Hvad går Walk & Talk helt præcist ud på og hvorfor virker det, tilsyneladende, så meget bedre en almindelig terapi, coaching, udvikling, sparring og rådgivning?
At gå!
Vi har altid gået. Vi er skabt til at gå og ikke til at sidde stille.
Kroppen og hjernen har det bedst med, at vi er bevægelse, undtagen når vi skal hvile og sove.
Kemisk frigøres der lykkehormoner når vi er bevægelse og disse lykkehormoner ”løsner” lidt op i hjernen og i vores tanker, alene pga bevægelse, som igen gør det lidt nemmere at håndtere problemer, se muligheder, være kreativ og se sig selv i perspektiv.
Alle de store tænkere og filosoffer – Kant, Nietzsche, Kierkegaard, Gandhi mf – har gået og skabt store og små tanker. Så du kan også.
Når vi går, skal vi heller ikke forholde os til så meget andet end, skiftevis, sætte det ene ben foran det andet. Igen og igen. Vi er væk fra fra alt den støj som hedder tv, computer og telefon. Vi gør det mest enkle der skal til og tilsyneladende ”belønner” hjerne og krop os for det. Du får det ofte lidt nemmere ved at se lyset for enden af tunnellen.
Prøv bare at tage din bedste ven – eller din hund, selv den, som du ikke har – med ud og gå en lang tur. Uden mål og mening, bare for at gå. Så skal du se, at der pludselig dukker tanker op.
Langsommelighed
Når vi går i et almindeligt, afslappende tempo, vil kroppen – og hjernen – automatisk falde en smule til ro. Det at tage det ene skridt efter det andet, monotomien i dette, gør, at det bliver helt meditativt. Ikke underligt, at 800 km på Caminoen og flere hundrede km på Hærvejen bliver mere og mere populært. Vi har rigeligt at se til i hverdagen, så det at sætte tempoet ned for en stund og bare gå, er det noget af det bedste man kan gøre for sig selv og sammen med sin partner eller i en gruppe.
Coaching
Engang var coaching – det, som kaldes 1.generations coaching, som blandt andet gururenTony Robbins var fortaler for – det eneste der duede, ligesom NLP´en var ”det nye sorte”. Det kaldes værktøjscoaching og 6. punktsmodellen, og man var og er meget dybt målfokuseret, ( hvor er du, hvor vil du hen, hvad skal der til og hvornår er du der ) ligesom man fortsatte med at presse folk til at tage beslutninger: ”hvis du ikke når dit mål på den her måde, hvad vil du så gøre for at nå målet?….og hvornår så?”
Ligesom man gik ud fra, at klienten/kunden havde svaret. Men hvordan kan man have svaret om en fremtid, hvor man endnu ikke har været endnu?
Der er siden forsket videnskabeligt i coachingen og man er nu nået frem til 3. generation i coachingen. Coachingen er nu fokuseret meget mere på proces frem for mål. Den er fokuseret på styrker og man går ud fra, at man ikke har endegyldigt svar på alting.
Protreptik
En oldgammel coaching…eller rettere en samtaleteknik vinder mere og mere indpas blandt de seriøse coaches; Protreptik. Det er græsk og betyder ”at vende imod sig selv” og tager udgangspunkt i den enkeltes værdier og værdibegreber. At håndtere Protreptik kræver flere års træning og er ikke så nem at gå til, som NLP og slet ikke 1. gen. Coaching. Til gengæld er effekten meget effektiv og sigter også mod proces og dyb refelksion. Udbyttet er derefter: STORT!
Typisk vil du blive bedt om at tage en værditest, som vi bruger som udgangspunkt og bruger den sammen med de ønsker man som kunde og klient kommer med. Min oplevelse er, at også teams og grupper på arbejdspladsen vil få meget ud af denne disciplin.
Positiv Psykologi
Positiv Psykologi er en del af den traditionelle psykologi (hvor man behandler smerte, sorg og lidelse).
I Positiv Psykologi gør man raske mennesker stærke(re).
Man taler om at øge den:
– Mentale robusthed
– Psykologiske kapital
– Psykologiske robusthed
Man fokuserer ikke på hvad der er galt, men på hvad der giver glæde/styrke/overskud. Som regel tager man udgangspunkt i en test, hvor man finder sine karakterstyrker. Dem bliver man coachet på og lige så stille finder man frem til, hvordan kan bruge dels sine karakterstyrker og sine værdier til at øge sin mentale robusthed og dermed ”bekæmpe” sine problemer.
Man skaber altså først et overskud og følelsen heraf – og bliver stærkere – og går så igang med arbejde med sine “fejl”. Fremfor at fokusere på sine fejl og forsøge at behandle dem der, hvor man er og hvor man ikke har det store overskud. De fleste vil opleve det som meget op ad bakke. Med god grund.
Positiv Psykologi har man forsket i siden 1998 på universiteter verden over, men især på Penn Uni i Pennsylvania og på Harvard Uni, Medical School.
Styrkecoaching
Coachingen adskiller sig fra den ”gamle”, målfokuserede coaching ved at være narativ, procesfokuseret og protreptisk. Man sætter styrkerne (og værdierne) i spil. Både i forhold til nydelse og i forhold til de problemer, man kommer med.
Dit udbytte
Når alle disse tilgange til mennesket og dets psyke sættes i spil overfor dig, så vil du opleve en tankegang og en refleksion som er noget anderledes, end du er vant til, hvis du har gået til coaching, terapi og samtale før.
Samtalerne er meget mere ligeværdige end du ellers oplever, mere uformelle og dybt seriøse. Her er der ikke tale om, at du får en JA-hat på, men går på opdagelse i dig selv med en (positiv) kritisk tilgang til livet, dine holdninger og handlinger.
Du vil nogle gange kunne opleve et følelses- og tankemæssigt vakuum efter samtalerne og måske en mindre lykkerus. Men sjældent en løsning her og nu. Her er ikke tale om et quick fixed boost. Vi arbejder en hel del mere dybt og du bliver sat i arbejde, når du kommer hjem. Vi har sået en masse frø i dig, og nu skal vi have dem til at vokse.
Jeg er med dig langt hen af vejen, hvad du måske heller ikke er vant til.
Med andre ord, så handler det om at finde frem til en større grad af din personlighed og lære dig at stå fast. Og ikke at give op!
Øvelse
Hvis du og dine venner har mod på at prøve at lege lidt med en mere filosofisk tilgang til at arbejde med værdibegreber, så skal du have følgende:
– Et stykke A4-papir.
– Blyanter
En blok med Post-It – én farve til hver person.
1. Find frem til et værdibegreb, fx ærlighed, og skriv det op i midten på et stykke papir.
2. Hæng papiret op på væggen, så alle kan se det.
3. Begynd så at tale om hvilke andre begreber, der kan tilknyttes ærlighed.
4. Hvergang der kommer et nyt værdibegreb, skrives dette på en Post-It af vedkommende, som nævner ordet, fx kunne det være ”Troværdig”.
5. Gruppen kommer hver især med eksempler, hvor de har været Ærlig, Troværdig mg – og det modsatte. Også hvor man har oplevet Ærlighed og Troværdighed mf fra anden side.
Idéen er, man går på opdagelse i sig selv, i sine værdier og holdninger, og lader sig inspirere af andre. Jo mere man øver sig, des mere vil man opleve, at kunne tale uden filter og det kan være noget af en oplevelse at høre hvor samtalen fører gruppen, og én selv, hen.
Skal du videre i dit liv, på dit job eller med din gruppe, er du velkommen til at kontakte mig på SMS 40409547.
Eller skriv på niels@andtalk.dk