind i selvet, konfrontere gamle sår og usande overbevisninger og ultimativt bygge en stærkere, mere autentisk forbindelse til sig selv og verden omkring dem.
Sådan håndterer du en eksistentiel krise.
Du skal i gang med en kognitiv ”behandling”, som du sagtens selv starte med. Det vil sige, at du skal argumentere mod dine ikke-støttende tanker og egenfortælling. Dette indebærer at udfordre og revidere de indgroede antagelser og negative overbevisninger, der har rodfæstet sig i dit sind. Arbejd med at erstatte disse med bekræftende og positiv tænkning.
Sæt tid af og skab plads til refleksion og selvanalyse, og overvej eventuelt at søge professionel hjælp for at navigere gennem denne proces konstruktivt og helende.
Find meningen med livet
Find meningen med livet
At finde meningen med livet er en individuel og dybt personlig rejse, der overskrider den ydre verden og rækker ind i selvet eller i sjælen. Det kræver selvransagelse, refleksion og, nogle gange, en forvandlingsproces, hvor du udforsker forskellige aspekter af livet, fra det mest banale til det dybt komplekse og åndelige.
At finde glæde i de små ting i livet – som et stykke chokolade, eller fornemmelsen af solstråler på huden – kan være en relativt let begyndelse. Men ofte strækker den sande mening sig ud over øjeblikkelig tilfredsstillelse, anerkendelse af livets små glæder kan fungere som et springbræt til en dybere, mere grundlæggende forståelse af livets betydning.
Engagement i samfundet, deltagelse i frivilligt arbejde eller udforskning af filantropi, kan være veje til at opdage en dybere formål. At give, at hjælpe, at være en del af noget større (end dig selv), det udgør fundamentet for en autentisk og meningsfuld eksistens for mange. Når vi bidrager positivt til verden omkring os, når vi slipper egoet, spejler den betydning og værdi tilbage på os.
Meningsfuld eksistens tager rod i en balance mellem at pleje selvet og bidrage til verden omkring os. Det kan være en konstant udveksling, en dialog mellem vores tanker og de mennesker, som vi kan tale med, komplet uden filter. Den proces kan være kreativ, åndelig, social, eller en kombination. Der er ingen endelig skabelon til at finde livets mening, fordi vi alle har unikke veje og forskellige potentialer. Men når du rammer “den”, er du ikke i tvivl. Du kan opleve, at du bliver helt høj!
Den filosofiske søgning efter livets mening antager ikke en ensartet form. Dens natur er så mangfoldig, at den kan være svær at beskrive. Den er en evig søgen, et personligt puslespil, hvis brikker vi samler og arrangerer gennem vores erfaringer, læring, voksende og blivende. Vi fornyer kontinuerligt vores forståelse, idet vi udvikler os og modnes, oplever nye begivenheder, interagerer med forskellige mennesker og konfronteres med udfordringer og muligheder. Således er vores rejse mod at finde meningen med livet både dynamisk og evigt udviklende.
Læs mere om eksistens og Simone de Beauvoir
Find og lev dine værdier
For at forme et autentisk og meningsfuldt liv, er det essentielt at du identificerer og lever i overensstemmelse med dine (kerne)værdier. Disse værdier er de principper og overbevisninger, der guider dine beslutninger, adfærd og interaktioner hver dag. Du begynder begynder ved at tage et skridt tilbage, så du får et overblik og vurderer, hvad der virkelig betyder noget for dig.
Start med at finde rummet og tiden til refleksion. Lyt til din indre stemme, din fornuft og vær opmærksom på de øjeblikke, hvor du føler dig mest levende og engageret. Disse øjeblikke af glæde og den gode energi, er ofte tegn på, hvad der passer med dine dybeste værdier. Notér disse tanker ned, da de kan være milepæle på din vej til selvopdagelse.
Vær også ærlig overfor dig selv. Ærlighed er vital og afgørende, når du udforsker og bekræfter dine værdier. Det kræver mod at konfrontere både dine styrker og svagheder, dine succeser og fejl. Ved at omfavne hele spektret af hvem du er, kan du udvikle en mere afbalanceret og integreret forståelse af dine værdier. Og lad nu være med at slå dig selv i hovedet over alle de fejl, du hae begået.
Observer dem og lær af dem!
Praktisér egenomsorg og respektér dig selv gennem denne proces. Det er ikke altid let at dykke dybt ind i ens egne værdier og autenticitet. Det kan kræve tid, tålmodighed og medfølelse. Vær tålmodig med dig selv, og husk at din rejse er unik, og din proces behøver ikke at ligne andres.
Med dine afklarede værdier på papiret, skal de blive en del af din hver dag.. Dette er trinnet, hvor du forvandler indsigt til handling og erfaring. At leve dine værdier betyder at inkorporere dem i dine daglige beslutninger, handlinger og relationer. Det er en kontinuerlig proces af selvrefleksion og justering. Du vil blive udfordret, for i starten vil du nok opleve, at der ikke sker noget, men det kommer og det bliver nemmere.
At finde og leve dine værdier er en dynamisk proces.
Vær åben og tålmodig for at lære og vokse, og vær klar til at justere værdierne undervejs.
Tryk og læs mere her om værdier
Brug tid på refleksion
Du skal forstå dine tanker og dine følelser. Er de sande eller hænger du FOR meget fat i dine følelser og dine tanker, eller fornægter du dem helt? Begge dele er noget skidt, sådan forenklet skrevet. Det er relativt nemt at acceptere de positive tanker og følelser, men de negative tanker og følelser har lige så stor berettigelse. Men du skal lære at handle mest fornuftigt på dem.
Relationer er virkelig altafgørende
Relationer er et fundamentalt element i et fuldt og rigt liv. De tilføjer farve, mening og dybde til din tilværelse. Derfor er det så vigtigt at værne om og pleje dem. Du kender sikkert fornemmelsen af glæde og tilfredsstillelse, der kommer af at dele livets op- og nedture med nogen, du holder af. Disse bånd af kærlighed og venskab er ikke kun berigende, men også helbredende.
Dog kan relationer, som alt andet i livet, blive udfordrende. Konflikter, misforståelser og skuffelser ér uundgåelige. Det er i disse tider, at styrken og kvaliteten af dine relationer virkelig testes. Hvis der opstår uro, er det vigtigt at du ikke undgår dem, men tager fat i dem. Ignorerer du problemet, kan konflikten vokse og risikere at blive en kilde til ubehag, måske stress og ligefrem angst.
Når udfordringer opstår, er handling nøglen. Kommunikation er et kraftfuldt redskab til at bygge broer og helbrede sår. Åben, ærlig og respektfuld dialog (!!!) kan skabe forståelse og fremme empati. Husk at lytte lige så meget, som du taler – mindst!
Det er gennem at lytte, at vi kommer tættere på at forstå hinandens perspektiver og følelser.
Investering i dine relationer indebærer tid, energi og ofte også temmelig meget sårbarhed, jo tættere relation det er.
At være villig til at dele dine følelser, tanker og bekymringer er en essentiel del af dybe og meningsfulde forbindelser. Og husk, du er værdig til at modtage den samme grad af kærlighed, respekt og omsorg, som du giver. Der er en gensidighed i stærke relationer, hvor begge parter føler sig værdsatte, støttede og elskede.
Hvad er meningen med livet for dig?
Er der mening MED dit liv eller skal der være mening I livet?
Forskellen ligger i, når der er mening MED livet, så kan det være en religiøs eller mere spirituel tilgang til livet. Der er en mening med, at du er her på jorden. Måske du tænker og føler, at du har fået et kald. Fortsæt endelig den vej.
Er du hverken til det religiøse eller det spirituelle, så kan du finde mening i det, du laver og i dem, du er sammen med. Spørg dig selv, eller diskuter med andre, hvad giver mening og hvorfor dette og hint, giver mening.
Du kan med fordel fordybe dig i eksistentialismen og læse filosoffer som fx Albert Camus, Nietzsche, Søren Kierkegaard, Satre, Hannah Arrendt og Simone de Beauvoir, bare for at nævne nogle få.
Få styr på den eksistentielle krise, du har
Med andre ord, så kræver det en del arbejde fra din side og det sker ikke natten over. Det er ikke bare at tage sig sammen, smile og være glad, og det hjælper heller ikke, at du står foran spejlet hver dag og messer ”Du er dejlig, smuk og klog”.
Det kræver selvbevidsthed, selvforståelse og selverkendelse. Og så kræver det tålmodighed, men med mindre, at du er lige til ”den lukkede afdeling” – og det kan godt føles sådan, nogle gange – så vil du, lige så stille, komme frem til et langt mere sikkert HVEM DU ER…og HVAD DU SKAL …og sikkert også HVORFOR DU SKAL DET.
Du er ikke alene, som i slet ikke, om det her.
Rigtig mange oplever kriser, oven i købet flere gange gennem livet.
Rigtig mange, men også rigtig mange kommer ud på den anden side. Accepter at læringskurven er temmelig flad i starten og du vil formodentligt ikke opleve fremgang eller udvikling med det samme, men bliv ved, så sker der noget.
Har du brug for hjælp og sparring, så er jeg så klar til at hjælpe dig videre. Du har altid mulighed for en uforpligtende samtale.
Du ved hvor du kan finde mig:
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547
3 timers filosofisk samtale og udfordring.
Du kan læse mere om eksistentialisme her:
https://plato.stanford.edu/entries/existentialism/
Bøger:
Albert Camus: “Myten om Sisyfos” er min favorit.
Søren Kierkegaard, som er faderen til eksistens: “Frygt og Bæven”