Ønsker du et godt liv, så må du tage ansvar. Men du behøver ikke at gøre det ikke alene…
Der er ingen andre end dig, som ved hvad der er bedst for dig.
Ingen smarte dameblade, halvkloge coaches eller terapeuter og velmenende venner ved noget som helst om, hvordan du skal leve dit liv og ingen af dem skal på nogen måde diktere dine valg.
Og de skal skal slet ikke slå dig i hovedet med skyld og skam, fordi du begår fejl eller når der er dage, hvor du bare ikke orker “at tage ansvar!”
Heller ikke jeg!
Selvom jeg skriver en masse og kommer med gode råd, så er det vigtigt, at DU selv finder ud af, hvad du kan bruge.
Selvudvikling er ikke et Gør-Det-Selv-Projekt.
Men jeg vil alligevel skrive dette, som måske de færreste rådgivere gør; du skal ikke stå alene!
Det Gode Liv er ikke et mig-mig-mig projekt.
Vi er sociale væsner og vi kan ikke leve uden fællesskaber og stærke relationer.
Slet ikke når vi skal og vil udvikle os.
Derfor er Det Gode Liv ikke dit ansvar alene, men en fællles opgave.
Hvis vi ikke kan hjælpe hinanden, så står det godt nok skidt til.
Tryk her og læs mere om gode relationer.
Nå, men jeg har alligevel nogle generelle tips, som du måske kan bruge, hvis du ønsker at lege med og du har brug for mere selvværd, som er Det Gode Liv.
TRYK HER og læs om Danmarks mest alsidige coachinguddannelse
Den største udvikling sker lige uden for din komfortzone.
Det er der, hvor du tester dig selv, lærer om dig selv og hvor du udfordrer dig selv.
Det er her, du går på opdagelse i dine tanker, din adfærd og dine følelser.
Jo oftere du gør det, altså træder ud af din helt trygge hverdag, des mere vænner du dig til forandringer, samt du træner din nysgerrighed og dit mod. Og så bliver du klogere og klogere på dig selv, dine grænser, dine behov og lyster. Med andre ord; du bliver mere autentisk, og bliver du ved, finder du måske din passion.
Der er ingen garanti og måske ikke nødvendigt, men chancen er der.
Men hvad vil det sige, at gå ud sin komfortzone?
Det er der, hvor du tøver lidt og der, hvor du kan mærke lidt modstand for at handle.
Der, hvor du ikke helt tør, men alligevel hvor du også kan mærke udfordringen
Skriv ned, hvad dét kan være og tag så små skridt af gangen.
Kæmp for det du tror på. Giv aldrig op,
…men juster (gerne) undervejs. Gør hvad der er rigtig for dig, ved at mærke efter. Ved at tænke efter. Du vil helt sikker begå fejl – det gør alle – men se om du ikke kan komme igennem alligevel. Fejl er jo ok!
Brug tiden bagefter og se, hvad du har lært. Slå heller aldrig dig selv i hovedet når du har lavet noget forkert. Det er langt vigtigere, at du gør noget. Bliv ved og giv aldrig op. I forhold til dine vigtigste værdier og grundholdninger.
Gå efter de oplevelser, som begejstrer dig (allermest).
Jo gladere du er for noget, des mere motiverer du dig selv. Så bliver det en hel del nemmere at komme ud af sengen om morgen – også på en regntung dag. Vælger du at springe over hvor gærdet er lavest, og hvor du ikke går efter det sjoveste, dejligste og det, som giver dig glæde, kommer det til at handle mest om, at du overlever, fremfor at leve.
Der vil naturligvis være dage, hvor kræfterne ikke lige slår til: sådan er dét så, men så gør du det i morgen igen, så det kræver træning og vedholdenhed fra din side. Som så meget andet, så er starten altid den sværeste.
Tro mig, det bliver meget lettere, når du har været igang et stykke tid.
Udfordre dig selv, gå nye veje, når det handler om selvudvikling.
Spil musik, lær at synge eller male. Har du taget rideundervisning eller prøvet at klatre? Det handler ikke om, at du skal blive verdenmester – eller bare lokal mester – men blot, at du gør noget, som du ikke har gjort før. Alt tæller. Det træner dit mod og din hjerne gevaldigt. Du kan på samme måde også udfordre dig i at gøre det, du allerede kan, til at blive endnu bedre, hurtige, mere korrekt osv osv.
Det er bestemt ok at lave fejl, når du arbejder med dig selv.
Opgaven bagefter, er at søge efter den læring, der er at finde, fremfor at “piske” dig selv.
Du gjorde det jo så godt, som du nu kunne. Så hvad skal du gøre anderledes næste gang? Går det helt i fisk, og bliver du ved med at lave fejl, inden for samme felt – uanset om det noget rent praktisk eller af en mere følelsesmæssig karakter – så søg inspiration og hjælp.
Blandt venner eller, fx, hos mig.
Og indrøm gerne, at du laver fejl, både overfor dig selv og andre. Det gør dig blot menneskelig og åben.
Der vil næsten altid være tidspunkter, hvor du mister modet og ikke rigtig tør.
Nogle gange og i en længere periode. Andre gange kortvarig og ganske svagt.
Hvis det er i den lettere ende, så prøv dette: Træk vejret dybt og sæt ord på dine tanker og følelser overfor andre. Jo mere angsten og det manglende mod, kommer op i lyset, des mindre voldsom vil den blive med tiden.
Træk stikket ud ind i mellem, du skal ikke udvikle dig selv, hele tiden.
Du har uden tvivl en masse forpligtelser i forhold til andre. Børn, job og måske partner.
Det skal du også passe.
Men tag en dag, en weekend eller måske længere tid, hvor du kun skal forholde dig til dig selv og dine behov, og hvor du gør det, du har mest lyst til. Jo mindre du skal forholde dig til andre, des bedre.
Det Gode Liv kommer, når du tager små skridt.
Du skal nødvendigvis ikke foretage en masse forandringer på én gang. Vær tålmodig og tag de mindste skridt, du har brug for.
Først skal dine små skridt blive til en vane.
Så vil du nemmere opleve succes og dermed glæde over, at dét lykkedes. Du kan altid sætte tempoet op og “slå større brød op” nå du blevet dygtigere.
Hvorfor gør jeg det her?
“Hvorfor”, er det måske stærkeste ord. “Hvorfor gør jeg det her?” Hvorfor giver det her mig glæde?” Hvorfor, er det så vigtigt for mig?
Rejs dig! Du kan ikke læse dig til et godt liv, hvor du trives
Du lærer ikke meget ved at sidde i sofaen med fødderne oppe på kakkelbordet. Du skal (!!!) ud i verden og prøve dig selv af. Selvfølgelig er teorilæsning fantastisk og det er fint, at du læser dig klogere på den måde – du har i hvert fald min velsignelse 🙂 – men herefter skal du spænde skoene og komme ud. Du lærer hverken at blive en bedre golfspiller, at cykle, strikke, spille bold, køre bil eller lave mad blot ved at læse om det.
Vel?
Tror du, at du bliver et bedre, stærkere og gladere menneske ved at læse om det i selvhjælpsbøger eller hvis du læser det her? Ikke det fjerneste. Du skal ud og lege, træne og prøve dig selv af.
Jo mere, des bedre.
Åndeligt, sjæleligt, mentalt.
Ja, du vil få nogle gevaldige tæsk ind i mellem.
Elsk og vær generøs med din kærlighed og omsorg
Både følelsesmæssigt og fysisk. Nej, nej, du skal ikke overfalde folk. Men giv slip og vis, at du holder af folk. Sæt ikke bare ord på, men vis det fysisk. Ring, skriv og handle.
Undgå skænderi
…men vær ikke konfliktsky. Had og smadrede tallerkner løser intet. Det giver måske luft, men det er en negativ luft og du risikere at give dybere sår.
Bitre, hadefulde udvekslinger er som at slå med ord. Når og hvis du kan mærke, at det er på vej til at blive for meget, så sig fra og træk dig, og sig at du kommer tilbage, når pulsen er mere normalt, og hvor du (og I) kan tale mere rationelt og konstruktivt om det, der går jer eller dig på.
Gå i stedet for ud og slå på en sandsæk eller i en pude, så det ikke går ud over andre.Du kan så meget mere, end du selv – og din mor – tror. Og så er der dage hvor du ikke kan, men med træning, vedholdenhed og din fortsatte indsats, så bliver dé dage i mindretal og du vil langsomt – husk tålmodigheden – opleve, at det går mere og mere nemt.
Tanker er tanker, og vi tillægger dem som regel alt for stor betydning – især i den negative retning.
God fornøjelse.
Niels Moestrup
Kontakt:
sms: 40409547
Mail: Niels@andtalk.dk
Du kan altid booke en gratis og uforpligtende samtale over telefonen.