Sådan støtter du din teenager bedst.
Vi ved godt, at det kan være lidt af en udfordring at have teenagebørn. 🙂
(Ja, og hvordan var vi selv lige? HooOoost)
Men hvordan hjælper vi ungerne bedst med at navigere gennem hverdagen, når hormonerne raser i kroppen og livets alvorligheder banker på en måske alt for følsom krop, sjæl og hjerne?
Man har forsket i dette og jeg har samlet lidt gode råd.
1. I, som forældre, er de voksne.
Som forældre, er det essentielt at I træder frem som de modne og voksne, der med overskud, overblik, og ikke mindst en næsten uendelig tålmodighed, fungerer som den trygge base i hjemmet. Ved at strække jeres tålmodighed til det yderste og vise en ubetinget støtte, skaber I en atmosfære af sikkerhed, hvori jeres teenager kan føle sig tryg.
I denne alder er det ikke usædvanligt, at ungdommen oplever stemningssvingninger, der kan ligne depressive perioder, hvilket gør jeres åbenlyse opbakning endnu vigtigere. De familiemæssige bånd, når de er stærke og positive, har en markant positiv indvirkning på den unges velbefindende.
Ved at skabe et miljø, hvor der altid er plads til at være, og hvor der hersker en atmosfære af “her er trygt”, selv midt i hormonelle stormvejr, bekræfter I, at hjemmet er et helle.
Det er vigtigt at vise empati gennem åbne spørgsmål, en ikke-dømmende tilgang, og en indsats for at forstå deres behov for “frigørelse”, alt imens I navigerer dem gennem de turbulente teenageår med kærlighed og forståelse.
Læs mere her: http://greatergood.berkeley.edu/article/item/what_adolescents_really_need_from_parents
2. Sociale styrker og følelsesmæssige kompetencer er vigtige.
Sociale styrker og følelsesmæssige kompetencer spiller en afgørende rolle i ungdomsårene, en tid hvor relationer til venner og måske kærester ofte skifter med en forbløffende hastighed, undertiden hurtigere end man kan nå at stave til “Ø”.
Disse skift kan tære hårdt på den unges sjæl og selvværd, især når de står på den smertefulde side af et brud, hvilket føles som et ekstra tungt læs oveni de mange andre udfordringer, de allerede står overfor. At være sikker på, hvordan man behandler andre og sig selv, at kunne sige både fra og til, og evnen til at sætte sunde grænser samt at kende og fastholde sine egne værdier, er fundamentalt for at stå stærkt i disse turbulente tider. Dette sikkerhedsnet af personlig integritet mindsker risikoen for at begå skadelige fejl.
Men, det er lige så essentielt at lære teenageren, at tanker og følelser skal deles og diskuteres åbent. Tanker og følelser, uanset deres oprindelse, er autentiske og kræver opmærksomhed og bearbejdning. Det er gennem denne åbenhed omkring følelser, at unge lærer at navigere i deres komplekse indre liv og udvikler de nødvendige redskaber til at håndtere fremtidige følelsesmæssige udfordringer.
Denne praksis lægger grundlaget for et sundt følelsesmæssigt liv, hvor man anerkender vigtigheden af følelser som en del af det at være menneske. At skabe et miljø, hvor det er okay at udtrykke og udforske disse følelser, er afgørende for den unges udvikling og trivsel. Dette indebærer også at vise, hvordan man kan håndtere følelser på en konstruktiv måde, hvilket er en uvurderlig livskompetence, der styrker den unges evne til at opbygge og vedligeholde sunde relationer gennem hele livet.
3. Man må GERNE begå fejl.
At begå fejl, er en naturlig og uundgåelig del af livet. Det er vigtigt at forstå, at fejltagelser ikke er lig med verdens ende, men snarere tilbyder de værdifulde lektioner, som kan være afgørende for personlig vækst og udvikling. Denne erkendelse åbner op for en verden, hvor læring og selvindsigt blomstrer gennem erfaringer, både de positive og de udfordrende.
Når man står overfor en fejltagelse, er det essentielt at tage et skridt tilbage og evaluere situationen med et åbent sind, altid med målet om at finde bedre løsninger for fremtiden. Dette perspektiv kan hjælpe med at forvandle potentielle nederlag til springbrætter mod succes.
Personer, der lærer at omfavne deres fejl og lærer af dem, uden bekymringer for fordømmelse og skam eller kritik, har en tendens til at opleve et rigere og mere tilfredsstillende liv.
De bliver mentalt mere stærke, da de ved, at hver fejltagelse er en mulighed for at styrke deres karakter og forbedre deres beslutningstagning. Denne tilgang fremmer en livsholdning præget af mod og nysgerrighed, hvor glæden ved opdagelse og læring vejer tungere end frygten for at fejle.
Det er vigtigt at skabe et miljø for de unge, hvor fejltagelser ses som en naturlig del af læringsprocessen, og hvor der er støtte til at udforske og eksperimentere. Dette kan opmuntre til innovation og kreativitet, da det reducerer den hæmmende frygt for at begå fejl. Ved at tilskynde til en sådan tilgang, både i personlige og professionelle sammenhænge, kan vi alle bidrage til en kultur, hvor fejltagelser anerkendes som uundværlige skridt på vejen mod mestring og forståelse. En sådan kultur fremmer ikke kun individuel vækst men styrker også fællesskabets sammenhold og fremdrift.
Læs mere her:
www.excelatlife.com/articles/mistakes.htm
4. Opmuntre til stærke venskaber.
Som sociale væsner trives vi bedst, og opnår mest personlig undervikling, indenfor rammerne af fællesskaber.
Det er her, vi lærer, udvikler os og finder støtte i forhold til udfordringer, livet byder på. For unge mennesker er det særligt vigtigt at finde og blive en del af disse fællesskaber, hvor de kan udvikle og udtrykke deres identitet.
Som voksne har vi et ansvar for at guide de unge mennesker i processen, ved at undervise dem i, hvordan man aktivt søger efter og bidrager positivt til fællesskaber, hvordan man anerkender andre på en sund måde, og hvorfor det er væsentligt at værdsætte dybere menneskelige kvaliteter frem for overfladiske statussymboler som udseende, mærkevarer eller social status.
Det handler ikke om antallet af venner, men et enkelt og dybt venskab kan være fundamentalt for at øge en ung persons psykiske styrke, selvværd og mentale overskud.
Det er afgørende at føre åbne samtaler med unge om værdien af ægte venskaber, hvad det indebærer at være og have en tæt ven, og hvorfor dette er et essentielt aspekt af at føre et rigt og meningsfuldt liv. Denne indsigt hjælper dem med at navigere i sociale relationer med større empati, forståelse og integritet.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjop.12135/abstract
5. Find meningen med livet.
At finde meningen med livet, eller i det mindste et formål med livet, er en dybtgående rejse, der kan berige ens eksistens med glæde, løft i ånden, og en dyb følelse af tilfredshed.
Dette søgen efter en mening, er en proces, der kan forbedre ens selvværd betydeligt, idet man opdager, hvad der virkelig betyder noget for en selv. Ved at stille spørgsmål som ”Hvorfor er det vigtigt for dig at…?” eller ”Hvad giver det dig, at du…?” med oprigtig nysgerrighed, uden at være påtrængende, men på en åben, varm, og venlig måde, kan man invitere til refleksion og selvindsigt.
Denne tilgang skaber et rum, hvor den unge kan udforske og artikulere sine dybeste drivkræfter og værdier. Det er gennem denne forståelse, at man kan finde et personligt formål, der passer med ens værdier og passioner. Dette personlige formål bliver en kompasretning, der guider ens beslutninger, handlinger, og mål, og giver et fundament for at bygge et liv, der føles autentisk og meningsfuldt.
Desuden, ved at anerkende og værdsætte det unikke bidrag, hver person bringer til verden, styrker vi ikke blot individets selvværd men også vores kollektive forståelse af menneskelig mangfoldighed og potentiale. Dette kan føre til et rigere, mere inkluderende samfund, hvor folk føler sig værdsat for deres unikke bidrag og er motiverede til at forfølge deres passioner i en større sammenhæng. At finde og nære et formål med livet er således ikke kun en personlig rejse men en essentiel del af at skabe et samfund, hvor hver enkelt føler sig tilknyttet og værdsat.
Det kan selvfølgelig være en samtale, som kan være svær, for hvor gammel er den unge, så tålmodighed!
Læs mere her
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760903271439
Der er flere ting I kan gøre ….:
– Jo mere ro, I selv har I jeres liv, des mere vil dette også smitte af på den unge.
– Har I ”altid” været nærværende, har I sået stærke frø.
– Tag gerne konflikter, men råb ikke og hæv ikke stemmen. Man kan godt sige ”nej”, stille og roligt.
– Udfordre teenageren og byd ind med at se problemer i et større perspektiv.
– Tal om værdier og om hvad de betyder. Både for den enkelte og for fællesskabet.
Held og lykke, og nyd de sidste år, I har den unge hjemme.
Tiden går ALT for stærkt.
*suk*
Kontakt mig for hjælp.
Mail: Niels@andtalk.dk
SMS: 40409547
Walk & Talk, rådgivning, coaching, stress, depression, angst.