10 af de nemmeste veje til mere glæde i dit liv.
At finde mere glæde i dit liv øger dit selvværd.
Ofte betragteligt.
Når du hæver dit generelle glædesniveau – og dermed din trivsel – handler også om, at du øger din modstandskraft,
overfor de slag og nederlag, som du med sikkerhed kommer ud for, gennem livet.
Det handler om at have fokus, opmærksomhed og om at øge bevidstheden på din adfærd, dine følelser og handlinger,
samt dit tankemønster – om i hvor høj grad det er støttende eller begrænsende.
Træning, træning og atter træning.
Og så kræver det træning fra din side. Tingene sker ikke af selv. Sorry to say.
At holde, og især øge, sit niveau af glæde, selvværd og lykke, er at sammenligne med fx at holde sit niveau (eller øge dette) inden for golf eller enhver anden sportsgren.
Du ser ikke en eneste sportsmand – m/k – som ikke træner, selvom de er i verdenseliten.
Træner de ikke, så ryger de hurtigt ned af ranglisten, fordi de bliver dårligere til deres sport.
Dette er ikke anderledes med dit selvværd, glæde og dit overskud.
Når dit overskud, dit gode selvværd og dine modstandskraft bliver en vane.
På godt og ondt, så er de fleste af os skruet sådan sammen, at vi har nogenlunde det samme trivselsniveau gennem hele livet, hvis vi plejer at gøre det vi gør. Det er det, der kaldes vaner.
Men falder dit selvværd, af en eller anden grund, så er dit gennemsnitlige niveau af glæde og trivsel være relativt lavt, så skal du igang med “træne” med at komme tilbage.
Og ja, jeg ved godt, at det ikke altid er lige nemt.
Men den rette træning, de rette værktøjer og den rette vejledning og støtte, så kan du komme tilbage på sporet igen.
Heldigvis støtter videnskaben dette.
Den største fejl er at sætte barren for højt – du kan altid hæve den undervejs, når du får mere mod.
Start med det mindste, det letteste eller det nemmeste.
På den måde opnår du nemmere succes og dermed bliver du også nemmere motiveret til at fortsætte.
Her er 10 bud på, hvordan du lettest, kan starte med at bygge dit fundament for trivsel op igen.
1. Søvn, motion og mad hjælper med til at øge din trivsel
Jo bedre søvnmønster du har, des bedre har din hjerne – og din krop – det. Det siger måske sig selv. Men det er et af de allervigtigste forudsætninger for at ”virke” som menneske. Du har sikkert oplevet tidspunkter, hvor du har sovet dårligt og hvor svært det så har været at komme igennem en dag.
Man kan også træne sig selv i negativ retning, så hvis dette dårlige søvnmønster fortsætter, så kan man rent faktisk vænne sig til det. Det betyder desværre ikke, at det så bliver sundere for dig. Tvært i mod. Hvordan du får den bedste søvn, er meget individuelt, men der er flere tilgange.
Motion hver dag eller hver anden dag, bare 20 min. til en halv time, hvor du får pulsen op. Du behøver ikke at bruge timer hver gang. Det er helt ok med kort tid, når du bare øger intensiteten.
Mad er også meget vigtigt. Vi bliver tæppebombet om at skære ned på sukker og kulhydrater. For meget sukker stresser krop og hjerne. Jeg synes, at jeg læser flere og flere som har skåret betragteligt ned på hvidt brød og hvis pasta, som har oplevet en mærkbar forbedring på deres hverdag. Samtidig med at de har skruet op for indtagelsen af rodfrugter. Disse tre områder er et godt sted at starte og relativt nemt at gøre noget ved. Små skridt, ok?
2. Sluk tv, computer og telefon
Jeg ved ikke hvor tit du skal slukke for de tre ting. Men forskning viser, at jo mindre vi hænger ved tv´et, jo mere glade bliver vi. Jo mindre tv vi ser, des mere taler vi sammen. Jo mindre tid vi bruger på at sms´e, facebook og lign, des mere tid bruger vi på ”levende” mennesker. Jo mere vi går ud og er sammen med andre, des mere og tættere knytter vi os sammen. Og tætte, kærlige relationer er en sikker vej til et stærkere og større liv.
3. Nyt og udfordrende udfordrer din hjerne
Lad i højere grad din nysgerrig styre dig. Hjernen elsker nye oplevelser og at bliver udfordret. Hvad som helst. Det kan være nye spil, ny slags musik – både at lytte til og udøve. At gå til sang eller spil, er noget af det, som påvirker hjernen allermest positivt. Fordi der er så mange sanser som påvirkes. Glem alt om, at det er svært og at det har du ikke prøvet før, og at du sikkert laver fejl. Det er netop humlen i det hele.
– Ja, det er svært.
– Ja, det har du ikke prøvet for.
– Ja, du begår fejl.
Og alle tre ting er udviklende i allerhøjeste grad. Så accepter, at du også vil komme til at lave masser af fejl
4. Køb dig til mere glæde og trivsel
Jo, det kan godt lade sig gøre. Flere forsøg viser det. Veksel 50 kr. til en-krone mønter og hver eneste gang du ser en hjemløs eller tigger, så giver du en mønt. Har du råd, så gør det med 2 kr, en femmer eller en 10 kr. Men bliv ved i en periode. Forsøgene viste at glæden ved at give 1-dollarsseddel eller en 20-dollarsseddel var stort set den samme.
5. Handl, gør noget, frem for at sidde i sofaen
Du kan ikke tænke dig til mere glæde. Positiv Tænkning er for overfladisk, hvis eller når det har en virkning.
Der skal handling til. Blandt andet ved at være mere venlig mod andre og dig selv.
Gøre gode ting for dig og for andre.
6. Vær mere sammen med venner og skab tætte relationer
Jeg har været lidt inde på det. Tætte relationer gør, at vi vokser som mennesker.
Vi er flokdyr, og vi har brug for den tryghed, dét giver, at være sammen med dem, som holder af os, sådan som vi nu engang er. Uden, at vi skal præstere noget som helst. Vidste du, at én af de ting, flest mennesker fortryder på deres dødsleje er, at de ikke brugte mere tid sammen med venner?
7. Brug mest mulig tid udendørs.
En kæmpe undersøgelse fra Universitet i Sussex, viste af jo mere/oftere folk opholdte sig udendørs (frem for – og så er vi her igen – at sidde foran tv, computer eller med tlf. i hånden), des mere kommer vi til at trives. Især hvis man opholder sig ved vandet. Men alene det, af man får frisk luft, er aktiv, nysgerrig, leger, mv. gør, at man oplever mere eller ligefrem meget mere glæde.
8. Øv dig i at smile.
Say what? ”Skal jeg smile selvom der ikke er noget at smile af?” Tja. Og nej, ikke altid. Men ofte går vi med et relativt neutralt udtryk. Og så kan vi lige så godt påtage os et lille smil. Det er ikke dét, som gør nogen forskel. Forskellen er, at når andre ser os smile, så smiler folk igen, og dét gør en forskel for os!!!
Det er et lille studier – teorien hedder Facial feedback hypothesis – men det kunne jo være, at det kunne gøre en forskel for dig.
Link til undersøgelsen.
9. Find oplevelser, som du kan grine af.
Om det er stand-up, sammen med venner, bøger, film eller…. Latter udløser de såkaldte “lykkehormoner”.
Og så er den ikke længere.
10. Gør det ikke til et mål, at være lykkelig
At være lykkelig, er ren kemi. Når du føler, at lykken bruser gennem din krop – og hjerne – så er det fordi en eller anden hændelse har udløst RÅ mængder af lykkehormoner. Denne produktion kan på ingen måde vare ved, ofte kun i sekunder, hvorefter produktionen klinger af. Og det er ok.
Det er simpelthen ikke muligt for dig at holde gang i produktion konstant.
Livet er består også at negativitet, skuffelser, dårlige oplevelser, svigt og kritik. Sådan er det.
Forsøg fra Denver Universitet (Iris Mauss, professor i psykologi) har vist, at folk som ikke har et mål om at være lykkelig, rent faktisk havde en større følelse af glæde og oplevede lykke oftere (end dem som var fokuseret på mere lykke i deres liv).
Hvorfor? Fordi det bliver et mål, man aldrig opnår, men i stedet opnår man oplevelsen af skuffelser og fiasko.
Så når du arbejder med ovennævnte, så minimerer du risikoen for stress, negative tankefælder, angst og overtænkning, bare for at nævne få ting.
Til gengæld, så vil du øge din mentale sundhed, trivsel, overskud og modstandskraft.
Læs mere om dine muligheder og priser ved klikke her.
Læs de andre gode blogindlæg – tryk her!
Kontakt mig for en gratis og uforpligtende forsamtale pr tlf:
Niels@andtalk.dk
Eller send en sms på 40409547