Angst – tag kontrol over din angst, så den ikke tager kontrol over dig
Hvad er angst?
”Angst er en psykisk lidelse, der er kendetegnet ved en følelse af frygt, anspændthed og uro, uden at det er muligt at påvise en umiddelbar årsag (Socialebegreber.dk, 2013). Der er forskellige grader af angst, der bevæger sig i et spektrum gående fra en mild grad af angst som et alment menneskeligt vilkår til svær og invaliderende angst. Symptomer på angst opstår ofte i barndommen, hvor fx depressive symptomer, oftest debuterer i puberteten (Due et al., 2014).”
Frygt eller angst? Hvad er forskellen?
Psykologisk set, skelner man mellem frygt og angst.
Frygt er en rationel oplevelse af en virkelig og tilstedeværende fare.
Det kan være, hvis du står midt på en kørebane, og en bil kommer ræsende mod dig, eller hvis en person truer dig med en kniv. Det kan også være, når trinnet på stigen knager faretruende, og hvis du bliver stående mere end to sekunder længere knækker trinnet, og du styrter.
Frygt er altså, når der er en reel og virkelig fare, her og nu.
Angst er en forestilling om, at noget kan være farligt, uden det er det, eller at det er ude af proportioner.
Det kan f.eks. være edderkopper, at flyve eller sociale relationer. Angst er altid noget, der foregår i ens hoved og ikke noget, der er virkeligt.
Angst er altid tanker og kun tanker, – hvor du også ofte oplever stærke følelser, kropslige reaktioner og en ikke hensigtsmæssig adfærd – hvorimod frygt altså er en reaktion på noget, der foregår i virkeligheden.
Kropslige reaktioner
Angst skaber forskellige, urolige kropslige reaktioner, lige fra mild til svær grad:
– Voldsom hjertebanken
– Ondt i maven eller følelsen af en knude i maven
– Hovedpine
– Spændinger i kroppen og musklerne
Andre reaktioner
– Panikfølelser
– Lyst til at ”flygte” ved brug at stimulerende midler, f.eks. alkohol og stoffer
– Undgåelse af steder, ting eller oplevelser, hvor man før har oplevet angst. F.eks. at undgå at flyve, undgåelse af mørke rum, åbne rum, højder, edderkopper m.m.
– Katastrofetanker, bange for at dø, bange for at blive sindsyg
Angst kan opleves lige fra en meget svag fornemmelse til en sygelig angst. Jo stærkere angsten er, des mere hæmmer den ens livskvalitet og trivsel. I værste tilfælde er angsten ligefrem altødelæggende.
TRYK OG LÆS ENDNU FLERE REAKTIONER
Hvorfor opstår angst?
Angst kan opstå af mange forskellige årsager, og det er sjældent, at der kun er én enkelt grund. En af de mest almindelige årsager kan være den måde, vi er blevet opdraget på. Hvis vi har været udsat for meget negativitet eller stress over en længere periode, kan det påvirke vores evne til at håndtere udfordringer senere i livet.
Genetiske faktorer
Forskere har også fundet ud af, at vores gener spiller en rolle. Nogle mennesker er mere genetisk disponeret for angst end andre. Det betyder, at de kan have sværere ved at håndtere modgang og stress. Hvis man har oplevet misrøgt, overgreb eller trusler, øger det risikoen for at udvikle angst betydeligt.
Langvarig stress og belastning
Langvarig stress eller belastning kan være en væsentlig faktor i udviklingen af angst. Når vi er stressede i lange perioder, kan vores sind og krop begynde at reagere negativt. Vores mentale og fysiske ressourcer bliver udtømte, hvilket kan føre til en overreaktion på dagligdags udfordringer. Angsten kan starte som små bekymringer og negative spekulationer, men disse tanker kan få mere magt, hvis vi bruger for meget tid og energi på at fokusere på dem.
Langvarig stress kan også påvirke vores sociale liv og arbejdsevne. Vi kan blive mere irritable og have svært ved at koncentrere os, hvilket kan føre til konflikter med familie, venner og kolleger. Den øgede belastning kan gøre det vanskeligt at håndtere dagligdags opgaver og forpligtelser, hvilket igen kan øge stressniveauet og skabe en ond cirkel.
Bekymringer og negative tanker
Angst starter ofte med små bekymringer. Disse bekymringer kan udvikle sig til større problemer, hvis vi lader dem få for meget plads i vores tanker. Vi kan begynde at tænke “Hvad nu hvis…?” og forestille os de værst tænkelige scenarier. Denne form for tankegang kan hurtigt blive en ond cirkel, hvor negative tanker fører til mere angst, som igen fører til flere negative tanker.
Sådan kommer du af med angsten
Hvis det er angst i den lettere ende, vil man kunne komme af med den, hvis man har lidt tålmodighed og vedholdenhed. Der er flere måder, hvor man vil opleve at én vil virke bedre end de andre.
1. Tanker er bare tanker, så lad være med at give dem opmærksomhed.
Øv dig i at flytte din opmærksomhed fra dine tanker ud mod det, der sker i virkeligheden lige her og nu. Find tre ting, hvor du er her og nu, f.eks. mens du holder for rødt i bilen, står og venter på grønt i fodgængerfeltet, eller når du sidder på kontoret. Giv så fuld opmærksomhed på den første ting. Beskriv den for dig selv, så tydeligt og så detaljeret, som muligt. En flaske er ikke bare en flaske. Den har en bestemt form, flere farver, højden. Hvad har der været i den? Hvordan vil du beskrive etiketten? Forestil dig, du skal beskrive flasken – eller hvilket som helst objekt – for en blind, uden at du må fortælle hvilket objekt, der er tale om. Efter ca. 10 sekunder – du behøver ikke være nøjagtig med tiden – skifter du objekt og starter så med at gå i detaljer med dette. Og så videre til det tredje. Brug 30 til 60 sekunder på øvelsen så tit, du kan komme afsted med det.
Hvorfor virker dette?
Fordi du med din angst har “kodet” din hjerne til automatisk at køre ind i et negativt hamsterhjul, som er svært at komme ud af igen. Derfor vil træning af en ny ”kodning” gøre dig bedre og bedre til ikke at ryge ind i hamsterhjulet. Det handler om, at du tager kontrol over dine negative tankemønster og dermed din negative vane.
2. En kognitiv tilgang
En anden metode handler om, at du skal analysere dine tanker og hvor faktuel korrekt, ”faren” er. Hvor stor er sandsynligheden for, at flyet du skal ud og flyve med, rent faktisk falder ned? Du skal flyve en gang om dagen i 19.000 år, før du, rent statisk, har en risiko for at falde ned! Så gammel bliver du alligevel ikke.
Sagt på en anden måde, risikoen for at styrte ned med fly er 1: 11.000.000. Er du bange for edderkopper? Hvor mange oplevelser har du haft, hvor du har set en person er blevet bortført, viklet ind i spin og hængt op på loftet til vinterforråd?
Hvorfor virker det?
Her handler det om at skifte negative overbevisninger ud med neutrale eller positive overbevisninger og blive ved med at søge efter og forklare rationalet overfor dig selv. Igen og igen. På samme måde som før ”omkoder” du hjernen, da du skaber din nye og og mere faktuelle virkelighed.
3. Et livsdueligt, stærkt liv, med nok egenomsorg
I den lettere ende, hvor du måske ikke oplever den helt store angst, men blot har nogle bekymringer, som dog bremser eller hæmmer dig, kan du se nærmere på dine værdier, og i hvor høj grad du lever efter dem. Hvor god er du til egenomsorg, og passer du godt nok på dig selv? Hvor meget “mig-tid” vælger du til dig selv? Sørger du for at opfylde dine behov eller pleaser du i højere grad andre?
Hvorfor virker det?
Når du har mentalt og følelsesmæssigt overskud, har du også nemt ved sige fra. Du har nemmere ved at passe på dig selv og navigere uden om de værste faldgrupper i livet. Når og hvis du bliver presset for meget og/eller for længe – og det kan ske for os alle – vil du med et passende overskud på den følelsesmæssige konto have lettere ved at stoppe op og handle på dine bekymringer.
Hvor lang tid tager det at komme af med sin angst, når det er i den lette ende?
Det komme an på hvor vedholdende du er til at øve og træne, hvor dybt angsten sidder, og hvor kompliceret den er. Når du skal ændre en negativ vane, kan der gå op til et halv år, og det tager den tid, det tager. Klichéen med, at det tager 21 dage at skifte en vane, er en myte, der desværre stadig bliver holdt fast i, selv af professionelle. Det tager den tid, det tager, så hav tålmodighed og få gerne støtte af dine nærmeste. Så går det som regel nemmere. Hvis din angst og dine bekymringer hæmmer og bremser dig i en grad, så du ikke lever frit, har du brug for hjælp. Jeg kan hjælpe dig med at lære at håndtere din angst, så det bliver lettere og rarere at være dig. Arbejdet med din angst foregår ved samtale, øvelser og hjemmearbejde. Hvor lang tid tager dét så? Også her afhænger det af, hvor kompleks din angst er, samt hvor god du er til at træne og øve på dig derhjemme.
Hvor mange timer?
Du skal regne med mellem seks timer og 20 timers samtale. Du vil få en manual, som forklarer brugen af de værktøjer og de videnskabelige teorier bag de forskellige tilgange. liver lettere og rarere at være dig.
Arbejdet med din angst foregår ved samtale, øvelser og hjemmearbejde.
Hvor lang tid tager dét så? Også her afhænger det af, hvor kompleks din angst er, samt hvor god du er til at træne og øve på dig derhjemme.
De videnskabelige tilgange, vi går igennem, vil være enten Kognitiv Terapi, MetaKognitiv Tilgang eller ACT (Acceptance Commitment Terapi).
Spar penge og se her priser på klippekort
Vil du høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med din angst, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale på Niels@andtalk.dk eller på sms 4040 9547.
Kilder:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684250/
https://anxieties.com/flying-howsafe.php#.XDXZvc9KiYU
https://www.research.manchester.ac.uk/portal/adrian.wells.html https://www.apa.org/science/about/psa/2018/02/anxious-mind.aspx