20 tips til at vise dig selv mere venlighed og omsorg.
Er du sikker på, at du ved hvad det vil sige at være venlig mod dig selv og udvise egenomsorg?
Sammen med mine mange klienter, som har brug for coaching og samtaler, taler vi om værdien og styrken “venlighed”, så starter rigtig mange med at beskrive, hvordan de er venlige mod andre, men relativt få om andres venlighed mod dem selv og nærmest aldrig om at være venlig mod sig selv.
Venlighed er også venlighed, rettet mod dig selv.
Du kan spørge dig selv:
- I hvor høj grad er jeg venlig mod mig selv i hverdagen?
- Det jeg gør nu, er det at være venlig mod mig selv?
- Den måde jeg behandler mig selv på nu, er den lig med den venlige måde, som jeg behandler mine venner på?
En del klienter svarer negativt og undvigende. Nogen gange fordi de mener, at det er at være selvvisk og egoistisk, men det er vigtigt, at der er en fornuftig balance mellem den venlighed, du viser, andre, den venlighed, du lader andre vise dig, samt den venlighed, du viser dig selv.
Her er nogle af mine tips til, hvordan du kan blive endnu venlig mod dig selv og dermed vise dig selv mere egenomsorg.
1. Øv dig i at tale pænt og respektfuldt til og om dig selv.
Træn dig i at tale til dig selv med respekt og venlighed. Vær opmærksom på tone, hver gang du reflekterer over dig selv eller beskriver dig selv over for andre. Dine ord og tanker former din selvopfattelse og din selvforståelse, så vælg dine ord og tanker med omhu.
Undgå alt for hård negativitet og kritik. Ha´ stor fokus på dine styrker og succeser. Giv plads til positiv anerkendelse og ros, både fra dig selv og tillad andres anerkendelse at komme helt ind.
Når du gør dette til en vane, vil du opleve en styrkelse af dit selvværd, trivsel og en fornyet følelse af selvrespekt. Dine indre dialoger bliver din allierede, som bidrager til dit mentale og emotionelle velbefindende.
2. Husk dig selv på, hvorfor det er god idé, at være god og venlig mod dig selv.
Erkend, at du er et menneske med fejl og mangler, men også med uendelige muligheder og styrker. Du har ret til at vokse, lære og udvikle dig fra de erfaringer, du opnår. Når du behandler dig selv med venlighed, skaber du plads til selvaccept, positiv forandring og et positivt selvbillede.
Venlighed til dig selv åbner op for empati, så du også kan møde andre med samme varme og forståelse. Du forstærker din mentale robusthed, bliver mere modstandsdygtig over for stress, angst og depression, ogdu udvikler en dybere forståelse for dine egne behov og følelser. Hvert venligt ord og hver positiv tanke fra dig selv, er en kæmpe investering i din fremtidige trivsel, overskud og velvære.
3. Grin.
Humor er et væsentligt værktøj til at genopbygge din energi. Når du griner, frigiver din krop endorfiner, der øger din oplevelse af velvære og midlertidigt kan den lindrer smerte. Brug lejligheden til at afbryde en hektisk hverdag og fordybe dig i latterens befriende verden.
Skab plads i din dag til små pauser med humor, hvor du kan trække vejret og genvinde balancen. Grin ikke kun alene, men del også latteren med dem omkring dig. Lad humor blive et anker, der holder dig fast i nuet, reducerer stress og forbedrer dit mentale helbred.
Uddan dig til at blive den bedste coach – læs her hvordan!
4. Lav en (laaaang) liste over det, som du godt kunne tænke dig at lave eller prøve af.
Brug Post-It, så du kan rykke rundt på dine ønsker.
Prioriter ofte hvad der er vigtigst, billigst, nemmest eller sjovest.
Og prøv det så af.
Fx:
– Springe faldskærm
– Gå til sang
– Spille et instrument
– Gå til håndbold
– Blive chef
– Kunne lave negle
– Ha´ en hundekennel
Bliv ved med at skrive. Dag efter dag, og sæt de små sedler op.
Kig på dem dagligt. Byg videre på de idéer, som er mest interessante.
Måske nogle af dem bliver til virkelighed en dag.
5. Ændre dit narrativ.
Indrømmet, at ændre sit narrativ er en udfordring. Det er ikke noget, der sker natten over. Du bliver nødt til at være tålmodig, vedholdende og villig til at arbejde med dig selv. Men husk på, at hver gang du træffer et bevidst valg om at se positivt på dig selv og din dag, tager du et skridt tættere på en stærkere, mere resilient version af dig selv. Det er en rejse, hvor du dagligt vil støde på udfordringer, men også triumfer, store som små.
Lad ikke et enkelt øjebliks tvivl eller usikkerhed definere dit narrativ. Måske tænker du, at dette kræver en grad af selvsikkerhed, du ikke besidder. Men husk, selvsikkerhed er ikke noget, man er født med – det er noget, man bygger. Hver gang du vælger at støtte dig selv, bygger du din styrke. Dine sejre vil naturligvis være små i begyndelsen, men små skridt fører også fremad.
Med tiden vil du se tilbage og realisere, hvor langt du er kommet, og at den rejse, trods alle udfordringerne, var det hele værd.
6. Gør noget lækkert ud af dig selv, for dig selv og nyd det.
Tag et øjeblik for dig selv, og gør noget særligt, noget der får dig til at føle dig værdsat og plejet. Du fortjener at blive behandlet med kærlighed og omsorg, og hvem bedre til at gøre det end dig selv? Det handler ikke om at imponere eller glæde andre, men om at nyde dig selv, ind i mellem. Ikke i selvfedmens ulidelig tegn, men bare sådan, at det er ok at være dig”
Måske indebærer det at tilberede din livret, et måltid der får dine smagsløg til at danse. Eller at afsætte tid til et besøg hos frisøren for at forkæle dig selv. Måske drømmer du om et afslappende øjeblik i svømmehallen eller at nyde en is, en kage eller et stykke kvalitetschokolade, som en særlig godbid. Overvej en tur til massøren, en oplevelse der gør godt for både krop og sjæl.
Men mens du giver dig selv disse øjeblikke af glæde, er det vigtigt at bevare balancen. Selvforkælelse handler ikke om overiforbruge, men om at værdsætte og ære dig selv på en sund og bæredygtig måde. Egenomsorg er én af nøglerne til øget selvværd og velvære. Du er værdifuld, og disse øjeblikke af selvpleje er en påmindelse om netop det.
3 timer til som måske kan forandre dit liv
7. Fortæl dig selv, hvad du er god til.
Og skriv det ned!!
Find (mindst) 10 ting, som du er god til og som du nyder at gøre, og klap dig selv på skulderen over det.
Det er vigtigt, at du anerkender dig selv, lige så vel, som du anerkender andres dygtighed.
Og lad nu være med at sammenligner dig selv med verdensmestrene eller dem, der er langt bedre.
8. Drik en kop te/kaffe, helt stille i dit eget selskab.
Nyd freden, stilheden og dig selv, og at du har muligheden for IKKE at skulle gøre noget andet.
Korte, fredfyldte pauser i løbet af dagen, hvor du lader tankerne passere, uden at gå ind i dem, er at lade batterierne op. Du bestemmer selvfølgelig selv, om du vil tage en kop te eller kaffe.
9. Gå en lang tur.
Tag hunden med. Og har du ikke en hund, så lån een og ellers er det afsted alligevel.
Gå, uanset vejret. Jo dårligere vejr det, jo større belønning kan du give dig selv, når du kommer hjem, med en kop varm cacao
At gå, klarer altid hjernen.
Når vi bevæger os i et mere rask tempo, så producerer vi ‘lykkehormoner’.
Tryk her og læs om alt det gode, motion kan gøre for dig.
10. Dans.
Træk gardinerne ned, hvis andre ikke skal se det.
Sæt din yndlingsdansemusik på og gi´ den så gas.
Bare 5 – 10 minutter.
Skrål med og brug hårbørsten som mikrofon.
11. Tag en dag fri, midt i ugen, uanset om du har arbejde eller ej.
Slip den dårlige samvittighed og skylden.
Gå på opdagelse i en større by og gå ad ruter ude på landet, et sted du ikke plejer.
Lad nysgerrigheden og impulsiviteten styre og guide dig.
Gå uden andet formål, end at du skal opleve og se nye ting og steder. “Her har jeg været, så jeg går en anden vej!” eller “Den vej her er hurtigst, så jeg vælger en anden rute!”
12. Kontakt dine venner.
Skriv til et par af dine allernærmeste venner og bed dem om at skrive de 5 ting, som de synes er det bedste ved dig, og bed dem om at begrunde deres valg.
Fortæl dem så bagefter, hvad du synes om deres valg og udtryk taknemmelighed.
Ikke på mail, men på den gamle måde. Du ved: papir og kuglepen.
Dét er så afslappende.
13. Spis sundest muligt og få nok søvn.
Det er fundamentalt for at bygge videre på et godt liv.
Sæt ikke barren alt for højt, men tag små skridt af gangen, så du er sikker på, at du kan blive ved.
Og bliv så ved – dét er det allervigtigste.
14. Du er OK, som du er!
Sammenling IKKE dig selv med andre. Jeg gentager: du er ok, som du er.
Måske skal du sænke barren lidt, så du gør det lidt nemmere for dig selv.
Slå ikke dig selv i hovedet over de fejltagelser, som du begår, men lær af dem.
Alle laver fejl.
Start så forfra igen og igen, indtil du kan det.
Alt der er svært, bliver kun lettere ved at du øver dig.
Det er der, du kan mærke at du er ok.
Ved at være vedholdende.
15. Vær venlig mod dig selv.
Det betyder også, at du skal også at tage imod andres komplimenter, uden forbehold eller undskyldninger!
Et tak og et smil er nok!
Jeg ved godt, at det kan være svært.
16. Sig NEJ, når du ikke har lyst til at sige JA.
Vær ikke bange for at sige NEJ, når du godt ved, at et JA er det rette svar.
Det er vigtigt at lytte til dig selv, dine tanker, følelser og behov. Og husk, det er også vigtigt at sige JA, når du føler trang og lyst til at gøre det. Balancen mellem disse to ord er også afgørende for dit velvære.
Det er en almindelig misforståelse, at andre vil tænke dårligt om os, hvis vi siger nej. Men virkeligheden er ofte, at folk forstår og respekterer vores grænser. Du har ikke bare ret til at sætte grænser og udtrykke dine behov klart og selvsikkert, det er også din pligt! Dine følelser og behov er lige så vigtige som alle andres.
Praktiser kunsten at sige nej med selvsikkerhed og integritet. Ved at gøre dette, viser du respekt for dig selv og dem omkring dig. Når du kommunikerer dine behov tydeligt, skaber du et rum for ægte forbindelse og forståelse. Og husk, hver gang du siger nej til noget, der ikke føles rigtigt, siger du ja til dig selv, dine værdier og dit velvære.
Dette er en fundamental del af at leve et autentisk og meningsfuldt liv.
17. Læs.
Læs og atter Læs.
Gå på opdagelse i bøgernes univers.
Du bliver klogere, du bliver underholdt og du træner din hjerne i at “se billeder”.
Din hjerne er plastisk og det er den rene (hjerne)gymnastik, at læse.
18. Giv dig selv lov til at drømme.
Tillad dig selv friheden til at drømme frit og ubegrænset. Lad fantasien flyde og forestil dig alle de muligheder, der ligger for dine fødder. Det handler ikke om at gøre hver eneste drøm til virkelighed med det samme, men om at anerkende kraften og mængden af de drømme, der spirer indeni dig over tid.
Læg mærke til hvordan dine drømme udfolder sig dag for dag, uge for uge, og måned for måned. Det er en proces, hvor du giver slip på dine begrænsninger og tillader dig selv at forestille dig, hvad der kunne være. Hvordan drømme og håb, store som små, begynder at spire og vokse i dit sind.
Disse drømme er en kilde til inspiration og kreativitet. De nærer din sjæl, styrker din fantasi og åbner op for nye perspektiver og ideer. Når du tillader dig selv at drømme frit, giver du plads til en verden fuld af muligheder. Det er en øvelse i at erkende og omfavne din indre verden, dine dybeste ønsker og dine vildeste fantasier. Dette rum af drømme er dit personlige fristed, et sted hvor du kan vokse, udforske og være fri
19. At være venlig mod dig selv, er også at du spørger om hjælp, når du har det svært.
Det er dig selv, der skal handle, men det er altså rart at have en eller flere til at støtte op.
Eller som kan hjælpe dig, når du har malet, ryddet op eller ha´ lavet ting i hjemmet.
Bonussen er, at det også binder jer tættere sammen.
Lad nu være med at tænke, at det er da også for lille en ting, og det vil du da ikke besvære andre med.
20. Lær noget nyt.
Prøv noget andet. Udfordre dig selv. Læs noget, som er helt nyt for dig eller lyt til en type musik, som du ikke har hørt før.
Eller gå til noget, du har drømt om at prøve. Bare én gang. Fx. sang, spil eller dans, hvor du også har hele kroppen med. Især musik, på den ene eller anden, har en stor, positiv virkning på trivslen.
Det handler ikke om, at du skal være god til det, men om, at du finder glæde ved det.
Det var mine bud på, hvordan du kan være mere venlig mod dig selv og måske synes du, at det er lidt klichéagtigt og noget, du læser i et dameblad. Men det virker rent faktisk, siden videnskaben.
Vise dig selv mere omsorg, og ja, det er meget med fokus på dig selv.
Det betyder ikke, at du skal glemme andre, slet ikke.
Men du vil få lidt mere overskud, og dermed også mere overskud til at gøre noget for andre.
Rigtig god fornøjelse.
Hvis du vil have hjælp til at arbejde med “venlighed”, så mail til mig på:
Niels@andtalk.dk
Eller sms 40409547
Kærlig Hilsen
Niels Moestrup